Bij zowel de vrouwen als de mannen zijn de Nederlandse teams op de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final kansrijk voor het behalen van het laatste Europese ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. Dat ultieme doel gloort aan de horizon voor de winnaar van het olympisch kwalificatietoernooi dat aanstaande woensdag begint in Den Haag op het strand van Scheveningen.

Knock-out
De opzet van de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final is anders dan reguliere toernooien op de beachvolleybalkalender. In plaats van dat je alleen voor het succes van je eigen team speelt, strijd je nu als land voor de overwinning.

Het toernooi wordt gespeeld volgens de single elimination, het land dat de ontmoeting verliest ligt uit het toernooi. Een ontmoeting tussen twee landen wordt gespeeld volgens best-of-three. Het als eerste geplaatste team van Land A speelt tegen het als tweede geplaatste team van Land B en vice versa. Bij een 1-1 gelijke stand zal er een golden match gespeeld worden om de winnaar te bepalen. Voor die beslissingswedstrijd mag de bondscoach elk team samenstellen uit de vier spelers of speelsters die hij of zij ter beschikking heeft.

Sterke landen
Europa is een zeer sterk bezet continent als het om beachvolleybal gaat. Bij de mannen zullen er dertien teams aan de Spelen meedoen, bij de vrouwen elf. De helft van het totaal aantal deelnemers in Tokio komt dus uit Europa.

Dat betekent ook dat het laatste kwalificatietoernooi enorm sterk bezet is. Ware toplanden hebben slechts één, of zelfs geen plaats kunnen afdwingen. Bij de mannen zijn Duitsland, Zwitserland, Letland en Oostenrijk samen met Nederland favoriet. Bij de vrouwen wordt er naast Nederland veel verwacht van Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje en Frankrijk.

Vrouwen
Om met de vrouwen te beginnen. De duo’s Marleen van Iersel / Pleun Ypma en Katja Stam / Raïsa Schoon zijn twee zeer aan elkaar gewaagde teams. Op de ranking van de teams die in Den Haag meedoen staan ze vijfde en zesde. Naast Nederland hebben Spanje (3e en 7e) en Rusland (4e en 9e) twee teams in de top-10 staan.

Tijdens de World Tour van dit seizoen is gebleken dat de Nederlandse vrouwen zich kunnen meten met de wereldtop. Van Iersel / Ypma behaalde tijdens het derde toernooi in het Mexicaanse Cancún de vijfde plaats, Stam / Schoon eindigde in Ostrava op die plek. Onderweg naar die mooie resultaten werden internationale topteams verslagen.

De Oranjevrouwen nemen het in de eerste ronde (achtste finales) op tegen Estland. Van Iersel / Ypma is het hoogstgeplaatste team en speelt tegen Renate Pikk en Juudit Kure-Pohhomov (32e). Stam / Schoon speelt tegen Liisa Soomets / Heleene Hollas (30e). Bij winst op Estland treft Nederland de winnaar van de ontmoeting tussen Spanje en Finland. Dat zal een flinke strijd worden, aangezien die landen ook sterk vertegenwoordigd zijn. In een eventuele halve finale kunnen Oostenrijk en Frankrijk de tegenstanders zijn. De toplanden Rusland, Polen en Tsjechië zijn aan de andere kant van het schema ingedeeld en zijn pas in de finale eventuele tegenstanders.

Mochten de Nederlandse vrouwen de Continental Cup Final winnen dan zullen zij op zondag 27 juni een onderlinge wedstrijd spelen om te bepalen welk team Nederland vertegenwoordigt tijdens de Spelen in Tokio.

Mannen
Bij de mannen staat Nederland er voorafgaand mogelijk nog beter voor. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde zijn als eerste geplaatst en Stefan Boermans en Yorick de Groot als vijfde. Toch zijn er ook andere landen die twee hooggeplaatste teams hebben. Oostenrijk met Ermacora / Pristauz (3e) en Seidl en Waller (9e), Zwitserland met Krattiger / Breer (7e) en Heidrich / Gerson (8e), Duitsland speelt met Ehlers / Flüggen (4e) en Walkenhorst / Winter (13e). Letland speelt met Samoilovs / Smedins (2e) en Rinkevics en Bedritis (24e).

Ook de eerste tegenstander van Nederland, Estland, heeft een team dat in de top-10 staat, Kusti Nõlvak en Mart Tiisaar zijn als zesde geplaatst. Zij zullen woensdag dus spelen tegen Boermans / De Groot. Varenhorst en Van de Velde nemen het op tegen Timo Ander Lõhmus / Dimitriy Korotkov, dat als 29e geplaatst is. Als Nederland hen verslaat dan is de winnaar van België – Oekraïne de tegenstander. Dries Koekelkoren en Tom van Walle zijn als het hoogstgeplaatste Belgische team in vorm, ze wonnen afgelopen weekend de opening van de Eredivisie in Zutphen.

Bij een mogelijke halve finale is Letland de voornaamste opponent waar outsiders Frankrijk en Turkije ook gevaarlijke tegenstanders zijn. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zitten aan de andere kant van het speelschema en kunnen pas in de finale tegenstander zijn van Oranje. Bij winst van de Continental Cup Final verdienen Varenhorst en Van de Velde het startbewijs voor Tokio.

Wees erbij als Nederland speelt!
De Nederlandse vrouwen spelen op woensdag hun wedstrijden vanaf 17.00 uur op het centre court in het coronaproof stadion, de mannen treden vanaf 19.30 uur aan. Eventuele golden matches worden om 21.30 uur en 22.30 uur gespeeld.

Op donderdag en vrijdag spelen de Nederlandse teams ook in de sessies die om 17.00 uur en 19.30 uur beginnen. Op zaterdag worden de finales gespeeld vanaf 12.00 uur en 16.15 uur.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×