Voor de komende 18 dagen zijn de ogen van de beachvolleybalwereld gericht op Cancun, Mexico. Daar start voor de acht deelnemende Nederlandse teams aanstaande vrijdag het eerste van drie 4-sterrentoernooien op de FIVB Beach World Tour. Tijdens deze drie toernooien zijn er veel punten te verdienen voor de olympische ranking.

Rondom het strand van Cancun is een bubbel gecreëerd waarin de beachvolleyballers verblijven. Van 15 april tot en met 2 mei worden achter elkaar drie 4-sterrentoernooien afgewerkt, ieder duurt zes dagen. Een aantal Nederlandse teams zal in actie komen op de tweede dag, als het kwalificatietoernooi wordt gespeeld. Voor het eerste toernooi zijn er drie Nederlandse duo’s direct geplaatst voor het hoofdtoernooi en zullen vijf koppels zich daar via het kwalificatietoernooi van vrijdag zien bij te moeten voegen.

Kwalificatietoernooi
Vrijdag zullen bij de vrouwen drie Nederlandse teams de kwalificatie spelen. Daarin zijn Marleen van Iersel en Pleun Ypma als vierde geplaatst. Van Beachvolleybal Team Nederland zijn Katja Stam en Raïsa Schoon als 22e geplaatst en Mexime en Emi van Driel staan als 25e op de lijst. Loting voor de kwalificatiewedstrijden moet nog plaatsvinden.

Bij de mannen doen twee BTN-teams een gooi naar het hoofdtoernooi, Jasper Bouter en Ruben Penninga zijn als tiende geplaatst, Stefan Boermans en Yorick de Groot als 24e.

In het eerste World Tour evenement van dit jaar in Doha lukte het alleen Bouter/Penninga het kwalificatietoernooi te overleven. Zij eindigden als negende.

Hoofdtoernooi
De Main Draw wordt vanaf zaterdag gespeeld met een poulefase. Daaraan doen 32 teams mee, 24 daarvan zijn direct geplaatst, acht teams komen uit het kwalificatietoernooi. Bij de mannen zijn al twee duo’s zeker van het hoofdtoernooi, dat zijn Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen (8e geplaatst) en Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde (15e geplaatst).

Bij de vrouwen zijn Sanne Keizer en Madelein Meppelink als 17e geplaatst in het hoofdtoernooi.

In de poulefase worden twee wedstrijden gespeeld. De winnaars van de eerste wedstrijd ontmoeten elkaar en gaan uitmaken wie zich direct voor de tweede ronde van de knock-out plaatst. De verliezer van die wedstrijd gaat door naar ronde 1 in de knock-out. De twee teams die hun eerste wedstrijd in de poule verliezen treffen elkaar ook, de winnaar gaat door naar de eerste ronde, de verliezer ligt uit het toernooi. Na de tweede ronde worden de kwartfinales gespeeld.

Livestream
Het toernooi wordt live uitgezonden via het YouTube-kanaal van de FIVB. Het speelschema is na de loting van morgen bekend en zal hier te vinden zijn. Houd er rekening mee dat er een tijdsverschil van 7 uur is met Cancun.

Olympische ranking
Tijdens de drie 4-sterrentoernooien zijn veel punten te verdienen voor de olympische ranking. De vijftien beste teams van die geschoonde ranking (reeds geplaatste teams tellen niet mee, ook mogen maar 2 teams per land meedoen aan de Olympische Spelen) plaatsen zich voor Tokio. Brouwer/Meeuwsen en Keizer/Meppelink staan momenteel op een respectievelijk 7e en 9e plaats, zij staan er goed voor. Varenhorst/Van de Velde staat nu vijf plekken achter het laatste team dat zich nu plaatst, met enkele goede resultaten kan het tweede Nederlandse mannenteam zich mengen in de strijd om de tickets voor Tokio.

Mochten Varenhorst en Van de Velde zich niet via de ranking plaatsen, dan wacht van 23 tot en met 26 juni het OKT Beachvolleybal in Den Haag als laatste mogelijkheid. Ook voor de overige Nederlandse teams is dat de route naar Tokio.

CEV Beach Volleybal Continental Cup Finals
Dat OKT Beachvolleybal is het eindtoernooi van de Europese kwalificatie voor Tokio, de Beach Volleyball Continental Cup Finals. Die worden van 23 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden op het strand van Scheveningen. Daar zal een coronaproof stadion verrijzen naast het permanente beachstadion.

Nederland is als organisator verzekerd van deelname en kan zo de Nederlandse koppels de mogelijkheid bieden zich via dit toernooi, waar slechts 1 ticket voor een land te verdienen is, te plaatsen. In 2016 lukte het Nederland om via de Continental Cup het laatste plekje voor de Spelen van Rio te bemachtigen, waarna Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist konden deelnemen. De Europese top zal naar Nederland komen voor de ultieme kans op een ticket naar Tokio.

Houd onze kanalen in de gaten, binnenkort maken we meer bekend over dit toernooi.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×