De 28-jarige middenman Lucas Vroom beleeft met ComputerPlan VCN een sprookjesachtig debuut in de Eredivisie. Winst in de eerste twee wedstrijden en de derde plaats op de ranglijst. Als lid van de sponsorcommissie en het bestuur heeft hij het druk en is hij bij veel werk binnen de vereniging betrokken. Maar als de wedstrijd begint, staat hij er. “Als je eenmaal in het veld staat is er alleen de bal en verder niets meer.”

De 1,98 meter lange Lucas is een relatieve laatbloeier in het volleybal, pas op zestienjarige leeftijd maakt hij de stap naar de sport waarin hij twaalf jaar later zijn eredivisiedebuut zal maken. Voor die tijd beoefende hij vele sporten, voetbal, atletiek, tennis, maar vooral schermen. Toen zijn vereniging ophield te bestaan gaf hij zich over aan de verzoeken van zijn neven om te komen volleyballen bij Spirit in Barendrecht. “Mijn hele familie volleybalde daar al. Ik wilde dat nooit, ik dacht: ‘ik ga wat anders doen dan de rest’.”, verklaart hij. “Mijn neven zeiden: ‘doe gewoon mee en als je het niets vindt, dan weet je dat in ieder geval’. Goed, een keer meegedaan en ik was verkocht. En nu zijn we twaalf jaar verder.”

Van Eerste Klasse naar Eerste Divisie
De overstap naar Volleybalvereniging Capelle Nieuwerkerk (VCN) kwam in 2012. “Ik speelde bij Spirit in de eerste klasse”, vertelt Lucas. “Ik vroeg me af of ik een stapje hoger zou kunnen. Het tweede van VCN speelde toen Regiodivisie en het eerste in de Eerste Divisie. Ik vroeg of ik met het tweede kon meetrainen, twee niveaus hoger leek mij een mooie stap. Maar ze zeiden, doe maar met het eerste mee. Ik stond met grote ogen te kijken, want ik kwam uit de eerste klasse. Een tijdje meegetraind en het seizoen daarna mocht ik aansluiten als vierde midden. Ik dacht: ‘dat gaan we gewoon doen en ik zie wel waar het schip strandt’.”

Naar de Eredivisie
Zes jaar lang speelt Lucas in de Eerste Divisie en twee jaar Topdivisie voordat zij zich dit seizoen op het hoogste niveau mochten melden. De kans om Eredivisie te spelen wordt door VCN gegrepen en ook de vrouwen maken de stap. Dan komt er opeens veel af op Lucas, die zowel lid van de sponsorcommissie als het bestuur is. Naast de 40-urige werkweek die hij als projectmanager Gebiedsontwikkeling heeft bij Gemeente Rotterdam. “Er hebben flink wat uren ingezeten voor de sponsorcommissie. Digitale gesprekken met sponsors, leads nabellen, alles wat je moet doen om sponsors binnen te halen.”

“Ik ben nu een dikke twee jaar betrokken bij de sponsorcommissie en hebben we een gedegen sponsorplan geschreven. Sindsdien hebben we onze sponsorinkomsten meer dan verdrievoudigd. Jammer genoeg is corona tussendoor gekomen, want we hadden dit seizoen voor de Eredivisie mooie plannen met een aantal wedstrijden in Topsportcentrum Rotterdam, waar je een prachtig podium kan pakken voor de hele regio. Maar we zien ook wel kansen met de livestreams om toch ons publiek aan te spreken.”

VCN viert Vroom in midden RHF

Corona
De eerste wedstrijd tegen Draisma Dynamo in oktober kon niet doorgaan vanwege besmettingen rondom het team die ervoor zorgden dat vier spelers in quarantaine moesten. Daarna werd de competitie stilgelegd en kwam het bericht van de herstart vrijwel gelijktijdig met de aankondiging dat Nederland in een lockdown ging. Lucas geeft een inkijkje in hoe hij en de club met die tegenstrijdigheid om gingen.

“Het was een grote verrassing, we hadden er helemaal niet op gerekend. We hadden wel gehoopt dat we in januari weer zouden mogen spelen, maar op het moment dat je hoort dat er een lockdown nodig is vanwege de besmettingen, dan verwacht je niet dat jij die uitzondering bent. Ik heb nog nooit zo in tweestrijd gestaan. Aan de ene kant superblij dat je weer mag en je debuut mag maken. Aan de andere kant; we werken zonder uitzondering gewoon fulltimebanen die eigenlijk voor gaan. Wij vroegen ons af of je dat moreel gezien wel kon maken naar de rest van het land.”

Het debuut
ComputerPlan VCN kwam tot de conclusie dat zij per 16 januari weer wilden spelen, de dag die als uiterste startdatum gold om aan de competitie deel te kunnen nemen. Het bestuur werkte hard om alles rondom testen en voorzorgsmaatregelen goed in orde te maken en uiteindelijk was er voldoende vertrouwen om het debuut in de Eredivisie te maken. “Als je eenmaal in het veld staat is er alleen de bal en verder niets meer”, vertelt Lucas over de eerste wedstrijd en de twijfel die hij vooraf voelde. “Voor de wedstrijd was ik er nog wel mee bezig, ook vanuit mijn rol als bestuurslid. Maar als je de warming-up begint, dan is dat allemaal weg. Gewoon lekker spelen.”

Lekker spelen deed VCN. In de eerste twee wedstrijden wisten zij 2-1 achterstanden om te buigen in 3-2 overwinningen. Eerst tegen RECO ZVH en daarna was Sliedrecht Sport het slachtoffer. Ze staan nu derde in de Eredivisie, wat is er allemaal mogelijk? “Geen idee”, zegt Lucas lachend. “Het is allemaal wat overhoopgegooid de afgelopen weken. Tegen de toppers gaan we kijken hoe ver we komen, tegen alle teams daaronder denk ik dat we een hele leuke pot op de mat kunnen leggen. We gaan er per wedstrijd tegenaan.”

“Blik op oneindig en ballen”
Lucas hoopt nog een aantal jaar Eredivisie te kunnen spelen met VCN. “Ik vind het al een hele prestatie, ik ben er al heel trots op dat ik in de Eredivisie terecht ben gekomen. Ik ben al een paar keer geopereerd aan m’n knieën. Het gaat nu prima, maar het zijn niet de knieën waarmee je nog tot je veertigste op hoog niveau door kan. Ik bekijk het per seizoen. Voor nu nog blik op oneindig en ballen.”

Service Lucas Vroom RHF
Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn