De Nederlandse beachvolleybalsters spelen vanavond in de OKT-finale een beslissend derde duel. In de middagsessie verloren Marleen van Iersel en Pleun Ypma het eerste duel van Rusland (Bocharova/Voronina) met 0-2. Raïsa Schoon en Katja Stam wisten even later hun duel wel te winnen. Zij versloegen Dabizha/Rudykh met 2-0. Vanavond om 18.45 uur spelen Nederland en Rusland een beslissende golden match. Raïsa Schoon en Katja Stam worden namens Nederland in deze golden match opgesteld.

Wedstrijd 1: Van Iersel/Ypma - Bocharova/Voronina 0-2 (18-21, 15-21)

Van Iersel en Ypma troffen vandaag in Rusland twee speelsters die ondanks hun jonge leeftijd al gewend zijn om heel veel te winnen. Mariia Bocharova (19 jaar) en Maria Voronina (21 jaar) wonnen verschillende jeugd EK’s en WK’s en veroverden het goud op de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires in 2018. Gezien al deze resultaten mogen zij als beste team van hun generatie worden beschouwd.

1e set

De eerste set begon lekker voor Oranje toen Pleun Ypma de 1-0 (met een aanval) en de 2-0 (met een killblock) scoorde. De start beloofde veel goeds, maar de ingespeelde Russinnen namen al snel het initiatief over. Rusland nam een voorsprong van twee punten (3-5), en zou de leiding in de eerste set nooit meer afstaan.

Na een ace van Marleen van Iersel kwam Nederland nog terug tot 16-17, maar even later maakten de Russinnen het koeltjes af: 18-21.

2e set

De tweede set begon dramatisch voor Van Iersel en Ypma. Al bij 0-4 moest Nederland haar time-out aanvragen, en bij 2-10 was de achterstand al haast onoverbrugbaar geworden.

Hier sierde Marleen van Iersel en Pleun Ypma dat ze met vechtvolleybal toch nog terugkwamen in de set: 10-13. Daar zou de inhaalrace echter stranden. Na een blok van Mariia Bocharova op Pleun Ypma won Rusland de tweede set met 15-21 en daarmee de wedstrijd met 0-2.

Pleun en Marleen zaterdag CEV

Wedstrijd 2: Schoon/Stam - Dabizha/Rudykh (21-14, 21-13)

1e set

Raïsa Schoon en Katja Stam gaven op het volle centre court een ware galavoorstelling. Rainbow shots, hard geslagen smashes, aces en prachtige verdedigende acties; alles lukte bij de Nederlandse beachvolleybalsters.

In de eerste set liep Oranje uit van 7-7 naar 11-7. De voorsprong van vier punten werd langzaam uitgebouwd, en op 20-14 was het Raïsa Schoon die het setpoint benutte: 21-14.

2e set

De tweede set was nagenoeg een kopie van de eerste. Nederland pakte al snel een grote voorsprong (10-4) en kwam de hele set nooit in gevaar. Raïsa Schoon scoorde 19-11 met een prachtig rainbow shot en benutte ook het matchpoint: 21-13.