Het is de vijf Nederlandse beachvolleybalkoppels in het kwalificatietoernooi vrijdag (Mexicaanse tijd) niet gelukt zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi in Cancun tijdens het eerste van drie 4-sterrentoernooien dat daar wordt gehouden. Dat betekent dat op zaterdag alleen Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen en Sanne Keizer / Madelein Meppelink zullen starten aan de poulefase.

Het waren winderige omstandigheden in een warm Cancun (30°+), waar op vrijdag de kwalificatie voor het eerste 4-sterrentoernooi van start ging. In totaal worden er drie toernooien achter elkaar afgewerkt in de bubbel van Cancun.

Vrouwen
In het kwalificatietoernooi kwamen bij de vrouwen drie Nederlandse teams in actie. Van Beachvolleybal Team Nederland waren dat Katja Stam / Raïsa Schoon en de zussen Mexime en Emi van Driel. Beide verloren hun wedstrijd in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Stam/Schoon moest hun meerdere erkennen in de Franse Placette/Richard en Mexime en Emi verloren van Soria/Carro uit Spanje.

Marleen van Iersel en Pleun Ypma gingen zonder te spelen door naar de tweede ronde, hun Nicaraguaanse tegenstander moest zich terugtrekken. In de tweede ronden namen ze het vannacht op tegen de Cubaanse Lidiannis ‘Lidy’ Echeverria en Yanisleidis Sanchez. Ze wonnen de eerste set, maar moesten daarna in twee zeer spannende sets het hoofd buigen. Het werd 2-1 (18-21, 24-22, 16-14).

Doordat de drie Nederlandse vrouwenteams zich niet hebben geplaatst voor het hoofdtoernooi starten alleen Sanne Keizer en Madelein Meppelink in de poulefase. Ze nemen het in Poule B eerst op tegen de Tsjechische Hermannova en Slukova om 16.00 uur zaterdagmiddag Nederlandse tijd. De andere twee teams in de poule zijn Clancy/Artacho Del Solar (AUS) en Leila/Maylen (CUB).

Mannen
Bij de mannen deden twee BTN-teams mee aan de kwalificatie, Stefan Boermans en Yorick de Groot verloren in de eerste ronde van het Zwitserse duo Krattiger / Breer, dat afgelopen september King of the Court won in Utrecht. Ze wonnen nog wel de tweede set, maar in de derde drukten de Zwitsers aan het eind van de set hun stempel. 2-1 (21-17, 19-21, 15-11).

Jasper Bouter en Ruben Penninga starten de dag sterk, ze wonnen met 2-0 (21-15, 21-18) van het Poolse duo Kruk / Szalankiewicz. Vannacht om 3 uur Nederlandse tijd speelden ze tegen de Esten Nolvak / Tiisaar van wie zij in Doha vorige maand met ruime cijfers hadden gewonnen. Deze keer lukte dat niet, de Esten waren met 2-0 (21-15, 21-17) te sterk.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hadden zich direct voor het hoofdtoernooi geplaatst, maar moesten zich terugtrekken met een blessure. Zij bereiden zich voor op het tweede toernooi in Cancun dat op 22 april begint.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn daardoor de enige Nederlandse vertegenwoordiging bij de mannen. Zij spelen om 23.00 uur (NL-tijd) in Poule H tegen de bedwingers van Bouter / Penninga, de Esten Nolvak en Tiisaar. De overige teams in de poule zijn de Mexicaanse Gaxiola en Rubio en de Zwitsers Krattiger en Breer.

Livestreams
Alle wedstrijden van het eerste toernooi in Mexico zijn live te volgen op het YouTube-kanaal van de FIVB. Je kunt hier het speelschema terugvinden. Er is een tijdsverschil van zeven uur met Mexico.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×