Wat gebeurde er vandaag allemaal in de 4 speelsteden? Hier een handig overzicht met alle uitslagen van vandaag en met wedstrijdverslagen.

APELDOORN

Krasilnikov/Liamin (RUS) – Sivolap/Yarzutkin (RUS) 0-2
Kantor/Losiak (POL) – Heidrich/Gerson (SUI) 2-0

Sorum/Mol (NOR) – Thiercy/Gauthier-Rat (FRA) 2-0
De laatste wedstrijd van de avond in Apeldoorn werd gespeeld tussen Noorwegen en Frankrijk. Het EK voetbal werd afgelopen zaterdag nog gewonnen door het Franse team, zouden Thiercy en Gauthier-Rat dit ook kunnen waarmaken tijdens dit EK? Ze spelen deze wedstrijd zeker niet tegen de minsten; Het Noorse team Mol/Sorum won een paar dagen geleden verrassend de World Tour Beachvolleybal in Gstaad.

De Fransen starten met een voorsprong van 0-2, maar door onder andere een goed block van Anders Mol, brengen zij de stand op 3-2 in hun voordeel. Twee uitgeslagen ballen door de Fransen breidt de voorsprong van de Noren uit tot 5-2. Thiercy en Gauthier-Rat hebben moeite de ballen van Mol en Sorum goed te verdedigen, waardoor zij vaak niet optimaal kunnen aanvallen. Met een stand van 13-8 komt het T-Mobile dansteam het veld in tijdens de technische time-out. Direct gevolgd door een monsterblock van Mol en vele mooie aanvallen komt het Noorse team op een ruime voorsprong van elf punten en op setpoint (20-9). Door een uitgeslagen serve door Thiercy wint het Noorse team deze set overtuigend met 21-10.

Het Noorse team heeft het grote deel van het publiek in Apeldoorn aan hun zijde staan, maar ook de Fransen worden gesteund door een aantal fanatieke fans. In de tweede sets gaan de teams gelijk op in stand en staan de Fransen steeds 1 puntje voor, die vervolgens weer wordt ingehaald door de Noren. Met een uitgeslagen serve geven de Fransen de voorsprong weg aan de Noren, wat ze wel direct goed maken met een knap langs de lijn geslagen bal. Zo blijven de teams elkaar constant uitdagen. Team Mol/Sorum neemt op een stand van 16-13 een kleine voorsprong op Thiercy/Gauthier-Rat. Een door de Noren goed verdedigde bal kort bij het net, wordt hard afgemaakt door het Franse duo die zo op 17-15 iets terug komen. Zij weten de achterstand niet verder te beperken en de Noren komen op matchpoint bij een stand van 20-17. Een geplaatste bal in de hoek van het Franse veld maakt een einde aan

DEN HAAG

Brouwer/Meeuwsen (NED) – Giginoglu/Gögtepe (TUR) 2-0

Koekelkoren/Van Walle (BEL) – Kujawiak/Rudol (POL) 2-0
Team Koekelkoren/Van Walle heeft in twee sets Kujawiak/Rudol uit Polen verslagen. De eerste set ging nog lang gelijk op, maar in de tweede set waren de Belgische mannen duidelijk de sterkste ploeg.

Tot 9-10 ging de score steeds nog gelijk op tussen beide teams. Koekelkoren en Van Walle startten vol enthousiasme aan de wedstrijd en na enkele servicefouten aan Poolse kant, namen

zij de voorsprong in de eerste set. Doordat Kujawiak en Rudol fouten bleven maken, werd de set beslist op een stand 14-21.

Bij de tweede set bleef spanning uit. Door servicedruk van Belgische kant kwamen de Polen niet op hun gewenste niveau. Ondanks enkele lange rally’s, werd de wedstrijd al redelijk vlot beslist op een stand van 11-21. Woensdag neemt Koekelkoren/Van Walle het op tegen Brouwer/Meeuwsen.

