De crème de la crème van de beachvolleybalwereld verzamelt zich deze week in Doha voor de Beach Pro Tour Finals. Na de succesvolle primeur in januari, vindt de tweede editie plaats van 6 tot en met 9 december. Nederland wordt vertegenwoordigd door Katja Stam en Raïsa Schoon, de bronzen medaillewinnaars van de vorige editie.

Competitieformat
Aan The Finals nemen per geslacht 10 teams deel, bestaande uit de top acht van de wereldranglijst, aangevuld met twee wildcards. De teams worden opgesplitst in twee poules van vijf, waarbij alle teams één keer tegen elkaar spelen. Na de poulefase gaan de poulewinnaars direct door naar de halve finales, terwijl de nummers twee en drie strijden om de laatste twee halve finaleplekken. Tijdens dit toernooi zijn geen punten te verdienen voor de olympische kwalificatie.

Tweede editie Beach Pro Tour Finals

In januari behaalden Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen en de Amerikaanse Sara Hughes en Kelly Cheng de overwinning tijdens de eerste editie van dit evenement. Beide teams zijn teruggekeerd naar Doha om hun titels te verdedigen. Katja Stam en Raïsa Schoon zijn het enige deelnemende Nederlandse team. Het hoogst gerankte Nederlandse herenkoppel, Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen, valt met een tiende plek op de wereldranglijst net buiten de automatisch gekwalificeerde top acht.

Stam en Schoon staan momenteel zesde op de wereldranglijst en zijn ingedeeld in Poule B. Ze openen de poulefase op woensdag met een duel tegen Mariafe Artacho Del Solar en Taliqua Clancy uit Australië, het team dat ze vorig jaar in de kleine finale versloegen om het brons te behalen. Ook de laatste twee confrontaties met het Australische duo eindigden in winst voor Stam/Schoon.

Op woensdagochtend gaan ze de strijd aan met het Braziliaanse koppel Tainá/Victoria. Later op de dag volgt een confrontatie met de titelverdedigers Nuss/Kloth, een team waar Stam en Schoon nog nooit eerder tegen speelden. Op vrijdag sluiten ze de poulefase af met een wedstrijd tegen Tanja Hüberli en Nina Brunner uit Zwitserland.

Programma

Dag

Tijd (NL)

Teams

Wo 6 december

17.00 u

Mariafe/Clancy (AUS) - Stam/Schoon

Do 7 december

12.00 u

Tainá/Victoria (BRA) - Stam/Schoon

Do 7 december

17.00 u

Nuss/Kloth (USA) - Stam/Schoon

Vr 8 december

13.00 u

Stam/Schoon - Hüberli/Brunner

Livestreams
De wedstrijden zijn (betaald) te volgen via Volleyballworld.TV en Viaplay.com.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn