Mathijs Apine: "Overstap naar Talentteam was een grote verandering"

Mathijs Apine: "Overstap naar Talentteam was een grote verandering"

Waar negen andere eredivisieclubs strijden in de kampioenspoule of de degradatiepoule, zit het eredivisieseizoen er voor de Talentteams op. Een mooi moment om terug te blikken op hun prestatie in de reguliere competitie en vooruit te kijken naar de toekomst. We geven het woord aan Mathijs Apine, middenblokkeerder van Talentteam Papendal Heren.

Mathijs is 17 jaar en woont sinds augustus 2018 op Papendal. Hij maakt deel uit van het Talentteam en traint dagelijks met de 15 andere jongens op Papendal. De in Tilburg geboren en getogen Mathijs speelt zijn wedstrijden niet met het Talentteam in de eredivisie maar bij Volley Tilburg, de club waar al van jongs af aan speelt, in de Topdivisie met Heren 1. Bij het Talentteam zitten enkele spelers die extern bij een andere club spelen, omdat wordt ingeschat dat het beter is als ze eerst meer ervaring opdoen op een lager niveau.

Op welke positie speel je?

"Ik ben midden, ook heb ik wel eens een seizoen als passer/loper gespeeld. Maar omdat ik groeide (inmiddels 2.03m) ben ik naar het midden gegaan. Ik vind vooral het snelle spel erg mooi. Nu speel ik nog hoger dan vorig jaar, toen speelde ik Promotieklasse, dus nu wordt het ook steeds leuker. Bij het Talentteam springt iedereen nog hoger en slaat iedereen nog harder."

Hoe gaat het dit seizoen in de competitie?

"Met Volley Tilburg staan we tiende dus het kan beter. Maar ik krijg veel speeltijd ondanks dat dit mijn eerste jaar in de Topdivisie is. En ik blij ben met het leuke team dat we hebben. Ze gaan er goed mee om dat ik er niet altijd bij ben met trainen want ik train maar 1x per week met het team, de andere dagen train ik namelijk met het Talentteam op Papendal."

Wat zijn jullie ambities dit seizoen?

"Ons doel is om in de Topdivisie te handhaven en ik denk dat het wel gaat lukken. We zitten in een positieve flow. Als iedereen gewoon zijn eigen dingen doet in het veld, dan komt het goed."

Wat is je hoogtepunt tot zover bij Volley Tilburg?

"Ik ben begonnen op mijn zevende met CMV-volleybal. Natuurlijk een klein beetje gepusht door mijn moeder (Andra Apine, oud-eredivisie speelster VVC), maar ik vond het heel erg leuk. Daarna ben ik doorgegroeid via verschillende jeugdteams en maakte ik op mijn 14e de overstap naar de senioren."

Maken jullie weleens wat raars mee?

"We vergeten nog weleens wat. Een teamgenoot was zijn schoenen vergeten en waren onderweg naar Groningen vanuit Tilburg. Gelukkig voor hem had de tegenstander een extra paar liggen. En we zijn weleens de bidons vergeten, ook niet zo handig."

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen met het Talentteam?

"Het was een grote verandering voor me. Een periode met heel veel nieuwe dingen. Ik ben fysiek een stuk verbeterd. En het zijn allemaal leuke jongens, ik kan met iedereen wel opschieten. Ik heb veel nieuwe dingen gedaan en veel nieuwe technieken geleerd ook. Ik moest heel erg wennen aan het ritme en het tempo van het spel. Maar na veel oefenen heb ik er nu niet zoveel moeite meer mee."

Wat wil je nog verbeteren?

"Eigenlijk wil ik alles wel verbeteren, maar vooral mijn aanval. Ik ben al een paar keer mee geweest naar een eredivisie wedstrijd van het Talentteam maar toen zat ik op de bank. Ik wil het liefst een heel seizoen in de eredivisie spelen."

Wat is het volgende grote toernooi wat je gaat spelen?

"We gaan komende zomer met Jeugd Oranje naar het WEVZA toernooi in Itali√ę. Daar heb ik wel zin in."

Wat zou de volgende stap in je volleybalcarrière kunnen zijn?

"Ik bekijk het per jaar. Het is lastig om ver vooruit te kijken. Maar het zou ideaal zijn als ik in de toekomst een kans krijg bij een mooie club en als die kans komt zou ik die wel pakken."

Heb je nog tips voor jonge volleyballer?

"Probeer zoveel mogelijk te genieten van je volleybal spel. Als je passie hebt voor je spel dan kom je zo ver mogelijk."

Mathijs Apine Foto

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×