Smedins/Samoilovs (LET) – Harms/Bergmann (GER) 2-1
Het Letse duo Smedins/Samoilovs heeft hun eerste wedstrijd op het EK beachvolleybal in Den Haag gewonnen. De wedstrijd tegen Harms/Bergmann uit Duitsland liep uit op een driesetter, maar de ervaren Letten bleken te sterk voor de twee jongere Duitsers.

De eerste set begon met overheersend spel van Letland, waar de Duitsers geen antwoord op hadden. Vooral de diepe shot, de zogenoemde ‘Rainbow’, leverde de Letten veel directe punten op. De tweede set startte met een lange rally, die eindigde met een aanval in het net aan Letse kant. De set werd gekenmerkt door sterker spel aan Duitse kant, met tegelijkertijd meer fouten van de Letten. Gedurende de set was de frustratie bij de Letten hoorbaar. Bij 20-10 was het eerste setpunt een feit, dat nog werd weggewerkt door Samoilovs met een mooie diagonale shotbal. De Duitsers inden het tweede setpunt door ook een diagonale bal kort neer te leggen.

Smedins/Samoilovs namen in de derde set de leiding, met tot gevolg een time-out aan Duitse kant bij een stand van 6-3. Dat bleek een goede zet, want na goed spel van Harms/Bergmann werd bij 10-10 weer een gelijke stand genoteerd. Op 13-10 maakte Smedins een netfout. Dat leidde tot wat discussie aan beide kanten en zelfs twee gele kaarten: voor Smedins en Bergmann. Niet veel later werd de wedstrijd beslist met een harde klap van de Letten: 15-12.

Fijalek/Bryl (POL) – Rumsevicius/Kazdailis (LTU) 2-0
In de tweesetter bleek het Poolse team sterker dan de Litouwers. Ondanks slim spel en korte ballen van de Litouwers bleven de Polen hen de baas.

Fijalek/Bryl (Polen) wist in de eerste set overtuigend te winnen door al vrij snel aan kop te gaan met een tussenstand van 15-8. Litouwen leek heel even terug te komen door twee punten te maken. Toch bleef Polen de sterkste en komt Rumsevicius /Kazdailis (Litouwen) niet tot spel. Polen hield de overhand en won met weinig moeite de eerste set met 21-11.

De tweede set begon spannend en ging gelijk op. Litouwen kwam zelfs op voorsprong door slim spel. In de technische time-out stond Litouwen op voorsprong bij een stand van 9-12. Polen wist langzaamaan terug te komen tot een gelijkspel van 15-15. Ze kwamen op een voorsprong van drie punten die ze geleidelijk uitbouwden tot een eindstand van 21-17.

Prudel/Szalankiewicz (POL) – Semenov/Leshukov 0-2
Het Poolse duo Prudel/Szalankiewicz en het Russische duo Leshukov/Semenov zijn mannen om in de gaten te houden. Evenals Jannes van der Ham en Sven Vismans zijn deze beachvolleyballers namelijk ingedeeld in poule C.

Terwijl de tribunes langzaamaan vol lopen met de supportersschare van Van der Ham/Vismans, gaat de wedstrijd van start. Ook dit Russische duo heeft profijt van een hoog blok: Konstantin Semenov is 2.10 meter lang. Het gaat lange tijd gelijk op tussen de Oost-Europese beachvolleyballers: 12-12. Vanaf dat moment zien de Russen echter het licht en lopen zij uit totdat er een voorsprong is van 13-18. In de eindfase van de eerste set weet Semenov meerdere keren een goed blok te plaatsen. Zo ook bij de setpoint voor de Russen: 15-21.

