Het is de Nederlandse beachvolleyballers niet gelukt om zaterdagavond een tweede olympisch ticket voor Tokio te verdienen. In de best-of-three finale van het OKT tegen Zwitserland, ging Oranje met 1-2 in wedstrijden ten onder. Christiaan Varenhorst en Ruben Penninga verloren in Den Haag in het beslissende derde duel met 1-2 in sets van Adrian Heidrich en Mirco Gerson. De mannen van Beachvolleybal Team Nederland worden in Tokio vertegenwoordigd door Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die zich plaatsten via de wereldranglijst.

Wedstrijd 3: Varenhorst/Penninga - Heidrich/Gerson 1-2 (16-21, 21-15, 12-15)

1e set

Oranje begon niet sterk aan het beslissende duel tegen de imposante blokkeerder Adrian Heidrich en de handige verdediger Mirco Gerson. Ondanks vier killblocks van Varenhorst ging de openingsset met 16-21 naar Zwitserland.

2e set

Nederland vocht zich knap terug in de wedstrijd in de tweede set. Varenhorst bleef maar killblocks produceren, waardoor Oranje met 11-7 aan de leiding ging. Alles lukte aan Nederlandse zijde in deze set, inclusief een ace via de netrand van Ruben Penninga. Uiteindelijk was het de ervaren Christiaan Varenhorst die 21-15 scoorde en zo een derde set afdwong.

3e set

Het ging mis voor Nederland aan het begin van de derde set. Zwitserland begon messcherp aan de beslissende set voor het olympisch ticket, en nam direct een 0-4 voorsprong, waardoor Oranje moest vluchten in een time-out.

Penninga verkleinde de achterstand met een prachtige score tot 5-7, en op 10-11 was het verschil nog maar een punt. Ondanks de knappe comeback, waren Varenhorst en Penninga niet bij machte om de prestatie van hun vrouwelijke teamgenoten van Beachvolleybal Team Nederland te evenaren. Zwitserland drukte door, won de set met 12-15 en veroverde zo het vurig gewenste olympische ticket, tot groot verdriet van bijna alle aanwezigen op het Haagse strand.

Wedstrijd 2: Varenhorst/Penninga - Krattiger/Breer 2-0 (21-18, 21-13)

1e set

Christiaan Varenhorst en Ruben Penninga stonden voor de opdracht om de stand tegen Zwitserland in wedstrijden op 1-1 te brengen. Daar slaagden de Nederlanders in, met verve. In de eerste set waren het de Zwitsers Marco Krattiger en Florian Breer, de winnaars van King of the Court Utrecht 2020, die een voorsprong namen: 7-10.

Nederland kwam echter snel langszij op 10-10, en ging erop en erover na twee aces van Varenhorst: 13-11. Ruben Penninga, die steeds de eerste bal te verwerken kreeg, bleef maar scoren in de side-out waardoor Oranje de minimale voorsprong van twee punten knap in stand hield. Na een score van Varenhorst via het Zwitserse blok ging de set met 21-18 naar Oranje.

2e set

Ook in de tweede set was Nederland heer en meester. Na een ace van Penninga werd het 8-4, en bij 17-10 kon de zege Oranje nauwelijks meer ontgaan. Toen Zwitserland de bal uitserveerde op 20-13, was de setwinst een feit: 21-13. Door de snelle zege bespaarde Nederland kostbare energie, die hard nodig zou zijn in de derde en beslissende wedstrijd.

Wedstrijd 1: De Groot/Boermans - Heidrich/Gerson 0-2 (15-21, 20-22)

1e set

De jonkies Yorick de Groot en Stefan Boermans namen het in het eerste finaleduel op tegen de meer ervaren Zwitsers Mirco Gerson en Adrian Heidrich. In de eerste set waren het de Zwitsers, die sinds 2018 een koppel vormen, die het beste begonnen.

Vanaf 8-8 liep Zwitserland uit naar 8-12, en dat bleek later de beslissende demarrage. Oranje kwam na een killblock van Stefan Boermans nog terug tot 14-16, maar hierna scoorden Boermans en De Groot nog maar één punt: 15-21.

2e set

In de tweede set zat veel meer spanning dan in het eerste bedrijf. Tot 7-7 ging de stand gelijk op, maar na een mooie tussensprint ging De Groot en Boermans met een 12-9 voorsprong de technische time-out in.

Oranje kon de voorsprong niet vasthouden en moest toestaan dat Zwitserland op 15-15 langszij kwam. In de ongekend spannende slotfase scoorden beide teams een ace via de netband, en was het Nederland dat op 20-19 het eerste setpoint verdiende.

Zwitserland werkte het setpoint weg en kwam dus op 20-20. Na twee uitstekende services van Adrian Heidrich won het Alpenland de set met 20-22 en de wedstrijd met 0-2.