Lange Mannen sluiten OKT af met winst op Frankrijk

Lange Mannen sluiten OKT af met winst op Frankrijk

Het is de Nederlandse mannen gelukt om het olympisch kwalificatietoernooi nog met een enigszins goed gevoel af te ronden. Met de 3-2 winst op Frankrijk wordt de zure smaak van de twee eerste wedstrijden niet weggepoetst, maar dient als een kleine pleister op de wonde. Nederland eindigt in Poule B onderaan met twee punten uit drie wedstrijden, Frankrijk en Bulgarije plaatsen zich voor de halve finales. Europees kampioen Servië is uitgeschakeld.

Roberto Piazza hield in de laatste wedstrijd vast aan zijn basis van de afgelopen dagen, dus verschenen Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Jelte Maan (buitenaanvallers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (midden) en libero Just Dronkers aan de start.

Voor de Fransen was setwinst het doel, zij begonnen met alle grote kanonnen aan de wedstrijd. Lange tijd ging de eerste set gelijk op. Pas bij 19-17 voor Frankrijk kwam er licht tussen beide ploegen. De Fransen drukten op het juiste moment door en wonnen met 25-21.

De plaatsing voor de halve finale deed de Franse coach Tillie beslissen enkele wissels door te voeren, bij Nederland bleven dezelfde mannen staan. In de tweede set kwam de remonte nog niet, de zestien punten die Nimir Abdelaziz in de eerste twee sets bij elkaar sloeg waren onvoldoende voor winst, Frankrijk liep met 25-20 uit naar 2-0.

Met verse krachten begon Nederland aan de inhaalslag vanaf het derde bedrijf. Robbert Andringa, Maarten van Garderen en Wouter ter Maat kwamen binnen de lijnen en zorgden voor een opleving. Het plezier in het spel werd gevonden en dat bleek hét recept te zijn voor succes. Met een ace van Parkinson kwam Oranje op 15-14, vanaf dat moment zat Nederland aan de goede kant van de score. Met 25-22 was de aansluiting gevonden.

Het vuur ontbrandde in de vierde set, het liep steeds beter aan Nederlandse zijde. Een voorsprong van een punt of vier zorgde voor vrolijke blikken aan de kant en in het veld. Op 19-14 sloeg voor Maarten van Garderen helaas wel het noodlot toe, na een blok landde hij op de voet van een Fransman. Met een van pijn vertrokken gezicht werd hij van het veld gedragen. Ondanks deze tegenvaller won Nederland met 25-19.

In de tiebreak liepen de Lange Mannen snel uit naar een mooie voorsprong van vier punten. Bij 14-11 sloeg Wouter ter Maat vernietigend toe en nadat de Fransen een touché toegaven, was de winst daar. 

MVP van de wedstrijd Wouter ter Maat vertelde achteraf dat dit kan gebeuren als je niet opgeeft. "Zij wisselden het B-team erin en Robbie (Piazza) dacht, dat doe ik ook. Wij gaven niet op, zij wel."

Bondscoach Piazza erkende dat deze overwinning slechts voor de boeken was. "Ja, het is een overwinning, maar niet zoals ik het wilde. We speelden eindelijk ons normale spel, maar dat kwam omdat er niets meer te verliezen was. Ik ben blij dat iedereen goed werk heeft geleverd vandaag."

Robbert Andringa kwam tot een pijnlijke conclusie: "Dat we op dit moment niet goed genoeg zijn. Ik denk dat dat de enige conclusie is die we kunnen trekken nu.

Het olympisch kwalificatietoernooi wordt donderdag vervolgd met de halve finales. Daarin treffen Slovenië en Frankrijk elkaar om 17.00 uur, Duitsland en Bulgarije spelen om 20.10 uur.

De spelers van het Nederlands team gaan nu weer richting hun clubs en komen in mei weer bij elkaar om zich voor te bereiden op de European Golden League, waarin ze in de poule Wit-Rusland, Oekraïne en Estland treffen.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×