In de tweede set weten de Polen voor langere tijd tegenstand te bieden aan de Russen. Desondanks lopen ze een groot deel van de set achter de feiten aan en behouden de Russen vooral in de eindfase een voorsprong van ongeveer twee punten. De Rus Semenov krijgt nog een bal op zijn hoofd gesmasht door de Polen die uit gaat, waardoor Prudel en Szalankiewicz toch nog gelijk komen te staan met de Russen (19-19). Een derde set weten zij echter niet binnen te slepen. Met de ondergaande zon op de achtergrond winnen Leshukov en Semenov ook de tweede set (19-21).

Stoyanovskiy/Velichko (RUS) – Dumek/Bercik (CZE) 2-0
De tweede wedstrijd van de avond was de wedstrijd tussen Rusland (Stoyanovskiy/Velichko) en Tsjechië (Dumek/Bercik). De Russen spelen pas sinds dit seizoen samen, maar zijn tot nu toe bezig aan een sterk seizoen met onder meer een eerste plek bij de World Tour in Xiamen (China) in april dit jaar. De Russen worden samen met het Letse duo uit Poule F gezien als kanshebbers voor een medaille, waar de Tsjechen waarschijnlijk met de Noren Mol/Berntsen gaan strijden om plek drie in de poule.

Naar verwachting hadden de Russen in de wedstrijd van vanavond geen kind aan de Tsjechen. Tot aan de 3-3 stand ging het gelijk op. Daarna lieten de Russen een paar mooie combinaties zien en profiteerden zij van het hoge blok van de 2.07 meter lange Stoyanovskiy. Hierdoor liep de score uit tot een 11-3 voorsprong voor de Russen. De Tsjechen wisten in deze set niet meer in de buurt van het Russische duo te komen en de Russen sloten de eerste set dan ook goed af met een harde smash in het veld van de Tsjechen (21-12).

Ook in de tweede set wisten Dumek en Bercik het niet spannend te maken voor het publiek, ondanks dat ze vochten voor elk punt. Tot de technische time-out (12-9) wisten ze nog redelijk in de buurt te blijven, maar het was overduidelijk dat er geen derde set aan te pas ging komen. De tweede set eindigde dan ook met 21-15 in het voordeel van de Russen.

Doppler/Horst (AUT) - Van der Ham/Vismans (NED) 2-0

Plavins/Tocs (LET) – Berntsen/Mol (NOR) 2-0
Op maandagavond is het EK Beachvolleybal ook in Rotterdam van start gegaan. De eerste wedstrijd werd gespeeld tussen de Letten, Edgar Tocs en Martin Plavins, en de Noren, Hendrik Mol en Mathias Berntsen. De Noren hebben goede herinneringen aan spelen op Nederlandse bodem. In januari won dit duo namelijk het DELA Beach Open dat gespeeld werd in Den Haag.

In een nog rustig stadion in Rotterdam waren de teams aan het begin van de eerste set erg aan elkaar gewaagd, dat terug te zien was aan de tussenstand van 6-6. Vanaf dat moment kregen de Letten echter de smaak te pakken en liepen ze uit tot 13-8. De Letten wisten het blok van de Noren vaak makkelijk te ontwijken. Na de technische time-out wisten Tocs en Plavins dit door te zetten en haalden ze met 21-13 de eerste set binnen. De set sloten ze netjes af met een serve van Martin Plavins die door de Noren niet te verdedigen was.

De Noren begonnen sterk aan de tweede set en het lukte het duo Mol/Berntsen een eerste gat te slaan met de Letten: 3-7. Tocs/Plavins waren hier echter niet van gediend en werkten de achterstand langzaamaan weg tot 14-14. Een derde set bleek dan ook niet nodig te zijn. De Letten lieten zien een hoger niveau te hebben dan de Noren en bij 20-15 konden zij de set binnenhalen. Hier hoefden zij echter niets meer voor te doen, omdat er een rode kaart werd uitgedeeld aan de Noor Hendrik Mol. Hij smeet uit woede zijn zonnebril stuk op de grond, waardoor Tocs/Plavins met 21-15 de eerste wedstrijd in Rotterdam gewonnen hadden.