De Volleybalmeiden van Jong Oranje zijn hun WK in het Mexicaanse Aguascalientes gestart met een nederlaag. In de voorbije nacht werd in een spannende wedstrijd na vijf sets verloren van de Turkse leeftijdsgenoten.

Stroeve voorbereiding

De ploeg van bondscoach Eric Meijer kende een stroeve voorbereiding. Na aankomst in Mexico kreeg het te maken met een aantal blessuregevallen in de selectie. Ook een van de geplande oefenwedstrijden werd last minute afgeblazen als gevolg van een ondeugdelijke vloer.

Startopstelling

Bondscoach Eric Meijer startte tegen Turkije met de volgende speelsters: Sanne Konijnenberg (spelverdeler), Nicole van de Vosse (diagonaal), Puck Hoogers en Louise Bijlsma (passer/lopers), Britte Stuut en Rixt van der Wal (middens) en Pippa Molenaar (libero).

Wedstrijd

Set 1
In het begin van de eerste set gaan Nederland en Turkije gelijk op. Bij 13-13 nemen de Turkse meiden een paar punten afstand. Bij 18-20 is Turkije dat als eerste bij de big points is. Toch is het Nederland dat bij 24-23 via als eerste op setpoint komt. Dat setpoint wordt niet benut. Na een uitgeslagen bal van Turkije krijgt Nederland een nieuwe kans. Dit keer slaat Van der Wal toe.

Set 2
Ook in het begin van de tweede set blijven Nederland en Turkije in elkaars spoor. Bij 10-7 is het de ploeg van bondscoach Eric Meijer die als eerste afstand neemt. Turkije vecht zich echter terug in de set. Daarna nemen de Turkse meiden langzaam het initiatief in de set over. Nederland komt nog enigszins terug, maar kan niet voorkomen dat Turkije de tweede set binnenhaalt.

Set 3
In de derde set trekken de Turkse meiden het niveau van de tweede set door. Al voor de 10 punten nemen ze afstand. Nederland laat zien over vechtlust te beschikken en weet bij 12-12 de aansluiting te vinden. Daarna ligt het momentum bij Turkije. Onder meer door zes punten van diagonaal Yesilirmak Beren gaat de derde set redelijk eenvoudig naar Turkije.

Set 4
Een set later geven de ploegen elkaar opnieuw weinig toe. Telkens wanneer Nederland denkt een paar punten te kunnen uitlopen, heeft Turkije een passend antwoord. Via Nicole van de Vosse is Nederland als eerste bij de 20 punten. In de big points laat vooral Britte Stuut en Nicole van de Vosse zich zien. Via twee kill blocks van die laatste trekt Nederland de vierde set naar zich toe.

Set 5
Na 101 minuten spelen volgt een beslissende vijfde set. In het begin van die set heeft Turkije het betere van het spel. Na een 3-6 achterstand haalt bondscoach Eric Meijer zijn ploeg naar de kant. Bij 14-8 komt Turkije op matchpoint. Nederland weet maar liefst vijf matchpoints weg te werken. Bij 14-13 maakt Nederland een netfout en gaan de Turkse meiden er met de winst vandoor.

Nederland 2-3 Turkije (26-24, 18-25, 16-25, 25-22, 13-15)

Nicole van de Vosse sloeg met 24 punten de meeste ballen binnen.