Oranje na 3-0 zege op België dichtbij de Spelen

Oranje na 3-0 zege op België dichtbij de Spelen

De mannen van bondscoach Roberto Piazza hebben een grote stap gezet richting de Olympische Spelen van Tokio, door de 3-0 winst op België zal Oranje morgen om directe plaatsing spelen tegen de Verenigde Staten. In Rotterdam Ahoy toonde Nederland zich in staat de Belgen ruim te verslaan, ondanks dat zij drie plekken hoger op de wereldranglijst staan. Om 16.00 uur kan Nederland zijn droom van olympische deelname waarmaken, kom naar Ahoy om dat mee te maken.

In een met ruim 2.500 toeschouwers gevuld Ahoy maakte Nederland er een mooie voorstelling van. De blessure van Nimir Abdelaziz viel gelukkig mee, hij voelde tijdens de warming-up dat zijn kuit voldoende hersteld was. Naast de aanvoerder van Oranje startten ook Gijs van Solkema (spelverdeler), Thijs ter Horst en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Luuc van der Ent (midden) en Robbert Andringa en Just Dronkers wisselden elkaar af als libero, Andringa in de passopstelling, Dronkers de verdedigende libero.

Set 1
Oranje begon frank en vrij aan de eerste set, direct een voorsprong bij de eerste technische time-out van 8-6. Met Maarten van Garderen aan service sloeg Oranje een gaatje naar 11-7, die onder druk van de opslag van de Belgische aanvoerder Sam Deroo verdween als sneeuw voor de zon. Toch kon Nederland druk blijven genereren, Nimir Abdelaziz had totaal geen last van zijn been en viel naar hartenlust aan. Hij liet acht punten noteren. Op service van de ingebrachte Gijs Jorna kon Maarten van Garderen de Belgische spelverdeler Stijn D’Hulst afblokken, de Lange Mannen wonnen de eerste set met 25-22.   

Set 2
Twee aces van Thijs ter Horst en Luuc van der Ent zetten Oranje al vroeg op een mooie voorsprong (8-5). Na de technische time-out kon Abdelaziz goed verdedigend werk van dezelfde Van der Ent prachtig afmaken.

De dubbele wissel bleek heel waardevol in de tweede set. Bij voorsprong van 18-14 kwamen Wessel Keemink en Wouter ter Maat binnen de lijnen. Ter Maat sloeg direct hard binnen en vuurde later ook een moker van een service af waar Keemink een killblock op liet volgen voor 22-17. Abdelaziz sloeg de set via het blok in het slot, 25-21 voor Nederland.

Set 3
Begin derde set zette Fabian Plak de passlijn van de Red Dragons meteen flink onder druk, goed aanvallen werd de Zuiderburen vrijwel onmogelijk gemaakt. Van der Ent, Van Garderen en met name Nimir Abdelaziz profiteerden. De aanvoerder sloeg vanuit alle hoeken en standen punten binnen. Halverwege leidden de Lange Mannen met 13-7.

Onder aanvoering van D’Hulst kwamen de Belgen nog krachtig opzetten, maar Oranje kon het offensief tijdig afweren. Ondanks dat Sam Deroo nog twee keer goed kon doorkomen van achter de driemeterlijn, maakte Nederland het gedecideerd af. Hendrik Tuerlinckx sloeg wild buiten en dat maakte dat Oranje de set met 25-20 won.

Nimir Abdelaziz werd topscorer van de wedstrijd met 21 punten, Maarten van Garderen liet er 13 noteren.

Dromen van Tokio
De droom om voor het eerst sinds 2004 de Olympische Spelen weer te halen blijft daarmee levend. Op zondag speelt Nederland voor het ticket tegen de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat Amerika (nummer 2 van de wereld) het treffen met Zuid-Korea zaterdagavond zal winnen, waardoor de winnaar van Nederland-V.S. zich olympisch deelnemer mag noemen.

Er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar morgen in Ahoy, koop je tickets nu!

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×