De Nederlandse volleyballers promoveren per direct naar de Volleyball Nations League, de jaarlijkse intercontinentale landencompetitie van wereldvolleybalbond FIVB. In de Volleyball Nations League (VNL) strijden de beste 16 landen ter wereld jaarlijks tegen elkaar om de prijzen. Omdat China zich terugtrekt uit de VNL, mag het team van bondscoach Roberto Piazza per direct deze plek invullen.

De Volleyball Nations League begon in 2018 als opvolger van de World League (mannen) en World Grand Prix (vrouwen). Het Nederlands vrouwenteam mocht vanaf jaargang één uitkomen in deze prestigieuze competitie, maar de mannen van Oranje kwamen qua ranking destijds niet in aanmerking en werden ingedeeld in de European League.

Mede door een knappe achtste plaats op het WK van 2018 veroverde Nederland een hogere positie op de wereldranglijst. Op basis van de huidige 16e plaats op deze ranglijst, alsmede de ‘sportieve excellentie en het commerciële potentieel van volleybal in Nederland’ (schrijft FIVB), mogen de Lange Mannen nu uitkomen op het allerhoogste niveau.

Link naar statement FIVB

Omdat de promotie/degradatieregeling voor de VNL dit jaar is bevroren ten gevolge van de coronapandemie, is Nederland ook verzekerd van deelname aan de VNL in 2022.

De intercontinentale Volleyball Nations League bestaat bij zowel de mannen als de vrouwen uit 16 landen. De 16 deelnemende landen spelen ieder 15 poulewedstrijden, en treffen elkaar allemaal één keer. Normaal gesproken worden deze 15 poulewedstrijden verdeeld over 5 speelrondes, die wekelijks over de hele wereld plaatsvinden. In de huidige coronatijd is de formule aangepast, alle wedstrijden worden gespeeld in een bubble op één locatie: het Italiaanse Rimini (van 28 mei t/m 27 juni).

Deelnemende landen:

Nederland Brazilië
Duitsland Australië
Iran Japan
Polen Servië
Rusland Argentinië
Italië Slovenië
Canada Frankrijk
Bulgarije Verenigde Staten

Reactie bondscoach Roberto Piazza
“Het is een geweldige kans. Fantastisch om weer terug te zijn op het hoogste niveau. Als we als team willen verbeteren, moeten we tegen de beste teams in de wereld spelen. En dat kan in de Volleyball Nations League. Veel spelers hebben dit seizoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt, nu is de volgende stap om dit met het team te gaan doen.”

Reactie Joop Alberda, technisch directeur Nevobo
“Dit biedt de spelers van Oranje een heel nieuw perspectief, deelnemen aan het hoogste toernooi voor landenteams. Doordat ze tegen de beste teams ter wereld spelen, zullen ze in niveau alleen maar kunnen groeien. Er is een grote kans om te kunnen stijgen op de wereldranglijst, wat een betere uitgangspositie voor de kwalificatie van wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen tot gevolg heeft.”

Geschiedenis
Nederland nam tussen 1990 en 2017 21 keer deel aan de World League, maar speelde de laatste jaargangen van deze competitie op het tweede niveau. De laatste keer dat Oranje deelnam aan de hoogste groep was in 2013 (in de C groep met mogelijkheid tot plaatsing voor Final Six). In 2010 speelde Nederland voor het laatst tegen de echte grootmachten, zoals Brazilië en Bulgarije. Oranje won de World League in 1996 onder leiding van coach Joop Alberda. In 1990 werd de zilveren medaille veroverd, in 1998 de bronzen.

BRA NED 2010

Het Nederlands team in de World League 2010 op de dag dat het in Brasilia met 3-0 van Brazilië won.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×