Het is de mannen van Active Living Orion gelukt zich te plaatsen voor de hoofdfase van de CEV Cup. In Doetinchem werd met 3-2 gewonnen van IBB Polonia London. Voor Draisma Dynamo viel het doek, zij verloren ook de tweede wedstrijd van Tours VB, in Frankrijk werd het woensdagavond 3-0.

Active Living Orion
In de eigen SaZa topsporthal in Doetinchem begon Orion aan het treffen tegen IBB Polonia London met de wetenschap dat twee set winnen voldoende was om de volgende ronde te bereiken. Ze kregen de eerste wedstrijd toegewezen, nadat Polonia geen wedstrijd kon organiseren in Engeland.

Met dat doel begon de wedstrijd niet goed, Polonia pakte de eerste set met 25-21. Maar in de tweede set pakte Orion duidelijk het initiatief. Op 14-14 was de stand voor het laatst gelijk, met een serie van zes punten maakte de thuisploeg er zelfs 24-17 van. Met 25-19 trok de koploper in de Nederlandse Eredivisie de stand gelijk.

In de voor Orion beslissende derde set hoefden ze slechts een keer een achterstand te tolereren (14-15), boven de 20 was de ploeg van coach Dirk Sparidans heer en meester: 25-22. Daarmee was een plek in de volgende ronde binnen.

De wedstrijd werd uiteindelijk ook door Orion gewonnen, in vijf sets. London pakte de vierde met 21-25, de tiebreak ging met 15-12 naar Orion. In de volgende ronde is de Zwitserse club TCV Jona de volgende tegenstander.

Draisma Dynamo
Voor landskampioen Dynamo was de opdracht vele malen lastiger, er moest gewonnen worden in drie of vier sets. Met die aspiraties werden zeer korte metten gemaakt door Tours VB. Binnen no-time stond de 2-0 op het bord (25-14, 25-14). Ook de derde set werd eenvoudig door de Franse thuisploeg gepakt met 25-17.

Dynamo is nu klaar in Europa, Tours neemt het in de volgende ronde op tegen Amysoft Lycurgus. Begin december zullen beide ploegen elkaar ook weer tweemaal treffen.

Overige Nederlanders

CEV Cup mannen
Het Italiaanse Modena met Nimir Abdelaziz en Maarten van Garderen heeft ook de tweede wedstrijd tegen Sastamala (FIN) met 3-0 gewonnen. Abdelaziz was met 14 punten topscorer, Van Garderen maakte er 8.

Ook Ewoud Gommans is een ronde door, zijn Dinamo Bucuresti won met 3-1. Gommans scoorde 13 keer. Maikel van Zeist heeft met Chênois Genève de 3-1 nederlaag uit de eerste ontmoeting met Amriswil goedgemaakt door thuis met 3-0 te winnen en ook de golden set te grijpen. Van Zeist scoorde 11 maal.

Voor Rik van Solkema (SKV Usti Nad Labem (CZE) en Auke van de Kamp (SVG Lüneberg) viel vanavond het doek. Van Solkema verloor voor de tweede keer, Van de Kamp werd via een golden set uitgeschakeld.

CEV Cup vrouwen
Asterix Avo Beveren (Nova Marring, Laura Overwater en Nynke Hofstede) verloor de eerste wedstrijd in de 16e finales thuis met 3-0 van het Griekse PAOK Thessaloniki.

Palmberg Schwerin met Femke Stoltenborg en Indy Baijens won met 3-1 van VB Nantes. Voor Stoltenborg was er een invalbeurt in de vierde set, Baijens speelde de gehele wedstrijd en scoorde 12 keer.

CEV Challenge Cup
Maret Grothues verloor haar eerste wedstrijd in de 16e finales met 3-2 van Ostrava, Grothues was goed voor 11 punten. In de ontmoeting tussen Oostende en Genk met veel Nederlandse inbreng won het Jaraco Genk van Kirsten Bröring en Dagmar Boom met 3-0 van Fanny Lafeber, Loladina Zwaanswijk, Lisa Nobel en Merle Baasdam. Baasdam werd topscorer met 18 punten, Bröring scoorde 14 keer.