In het beslissingsduel om deelname aan de Olympische Spelen hebben Katja Stam en Raïsa Schoon met 2-0 (21-11, 21-13) gewonnen van Marleen Ramond-van Iersel en Pleun Ypma. Zij gaan samen met Sanne Keizer en Madelein Meppelink Nederland vertegenwoordigen in het vrouwentoernooi van Tokio. Bij de mannen hebben Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zich geplaatst.

Na een week waarin de beide teams samen vochten voor de zege in de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final moesten ze het in een ultiem duel tegen elkaar opnemen voor dat ticket naar Tokio dat ze zaterdagvond bemachtigden.

Set 1
Al snel konden Stam en Schoon een voorsprong pakken. Het liep bij Marleen van Iersel en Pleun Ypma in de beginfase nog niet lekker. Enkele keren kwam Van Iersel ook blokkerend in actie, terwijl haar taak normaal gesproken achter in het veld ligt. Bij 14-7 in het voordeel van Stam / Schoon gingen beide teams naar de kant voor de technische time-out.

Met krachtige services en een solide blok-verdediging stoomde het jonge duo door en pakte de eerste set met 21-11.

Set 2
Aan het begin van de tweede set konden Van Iersel en Ypma een tandje bijzetten. En kwam meer kracht in het spel van Ypma, zij wist het blok van Stam enkele keren goed de baas te zijn. Toch bleek dat Stam en Schoon op deze zondagmiddag het betere team waren. Raïsa Schoon las het spel uitstekend en legde meermaals de bal kort over het net weg.

Bij 20-12 kwamen zij op hun eerste matchpoint, dat werd nog weggewerkt door Van Iersel / Ypma. Op het tweede was het raak nadat Katja Stam verwoestend uithaalde. Met 21-13 was het Olympische ticket voor de 22-jarige Stam en 19-jarige Raïsa Schoon.

Olympische familietraditie
Vijf jaar voordat Raïsa Schoon werd geboren stond haar moeder Debora Schoon-Kadijk samen met Lisette van de Ven op de Olympische Spelen van Atlanta. Ook in 2000 was haar moeder deelneemster, toen aan de zijde van zus Rebekka. Nu staat Raïsa Schoon aan de vooravond van haar eerste Olympische Spelen die op 24 juli voor het beachvolleybal beginnen.

Gstaad
Het laatste voorbereidingstoernooi in aanloop naar Tokio wordt in het Zwitserse Gstaad gespeeld van 6 tot en met 11 juli. Daar zullen acht Nederlandse teams hun opwachting maken, onder andere de drie olympische deelnemers.

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn