Regerend landskampioen Friso Sneek heeft de eerste prijs van het seizoen in de wacht gesleept. In de strijd om de Supercup – de traditionele opener van het seizoen – werd bekerwinnaar Sliedrecht Sport in vier sets verslagen.

Het is de eerste prijs voor Friso Sneek-coach Erik Reitsma, de opvolger van Harry van den Brink. De Westervoorter was vorig jaar nog assistent-coach van Avital Selinger bij de Volleybaldames. Als eindverantwoordelijke stond Reitsma onder meer aan het roer bij Jong Oranje.

Set 1
In het begin van de openingsset dreigt Sliedrecht Sport weg te lopen bij Friso Sneek. Na een time-out van Reitsma slaat Sneek zich weer naast Sliedrecht. In het middendeel van de set is het juist thuisploeg Sneek dat afstand neemt. Het verschil loopt op tot maximaal drie punten. Via Britt Schreurs komt Friso Sneek bij 24-22 op setpoint. Het eerst setpoint wordt door Sliedrecht Sport weggewerkt. Een punt later geeft Anniek Siebring de Sneker Sporthal alsnog reden tot juichen.

Set 2
In de tweede set is het juist Sneek dat in de beginfase het betere van het spel heeft. Bij een 5-2 voorsprong grijpt Sliedrecht Sport-coach Elroy Bezemer naar zijn time-out. Al zijn inspanningen ten spijt is het Sneek dat is ontketend. Via onder meer een goede servebeurt van Rosa Entius loopt Friso Sneek verder en verder weg bij Sliedrecht Sport. Via een ace van Britt Schreurs kan Sneek bij 24-9 kwartetten met de setpoints. Sliedrecht weet nog net in de dubbele cijfers te komen, maar een uitgeslagen serve van Nikki van der Veen maakt een einde aan de lijdensweg.

Set 3
Het eerste deel van de derde set trekken Friso Sneek en Sliedrecht sport weer samen op. Na 7-7 zorgen onder andere een uitgeslagen bal van Daphne Hulst en een ace van Nynke Oud voor een 10-7 voorsprong. Tot 19-11 lijkt geen vuiltje aan de lucht voor Friso Sneek. Lijkt, want vanaf dat moment draait het momentum volledig. Een aantal serve- en passfouten aan de kant van Friso Sneek gecombineerd met prima spel van Sliedrecht Sport maken het verschil steeds kleiner. Met de minuut kun je de Sneker Sporthal stiller en stiller horen worden. Uiteindelijk is het Sliedrecht Sport dat als eerste op setpoint komt. Bij het derde setpoint is het raak voor Sliedrecht Sport.

Set 4
In de vierde set is het Friso Sneek dat vlak voordat de dubbele cijfers op het scorebord aanbreken een sprintje inzet onder aanvoering van Britt Schreurs en Nynke Oud. Halverwege de set loopt Friso Sneek verder weg bij Sliedrecht Sport. Door een technische fout bij Sliedrecht loopt het verschil op naar zes punten. Bij het ingaan van de slotfase van de set heeft Sliedrecht Sport dat gat helemaal ingelopen. Daarna volgt een razend spannende slotfase. Bij 30-29 is het Friso Sneek dat voor de zesde keer op matchpoint point komt. In de opvolgende aanval van Sliedrecht is het Sjakkie Donkers die de bal niet goed raakt waardoor Sneek de eerste prijs van het seizoen pakt.

Friso Sneek 3–1 Sliedrecht Sport (25-23, 25-10, 24-26, 31-29)

Foto: FotoHoogendoorn.nl | Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn