Oranje heren

Oranje wint ook van Japan

Opnieuw een mooie winstpartij van de Nederlandse volleybalmannen. Tegen de nummer 12 van de wereldranglijst, Japan, werd het vanavond in Topsporthal IISPA in Almelo 3-1 (25-21, 25-23, 22-25, 25-23). “Ik ben blij met wat ik zaterdag en vandaag heb gezien”, reageerde bondscoach Gido Vermeulen na afloop. “De spelers komen steeds beter terug, doordat ze in steeds betere competities spelen. En hoewel Japan sneller speelt dan wij gewend zijn, hadden we daar vandaag een goed antwoord op. We hebben met zijn allen goed gespeeld.”

Nimir Abdelaziz ontbrak in Almelo vanwege een rugblessure, Maarten van Garderen vanwege een geblesseerde duim. Bondscoach Gido Vermeulen begon in de prachtige Topsporthal met spelverdeler Wessel Keemink, Thijs ter Horst, Fabian Plak, Wouter ter Maat, Michaël Parkinson, Robbert Andringa en libero Just Dronkers aan de wedstrijd. 

Nederland startte lekker tegen de mannen uit het land van de rijzende zon en bereikte de eerste verplichte time out met drie punten voorsprong (8-5). Japan vond geen antwoord op de power play van Oranje, dat uitliep naar 14-9.. Nederland werd echter wat slordiger en daar maakte Japan gretig gebruik van (16-15). Na de time out van Vermeulen liet Nederland Japan niet meer dichterbij komen. Via 20-16 en 23-21 sleepte de thuisploeg op 25-21 de openingsset binnen.    

De opening van het tweede bedrijf was voor Japan (3-5) en hoewel Nederland enkele malen op gelijke hoogte kwam, scoorde Japan telkens het daarop volgende punt (7-8,). Met Ter Maat op servicepositie en na twee uitstekende kill blocks van Plak en Ter Horst sloeg Oranje eindelijk een gaatje (13-11). Er volgde een fase waarin Nederland scherp en krachtig speelde en daarmee haar voorsprong voortvarend uitbouwde (18-13, 20-14). Oranje leek de set te gaan afsluiten met een ruime marge (24-19), maar het werd toch nog even spannend (24-23). Ter Maat sloeg vervolgens het verlossende punt voor zijn ploeg binnen de lijnen: 25-23.

Alleen Ter Horst en Ter Maat bleven staan in de derde set, waar team captain Jasper Diefenbach, Daan van Haarlem, Tim Smit, libero Dirk Sparidans en Gijs Jorna aan werden toegevoegd. Ook aan Japanse zijde stond er een bijna nieuw team tussen de lijnen. De opening was opnieuw voor de Japanners (5-8), maar Oranje knokte zich uitstekend terug in de wedstrijd. Een lange, spannende rally bracht Nederland op gelijke hoogte (9-9), waarna het stuivertje wisselen werd (12-11, 13-14). Het ging lange tijd gelijk op, waarbij Japan telkens leidde en Oranje aansloot. De thuisploeg sloeg een gaatje (2018), maar even later stond het alweer gelijk (20-20) en nam Japan de leiding weer over bij 21-22. Een ace van Otake was het slotakkoord van de set, die met 22-25 naar Japan ging.

In de vierde set startte Sjoerd Hoogendoorn op de plaats van Ter Maat. De opening was voor Oranje (3-1, 7-5), maar Japan haakte weer aan op 7-7. Het ging opnieuw lang gelijk op en bij 14-14 bracht Vermeulen Andringa binnen de lijnen voor Ter Horst. Het bleef om en om scoren tot een Nederlands foutje de marge op twee bracht, waarna Vermeulen zijn team direct naar de kant haalde (20-22). Smit gaf zijn ploeg met een ace weer wat lucht (22-22), waarna Ter Maat een psychisch belangrijk punt maakte: 23-22. Team captain Diefenbach bracht Oranje op match point (24-23), waarna hij met Jorna de wedstrijd met een blok veilig stelde: 25-23.   

Op naar de Golden European League!
De wedstrijd van vandaag was de tweede van een drieluik, dat dient als opmars richting de Golden European League die komende zondag voor Oranje in Doetinchem begint. Om 15.00 uur begint in de SaZa Topsporthal het openingsduel tegen Slovenië, zes dagen later wacht in Omnisport Apeldoorn Oekraïne. In de laatste thuiswedstrijd, op zaterdag 2 juni, treffen ‘de beasts’ Turkije in sporthal de Basis in Sliedrecht. Klik hier als je Oranje een vliegende start wilt geven door mee te bouwen aan de oranje feestjes op de tribunes in Doetinchem, Apeldoorn en/of Sliedrecht!

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×