Steven van de Velde staat voor zijn debuut op de Olympische Spelen. Met name in het buitenland reden om het verleden van de 29-jarige beachvolleyballer weer op te rakelen. Van de Velde voelt zich gesterkt door de steun van de Nevobo en NOC*NSF.

Click here for the English version (the video in this article contains English subtitles).

Beide organisaties baseren zich op de adviezen van deskundigen die de kans op recidive nihil achten. Na zijn veroordeling en straf is Steven van de Velde onder deskundige begeleiding van onder meer de reclassering en coaching– stapsgewijs teruggekeerd in de topsport. Sinds 2017 neemt hij weer deel aan internationale toernooien.

Van de Velde zelf hield er altijd al rekening mee dat deze zwarte periode uit zijn leven opnieuw opgerakeld zou worden, maar is er uiteraard niet blij mee. “Natuurlijk is dit niet leuk, maar ik begrijp ook dat dit er nou eenmaal bij hoort. In 2016 en daarna besteedden ook meerdere Nederlandse media aandacht aan het verhaal. Ik snap dat dit in aanloop naar het grootste sportevenement ter wereld de aandacht van internationale media kan trekken.”

Veroordeling
In 2016 werd Van de Velde in Engeland veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje, wat volgens Engelse wet verkrachting en volgens de Nederlandse wet ontucht is. Wettelijke verkrachting wordt in Engeland omschreven als een niet-gedwongen seksuele activiteit waarbij een van de individuen jonger is dan de leeftijd die vereist is om in te stemmen met het gedrag.

Van de Velde werd veroordeeld tot vier jaar detentie en werd na een deel van zijn straf in Engeland te hebben uitgezeten, op grond van een verdrag tussen beide landen overgedragen aan Nederland. Daarbij werd ook de straf aangepast naar de maatstaven van het Nederlands recht. Na zijn vrijlating heeft Van de Velde professionele begeleiding gevraagd en gekregen. Hij heeft tegenover zijn omgeving – privé en zakelijk – blijk gegeven van zelfinzicht en -reflectie.

Van de Velde deed in diverse Nederlandse media zijn kant van het verhaal, waarin hij benadrukte dat hij in alles de schuld op zich nam. “Ik kan het niet terugdraaien, dus zal de gevolgen moeten dragen. Het is de grootste fout van mijn leven geweest.”

Bekijk hier het interview dat Van der Velde in 2018 aan de NOS gaf. 

“Als ik de beelden van het interview weer terugzie, overheerst een groot gevoel van dankbaarheid. Voor de tweede kans die ik heb gekregen van mijn ouders, mijn vrienden, bekenden en collega’s, die mij weer accepteerden na de grootste misstap van mijn toen nog jonge leven. Ik ben ook de volleybalbond dankbaar, omdat ze me met duidelijke voorwaarden en afspraken weer een toekomst in deze prachtige sport hebben geboden. Maar ik denk ook terug aan een tiener, die onzeker was, niet klaar voor een bestaan als topsporter en van binnen ongelukkig was, doordat ik niet wist wie ik was en wat ik wilde.”

Tweede kans
Wanneer Van de Velde nu in de spiegel kijkt, ziet hij een volwassen en gelukkig man, getrouwd en vader van een prachtige zoon. “Iemand met de mogelijkheid om te presteren op de Olympische Spelen en bereid is daar veel voor te doen en laten. Maar ook iemand die wil presteren in het gewone leven, waarmee we allemaal mee bezig zijn. In mijn taak als vader en echtgenoot, in mijn rol als collega en buurman.”

Steun
De Nevobo steunt deelname van Van de Velde in Parijs. “We kennen de geschiedenis van Steven. Voordat hij destijds zijn wens om terug te keren in het beachvolleybal kenbaar maakte, hebben we uitvoerig met hem maar ook met onder meer NOC*NSF”, aldus Michel Everaert, algemeen directeur bij de Nevobo. “Hij is destijds veroordeeld volgens de Engelse wet en heeft zijn straf uitgezeten. Vanaf dat moment hebben we voortdurend in contact gestaan met Steven, die inmiddels weer volledig is opgenomen in de Nederlandse volleybalgemeenschap. Hij toont zich een voorbeeldig prof en mens en er is sinds zijn terugkeer geen enkele aanleiding geweest om aan hem te twijfelen. We staan volledig achter hem en zijn uitzending naar Parijs, die hij samen met Matthew heeft verdiend.”

Ook NOC*NSF staat achter de kwalificatie Van de Velde: “Al sinds 2017 neemt Steven van de Velde – na een intensief professioneel begeleid traject met onder andere de reclassering – opnieuw deel aan internationale beachvolleybal toernooien. De afwegingen en voorwaarden voor terugkeer op topsportniveau zijn destijds door zowel de Nevobo als NOC*NSF mede vastgesteld op basis van de Guideline Integriteitsverleden van NOC*NSF, waarin onder andere vastgelegd is onder welke voorwaarden sporters in de topsport kunnen terugkeren na een veroordeling. Inmiddels voldoet Van de Velde aan alle kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen en maakt daarom deel uit van de ploeg van sporters die op 4 juli officieel door de bonden wordt overgedragen aan NOC*NSF”, aldus de sportkoepel.  

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn