In het mulle zand van Praia da Baía is het Stam/Schoon en Van de Velde/Immers niet gelukt om een finaleplaats te behalen tijdens het Elite16 in Espinho. Beide teams kunnen zich later vandaag revancheren in de strijd om het brons.

In het begin van de eerste set loopt Stam/Schoon weg bij Nuss/Kloth. De combinatie van de goede servicebeurten van Raïsa Schoon en het goede blokkerende werk van Katja Stam maakt dat het duo bij 11-4 zelfs een voorsprong van zeven punten heeft. Daarna volgt een indrukwekkende inhaalrace van Amerika. Met gevarieerd spel komen ze bij 16-15 tot op een punt van Stam/Schoon. Er sluipen wat slordigheidjes is in het spel van Nederland. Die zorgen ervoor dat de stand bij 19-19 zelfs gelijk is. Op 20-19 heeft Stam/Schoon als eerste de mogelijkheid om de set te beslissen. Dat lukt niet. Wanneer Amerika bij 20-21 eenzelfde kans krijgt, gaan zij zorgvuldiger met die kans om.

In de openingsfase van de tweede set gaan beide teams gelijk op. Op het diepste zand van de Beach Pro Tour moet voor ieder punt het onderste uit de kan worden gehaald. Bij 6-6 komt Amerika twee punten los. Vanaf dat moment moet Stam/Schoon in de achtervolging. Via een gelukkige netbal loopt Amerika uit naar 11-16. Stam/Schoon trekt alles uit de kast, maar Nuss blijkt in de verdediging nauwelijks te passeren. De Amerikanen raken verder en verder uit het zicht. Via een technische fout van Nederland heeft Amerika bij 12-20 acht matchpoints verzameld. Bij het tweede matchpoint is het raak. Voor Stam/Schoon rest de strijd om het brons. Hierin nemen ze het op tegen de Moreno/Álvarez die in de andere halve finale verloren van Hüberli/Brunner.

Stam/Schoon – Nuss/Kloth: 0-2 (20-22, 13-21)

Van de Velde/Immers haalt via een sterk blok op eigen serve het eerste punt van de wedstrijd binnen. Na de openingsfase ziet Nederland Ehlers/Wickler langzaam wegsluipen. Via een ace van Ehlers komen de Duitsers op een 4-7 voorsprong. Op 9-12 volgt nog een sterke blokkering van Van de Velde. Nederland komt tot twee punten van de Duitsers, die daarna een sterke reeks neerzetten. Ehlers is aan het net haast niet te passeren. Bij 13-20 heeft Duitsland legio kansen om de eerste set te beslissen. Het eerste setpoint weet Van de Velde/Immers nog te overleven, maar een met risico geslagen serve van Immers zorgt voor setwinst voor Duitsland.

Na een 0-2 voorsprong voor Duitsland aan het begin van de tweede set volgt een heuse hattrick aan blokkeringen van Steven van de Velde. Op die manier neemt Nederland de leiding in de wedstrijd over. bij 8-4 heeft Van de Velde/Immers een gat van vier punten geslagen. Acht punten later is de stand weer gelijk (10-10). Na opnieuw een klein numeriek voordeel te hebben, laat Van de Velde/Immers de Duitsers opnieuw terugkomen in de wedstrijd. Bij 15-17 lijkt Van de Velde met zijn achtste blokkering van de wedstrijd een belangrijk punt te maken, maar via een ace slaat Wickler Duitsland weer naast Nederland (17-17). Een serve in het net van Clemens Wickler betekent setpoint voor Nederland. Dat setpoint wordt door Matthew Immers direct benut.

Van de Velde/Immers kent een droomstart in de beslissende derde set. Toch weet Nederland de 4-1 voorsprong niet vast te houden. De Duitsers vechten zich – zoals je dat van Duitsers mag verwachten – terug in de wedstrijd. Vanaf 5-5 gaat de score om en om. Via een sterk blok en een aanvalspunt van Van de Velde heeft Nederland bij 11-9 weer een kleine marge te pakken. Opnieuw weten de Duisters zich naast Nederland te plaatsen. Via Wickler komt Duitsland op setpoint. Ehlers sluit de wedstrijd met een kill block op Immers af. Van de Velde/Immers neemt het in de klein finale op tegen de verliezer van de wedstrijd tussen Åhman/Hellvig en George/Andre.

Van de Velde – Ehlers/Wickler: 1-2 (14-21, 21-19, 13-15)