In het eerste weekend van oktober gaat de competitie in de eredivisie bij zowel de mannen als de vrouwen weer van start. Een week voordien luidt de strijd om de Supercup het inofficiële begin in van het seizoen 2018-2019 in ’s lands hoogste speelklassen.

Op dezelfde dag waarop de Oranjevrouwen op het WK in Japan aan hun jacht op het eremetaal beginnen, strijden de sterkste clubs uit de competitie en het bekertoernooi van het afgelopen seizoen om de eerste prijs van de nieuwe volleybaljaargang. Bij de mannen mag bekerwinnaar VC Land Taurus op zaterdag 29 september in Groningen proberen tegen landskampioen Abiant Lycurgus het kunststukje uit de bekerfinale te herhalen. ‘Treblewinnaar’ Sliedrecht Sport, ’s lands beste vrouwenteam van 2018, neemt het diezelfde avond in eigen hal op tegen verliezend bekerfinalist Eurosped.

Domper

Abiant Lycurgus heeft in het Alfa-college Sportcentrum (aanvang: 20.00 uur) wat goed te maken. In de play-off finale tegen Orion verzekerden de Groningers zich van hun derde landstitel op rij. Hoe VC Land Taurus op 18 februari in Hoogeveen de nationale beker voor de neus van de grote favoriet wegkaapte, zorgde toch een kleine domper op een wederom succesrijk seizoen.

Coach Arjan Taaij verwelkomde met spelverdeler Stijn Held (Seesing Personeel Orion), diagonaal Geoffrey van Gent (Donitas), de libero’s Erik van der Schaaf (Seesing Personeel Orion) en Steven Ottevanger (Vallei Volleybal Prins) alsmede de terugkeer van de Canadese passer-loper Chris Voth van het Tsjechische SKV Usti nad Labem vijf nieuwelingen in zijn selectie. De contractverlenging van steunpilaar Wytze Kooistra kan misschien wel worden gezien als belangrijkste ‘transfer’. Doordat de van blessures herstellende Auke van de Kamp en Pascal Hoogstra vooralsnog niet inzetbaar zijn, kijkt de landskampioen nog uit naar extra mankracht op de passer-loper positie.

De bekerwinnaar uit Houten gaat van start met zes nieuwkomers. Trainer Erik Gras krijgt er behalve zijn eigen zoon Timo met Rik Damen en Noa Aerts drie passer-lopers bij. Daarnaast maken diagonaal Tim Noordhoek (Taurus 2), midspeler Lars Groeneveld (Dordrecht) en spelverdeler Bram de Winter (Compaen) komend seizoen hun opwachting in sporthal De Kruisboog. Tom van den Boogaard, Mats Bleeker, Hidde Uittenbosch, Flor Polinder en Dylan en Leroy Boerefijn bleven Taurus trouw. Dit sextet weet zodoende uit ervaring hoe het is om Lycurgus te verslaan…

Trilogie

In de eredivisie bij de vrouwen stond afgelopen seizoen geen maat op Sliedrecht Sport. Alvorens hij het bondscoachschap van Noorwegen overnam, maakte Matt Wezel de trilogie compleet: winnaar van de Supercup, bekerwinst en titelprolongatie. Onder leiding van Vera Koenen, in het seizoen 2005-2006 al eerder werkzaam bij de club, wil Sliedrecht Sport in de eigen Basis de basis leggen voor de verdediging van alle titels.

Spelverdeelster Sarah van Aalen (TalentTeam), diagonaal Jolijn de Haan (Sliedrecht Sport 2), middenaanvalsters Demi Korevaar (TalentTeam) en Denise de Kant (Spaarnestad) beginnen aan hun eerste seizoen in Sliedrecht. Passer-loper Esther van Berkel keert na een absentie van twee jaar terug bij de landskampioen. Captain Carlijn Ghijssen-Jans maakt zich op voor haar zesde landstitel op rij.

In het duel om de Supercup mag Team Eurosped als eerste proberen om de Sliedrechtse hegemonie te doorbreken. De selectie van de verliezend bekerfinalist onderging een aanzienlijke metamorfose. Trainer Jan Berendsen heeft de beschikking gekregen over zeven talentvolle krachten, van wie er liefst vier afkomstig zijn van het TalentTeam.

Het talentvolle kwartet Laura de Zwart (midspeelster), Susanna Kos (libero), Vera Mulder (diagonaal) en Dagmar Boom (passer-loper) maakte de overstap vanaf Papendal naar Vroomshoop. Voormalig Sliedrecht-diagonaalspeelster Celine Keijsers kwam uit Gent. De laatste twee aanwinsten Kirsten Wessels (passer-loper) en Eline Timmerman (midspeelster) stonden in het voorjaar met Alterno in de play-off finale nog tegenover Sliedrecht Sport.

Aanvangstijd van de wedstrijd om de Supercup bij de vrouwen tussen Sliedrecht Sport en Team Eurosped is 19:30 uur.

Bekijk ook eens

Live

Wie blijft er in de race voor de Nationale Beker?

Kijk hier mee!

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×