De Olympische Spelen worden dit jaar niet meer gehouden. Dat hebben de president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, en de premier van Japan, Shinzo Abe, dinsdagochtend besloten in een gezamenlijke conference call met beleidsmakers en de lokale organisatie. In het persbericht dat het IOC naar buiten heeft gebracht staat dat de Spelen op z'n laatst in de zomer van 2021 zullen plaatsvinden. De gevolgen voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) beachvolleybal dat in juni in Eindhoven zou worden gehouden zijn op dit moment nog niet duidelijk.

Het IOC kwam de laatste dagen onder grotere druk te staan om de Olympische Spelen uit te stellen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus (Covid-19). Enkele internationale bonden en Nationale Olympisch Comités hadden aangegeven hun atleten niet af te vaardigen naar Japan als de Spelen door zouden gaan zoals gepland.

De Nederlandse beachvolleybalteams bij de mannen en vrouwen waren goed op weg om zich te kwalificeren voor Tokio. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen staan 7e op de olympische plaatsingslijst, iets wat ruim voldoende is voor kwalificatie. Met een 8e en 16e plaats op die ranglijst bij de vrouwen staan Madelein Meppelink en Sanne Keizer en ook Joy Stubbe en Marleen van Iersel bij de voorlopig geplaatste teams. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hoopten met goede resultaten op de World Tour dit seizoen nog kwalificatie af te dwingen.

De deadline voor kwalificatie via de olympische ranking lag op 15 juni na het Grand Slam-toernooi van Rome. De week daarna zou een Europees OKT in Eindhoven worden georganiseerd waar de laatste continentale plek te verdienen was. De gevolgen voor kwalificatie zijn nu nog onduidelijk. De Nevobo gaat als organisator van het OKT in overleg met de Europese bond CEV en wereldvolleybalbond FIVB over wat het uitstel betekent voor dit toernooi.

Foto: FotoHoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×