Zondag stond de Eredivisie in het teken van de A-poule. Active Living Orion bevestigde hun eerste plaats, maar de strijd om de derde positie ligt na de overwinning van Numidia VC Limax op Nova Tech Lycurgus nog open. Bij de dames behaalde Apollo 8 een belangrijke zege op directe concurrent Friso Sneek.

BetCity Eredivisie Mannen
In de A-poule vonden vandaag de voorlaatste wedstrijden plaats, waarbij Active Living Orion zich in Apeldoorn verzekerde van de eerste plek. De eerste drie sets ontbrak spanning doordat het verschil telkens al vroeg in de set werd gemaakt. Orion nam in de eerste en derde set een vroege voorsprong die leidde tot setwinst, in de tweede set ging Dynamo met de setwinst aan de haal. De vierde set leek een vergelijkbaar verloop te krijgen. Dynamo nam vroeg een 4-1 voorsprong en bouwde uit tot 17-13, maar na zeven opeenvolgende punten van een sterk blokkerend Orion, kantelde de set volledig. Met het momentum aan hun zijde, greep Orion de overwinning met 20-25. De Doetinchemse ploeg heeft na 5 speelrondes 15 punten verzameld en is met nog één speelronde te gaan niet meer in te halen door Dynamo, dat 10 punten heeft.

In Groningen kon Nova Tech Lycurgus de derde plek veiligstellen, maar na een vijfsetter is de strijd nog niet beslist. Numidia VC Limax had twee sterke openingssets en nam met 15-25 en 21-25 een 0-2 voorsprong op de thuisploeg. De twee daaropvolgende sets toonden een ander beeld. Het pass- en aanvalspercentage bij Limax daalde, terwijl het bij Lycurgus juist steeg. Met 25-17 en 25-20 dwong de ploeg van Arjan Taaij een beslissende vijfde set af. Hierin zette Siebe Korenblek zijn ploeg dankzij drie blokkeringspunten op een 2-6 voorsprong. Negen opeenvolgende punten op de service van Tobias Kjaer bezorgden Limax uiteindelijk de overwinning met 5-15. Hierdoor zijn de Limburgers een puntje ingelopen, waardoor het verschil met Lycurgus nog maar één punt is. Dit maakt de laatste speelronde cruciaal voor wie de derde plek verovert en daarmee een betere uitgangspositie heeft voor de kwartfinales om het landskampioenschap. Lycurgus (6 punten) speelt volgende week tegen koploper Orion, terwijl Limax (5 punten) het opneemt tegen Dynamo.

Uitslagen

Draisma Dynamo - Active Living Orion 1-3 (13-25, 25-15, 16-25, 20-25)
Nova Tech Lycurgus - Numidia VC Limax 2-3 (15-25, 21-25, 25-17, 25-20, 5-15)

Eredivisie Dames
In een spannende strijd om de eerste plek in de A-poule deed Apollo 8 vandaag belangrijke zaken tegen directe concurrent Friso Sneek. Na het om en om winnen van sets kwam het allemaal neer op de beslissende vijfde set. Daarin nam Sneek een voorsprong van 9-11, maar op de service van Jette Kuipers kwam Apollo langszij. De passer/loper serveerde een ace om een voorsprong van 13-11 te nemen, waarna Jorieke Bodde haar team naar matchpoint leidde met een blok. Erik Reitsma nam een time-out, wat resulteerde in een sterke comeback van zijn team tot 14-14. Na een time-out was het Lotte van der Horst die het vierde setpunt voor Apollo noteerde en een punt later verzekerde ze de overwinning voor het thuisteam met een score van 16-14. Dankzij deze belangrijke zege vergroot Apollo hun voorsprong op Sneek met één punt. In de komende weken zullen beide teams het nog opnemen tegen Visser Assen/Sudosa-Desto en Djopzz Zwolle Topvolleybal.