De Kampioenspoule is in volle gang en binnenkort weten we welke twee teams gaan strijden in de 'best of five serie' om het landskampioenschap. Hoogste tijd dus om de grootste talenten van ieder team uit te lichten. Ze vertellen over hun persoonlijke ambities voor dit seizoen, de prestaties tot nu toe, hun rol in de kleedkamer en nog veel meer. Vandaag geven we het woord aan Mart de Groot, libero van Sliedrecht Sport.

Wanneer ben je begonnen met volleyballen?

"Ik ben bij Sliedrecht Sport begonnen toen ik vijf of zes jaar was. Mijn beide broers volleyballen ook. Mijn oudere broer Yorick speelt ook in Heren 1 en Luuk speelt inmiddels in de B1 van Sliedrecht. Zelf ben ik passer/loper bij Heren 2, maar dit seizoen speel ik ook veel mee in het eerste als libero."

Hoe was je debuut in het eerste van Sliedrecht Sport?

"Dat was vorig jaar, toen nog als passer/loper, tegen Compaen. Ik had wel wat gezonde spanning, maar ben nooit echt nerveus voor een wedstrijd. Dit jaar was mijn debuut in de eredivisie. Ik ben de jongste van het team en leer veel van de ervaren spelers. De afgelopen maanden ben ik in de verdediging al een stuk stabieler geworden. Omdat ik met beide teams train, heb ik er ook wel aardig wat uren ingestoken. Dan boek je snel vooruitgang."

Hoe gaat het dit seizoen?

"Niemand had verwacht dat we het met Heren 1 zo goed zouden doen in de eredivisie. In de competitie zijn we als tweede geëindigd en we stonden een tijdje bovenaan in de Kampioenspoule. Inmiddels staan we vierde achter de ‘traditionele top drie’: Abiant Lycurgus, Draisma Dynamo en Achterhoek Orion. Dat zijn alle drie clubs die al jaren meedraaien in de top van Nederland. Sliedrecht speelde vorig jaar nog in de Topdivisie, dus het is best een knappe prestatie van ons team."

Wat zijn de teamambities dit seizoen? 

"Bij Heren 1 spelen allemaal jonge gasten die er hard voor werken en er veel voor over hebben. Onze doelstelling was om de Kampioenspoule te halen en dat hebben we gedaan. Die halve finale tegen Dynamo zou ik nog eens over willen doen als het kon, want wat was het vet geweest om in de finale te spelen. Daarna hebben we geen concrete doelstelling meer geformuleerd, maar iedereen wil overduidelijk naar de finale toe. Heren 2 is helemaal een jong team en dat gaat soms met ups en downs. Daar staan we nu ook in de top vier, dus met beide teams draaien we mooie seizoenen. Iedereen is gemotiveerd en wil zich nog een aantal jaren keihard inzetten voor de club."

En wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

"Dat vind ik een lastige vraag, want ik weet nog niet of ik als libero of passer/loper verder wil. Ik ben nog in de groei en hoop er nog wat centimeters bij te winnen. Verder hoop ik nog een paar jaar te mogen spelen bij Sliedrecht en wie weet ooit in de eredivisie kampioen te worden. Dat zou een mooie opstap zijn naar een buitenlandse club."

Wat zijn je sterke en minder sterke punten?

"Ik ben communicatief sterk en sta mijn mannetje wel in het achterveld. Ook is mijn techniek bij passing goed. Als passer/loper wil ik nog werken aan het blokkeren en als libero zou ik in de verdediging zekerder willen worden."

Welke rol heb je in de kleedkamer?

"Mijn rol verschilt per team. In Heren 2 is het mijn derde jaar en zit ik qua niveau aan de bovenkant van de groep. Daar ben ik wel aanwezig. Bij Heren 1 kom ik pas net kijken en houd ik me wat rustiger. Ik ben wel van een grapje met wat medespelers, maar probeer ook de focus te houden."

Wat zijn de hoogtepunten uit je volleybalcarrière?

"Dat zijn er een paar. Twee jaar geleden speelde ik met Jeugd Oranje het Acht Landentoernooi. Deze zomer wonnen Rik Damen en ik de bronzen medaille op het beachvolleybaltoernooi WEVZA en in de jeugd bij Sliedrecht zijn we drie keer Nederlands kampioen geworden. Stuk voor stuk mooie momenten."

Wie vind je het meest opvallende talent:

"Dan moet ik natuurlijk eerst mijn broer Yorick noemen. Hij is nog maar achttien jaar en staat derde op topscorerslijst. Goed voorbeeld! Een andere goede speler vind ik Rik van Solkema van Draisma Dynamo. Beiden zijn belangrijk voor het team en weten te scoren tijdens cruciale wedstrijden."

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×