De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag voor de tweede keer deze week met 3-2 verloren in de Golden European League. Oranje verloor voor eigen publiek in het Apeldoornse Omnisport met 3-2 van Oekraïne, de titelhouder. Afgelopen woensdag was Turkije met dezelfde cijfers te sterk voor de equipe van bondscoach Gido Vermeulen. Woensdag speelt Nederland in Ivano Frankivsk opnieuw tegen Oekraïne.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Opstellingen

Bondscoach Gido Vermeulen startte voor de derde wedstrijd op rij met een andere basisopstelling. Vandaag ging het vertrouwen uit naar Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Robbert Andringa (passer/lopers), Michael Parkinson en Tim Smit (middens) en Just Dronkers (libero).

Oekraïne won vorig jaar in het Deense Gentofte de European League door in de finale Macedonië met 3-1 te verslaan. Volodymyr Kovalchuk, Oleksiy Klyamar en Maksym Drozd werden toen verkozen in het Dream Team en waren de uitblinkers in de Final Four. Kovalchuk en Drozd stonden vanmiddag in Apeldoorn ook in de basisopstelling van coach Ugis Krastins.

1e set: Eenvoudige voorsprong voor Oranje

Oranje begon in het Apeldoornse Omnisport op het middenterrein van de wielerbaan uitstekend aan de wedstrijd tegen de titelverdediger. Dankzij een serie van drie killblocks op rij (twee van Parkinson en een van Abdelaziz) ging Nederland al snel met 12-7 aan de leiding. De Lange Mannen behielden constant de controle en liepen gemakkelijk uit 25-15 om zo een 1-0 voorsprong te nemen.

2e set: Nederland begint zwak en laat Oekraïne terugkomen in de wedstrijd

Nederland begon zwak en enigszins gemakzuchtig aan de tweede set en liet Oekraïne onnodig terugkomen in de wedstrijd. Vermeulen moest al vroeg een time-out nemen maar kon niet verhelpen dat Oekraïne via 9-14 en 12-18 uitliep naar 20-25 en zo de stand op 1-1 in sets bracht.

3e set: Oranje naar 2-1 voorsprong

In de derde set had Oranje zijn zaken weer goed op orde. Dankzij een ace van Smit verscheen een 11-7 voorsprong op het scorebord en dankzij de sterke Abdelaziz hield Nederland deze marge vast in het midden van deze doorgang. Oekraïne kwam nog goed terug van 18-14 tot 18-17, maar dankzij twee belangrijke killblocks van Parkinson en Van Garderen voorkwam Oranje een Oost-Europese comeback. Na een uitstekende sprongservice van Abdelaziz kon Van Garderen met een leep shotje 25-20 scoren.

4e set: Nederland mist matchpoint en laat Oekraïne op 2-2 komen

Nederland had in de vierde set de controle tot 14-12 maar had geen antwoord op een goede serie opslagen van de Oekraïense aanvoerder Oleh Plotnytskyi. Oekraïne nam een voorsprong van 16-20 en Vermeulen bracht enkele wissels in om het tij te keren: Thijs ter Horst, Wessel Keemink, Wouter ter Maat en Gijs Jorna. De verse krachten brachten nieuw elan, en Oranje vocht zich knap terug. Op 24-23 kregen de Lange Mannen zelfs een matchpoint, maar deze werd niet benut. Op de service van opnieuw Plotnytskyi ging de vierde set vervolgens met 24-26 naar de bezoekers.

5e set: Oekraïne eist 3-2 zege op

In set vijf zakte Oranje behoorlijk door de ondergrens. De Oekraïners speelden agressief en effectief en wisselden met een 4-8 voorsprong van speelhelft. Nederland vocht zich nog knap terug van 9-13 naar 13-13, maar de inhaalrace strandde helaas voortijdig. Dankzij een blok van Drozd ging de vijfde set met 13-15 naar Oekraïne.

Woensdag treffen Nederland en Oekraïne elkaar in Ivano Frankivsk opnieuw. Ook deze wedstrijd is live te volgen op Ziggo Sport.

Nederland – Oekraïne 2-3 (25-15, 20-25, 25-20, 24-26, 13-15)

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn