De Nederlandse volleyballers hebben vanavond in de Golden European League van Turkije gewonnen. Oranje versloeg in Sporthal De Basis in Sliedrecht de koploper van poule B met 3-2. Het team van bondscoach Gido Vermeulen had een ruimere overwinning moeten boeken om nog kans te maken op de Final Four. Door twee sets te winnen verzekerden de Turken zich namelijk van deelname aan dit finaletoernooi.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Nederland wist voor aanvang precies wat het moest doen tegen Turkije om in de race te blijven voor de poulewinst: winnen, en dan het liefst zo ruim mogelijk. De Turken daarentegen konden vandaag met iedere zege hun deelname aan de Final Four in Tsjechië veiligstellen.

Bondscoach Gido Vermeulen startte in Sliedrecht met Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Gijs Jorna (passer/lopers), Michael Parkinson en Fabian Plak (middens) en Dirk Sparidans (libero). Vermeulen kon vandaag niet beschikken over Jasper Diefenbach (rugblessure) en Wouter ter Maat (enkelblessure). Hun plekken in de selectie werden ingenomen door Niels de Vries en Sjoerd Hoogendoorn.

De eerste set eindigde in mineur voor Oranje, terwijl het er lang positief uitzag voor de Lange Mannen. Nederland speelde prima volleybal, met Abdelaziz als makkelijk scorende aanvaller en Plak en Jorna als uitstekende basisspelers. Hier en daar liet de equipe van Vermeulen wel een kansje liggen, maar een voorsprong van twee punten werd de hele set keurig verdedigd tot 23-21.

Op het beslissende moment in de set hielp Nederland Turkije echter in het zadel. Door enkele onzorgvuldigheden gaf Oranje de set onnodig met 24-26 uit handen.

In de tweede set slaagde Nederland er wel in de voorsprong waar zo hard voor geknokt was te verdedigen. Aanvoerder Abdelaziz nam zijn team op sleeptouw en toonde zijn klasse in aanvallend en serverend opzicht. Na een ace van spelverdeler Van Haarlem werd het 24-21 en kort hierna werd het eerste setpoint meteen benut: 25-21.

In set drie was het voor het eerst Turkije dat de leiding nam. Oranje moest hard werken om na een slechte start een 2-6 achterstand goed te maken, maar slaagde daar wel in. Dankzij een reeks prachtige killblocks van Van Garderen, Abdelaziz en Plak nam de thuisploeg het initiatief in de set over. Robbert Andringa scoorde als invaller direct een snoeiharde pipe en na een score van uitblinker Abdelaziz ging de set met 25-22 naar Nederland.

Nederland moest en zou de vierde set winnen om nog in de race te blijven voor de Final Four van de Golden European League. Dit lukte helaas niet. In deze spannende set hielden beide teams elkaar tot 19-19 behoorlijk in evenwicht, maar hierna maakte Turkije het verschil. Op 21-24 kregen de Turken drie setpoints. Oranje werkte er hiervan nog twee knap weg, maar bezweek op de het derde.

Bij de 2-2 tussenstand was Turkije al zeker een de poulewinst en dus kwalificatie voor de Final Four. Oranje won tot genoegen van het thuispubliek nog wel de vijfde set en daarmee de wedstrijd. Abdelaziz werd topscorer met 26 punten, Plak imponeerde met acht killblocks.

Aanstaande woensdag speelt Nederland in Maribor de laatste poulewedstrijd tegen Slovenië. Deze wedstrijd is opnieuw live te volgen op Ziggo Sport.

Nederland – Turkije 3-2 (24-26, 25-21, 25-22, 23-25, 15-9)