De Nederlandse volleyballers zijn er zondagmiddag niet in geslaagd om op eigen kracht een ticket voor de kwartfinale van de Volleyball Nations League op te eisen. Oranje verloor in zijn laatste poulewedstrijd, ondanks goed spel in de eerste twee sets, met 3-0 van Italië. Om de kwartfinale te bereiken is het team van bondscoach Roberto Piazza afhankelijk van de uitslag van het duel Polen – Slovenië, dat vanavond om 20.00 uur wordt gespeeld. Wanneer Slovenië met 3-0 of 3-1 wint eindigt Oranje als 9e. Bij iedere andere uitslag blijven de Lange Mannen 8e en plaatsen ze zich voor de kwartfinale in Bologna.

Basisopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon tegen Italië met Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Luuc van der Ent en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

1e set

Oranje speelde een uitstekende eerste set en kwam op 16-16 succesvol terug in de set na een 14-11 achterstand. Nederland speelde goed mee met de Europees kampioen, maar liet verdedigend wel steken vallen. Italië verdedigde meer, en was succesvol met tactische ballen. Op 24-23 was het de sterke Alessandro Michieletto die met zijn linkerarm 25-21 scoorde en de set voor zijn team binnensloeg.

2e set

In de tweede set speelde Oranje heerlijk va banque. Oranje blokkeerde steeds beter en was ook succesvol met de service, hetgeen drie aces opleverde. Spelverdeler Wessel Keemink zat lekker in de wedstrijd en loste veel lastige situaties aan het net op met zijn handige linkerarm. Nederland nam een 20-24 voorsprong, en leek de stand op 1-1 in sets te gaan brengen.

Dat was gerekend buiten de veerkracht van Italië. Vanaf 20-24 stokte de aanvalsmachine van Oranje opeens, en meer dan eens strandden de Nederlandse aanvallen in het blok van Michieletto. Spelverdeler Wessel Keemink gaf al zijn aanvallers een kans, maar niemand slaagde erin het verlossende setpoint te scoren. Italië drukte door, en deelde een gevoelige tik uit door de set met 26-24 te winnen, na een streak van zes punten op rij.

3e set

In de derde set raakte Nederland de aansluiting kwijt vanaf 12-11. Toen Italië een 24-19 voorsprong nam, kon de zege de Azzurri nauwelijks meer ontgaan. Na een score van vedette Ivan Zaytsev ging de setwinst met 25-21 naar Italië.