De TeamNL Lange Mannen zijn hun derde speelweek van de Volleyball Nations League gestart met een nederlaag. Nederland bood Brazilië goed partij, maar moest na vier sets toch hun meerdere erkennen in de huidige nummer 4 van de wereld.

Brazilië
Brazilië plaatste zich afgelopen najaar tijdens het olympische kwalificatietoernooi in Rio de Janeiro voor Parijs 2024. De Brazilianen staan vierde op de wereldranglijst. Brazilië verloor de afgelopen acht VNL-wedstrijden pas een keer. In Fukuoka was Slovenië in vijf sets te sterk. Vorig jaar troffen Nederland en Brazilië elkaar ook op de Filipijnen (3-0 winst voor Brazilië). De laatste keer dat de TeamNL Lange Mannen Brazilië wisten te verslaan was tijdens het WK van 2018.

Startopstelling
Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdel-Aziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Michael Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Set 1
Nederland zet Brazilië vanaf de start stevig onder druk vanaf de servicelijn en na twee aces van Plak leiden de TeamNL Lange Mannen met 11-7. Een time-out van coach Bernardo Rezende stopt de Nederlandse run, waarna Brazilië met cruciale blokkeringspunten van Lucas en Flavio terugvecht tot 15-15. De Brazilianen nemen vervolgens de leiding en weten uit te lopen naar 18-21. Coach Piazza grijpt in met een time-out bij 21-23, waarna Nimir zijn team met twee opeenvolgende punten op gelijke hoogte slaat. Een killblock van Plak levert Nederland vervolgens een setpunt op. Deze wordt weggewerkt, maar bij het tweede Nederlandse setpunt brengt Piazza Sil Meijs in het veld voor de service. De spelverdeler serveert de TeamNL Lange Mannen met een ace naar de setwinst.

Set 2
De TeamNL Lange Mannen weten ook aan het begin van de tweede set een gat van vier punten te slaan (9-5). Nimir versterkt deze voorsprong met twee opeenvolgende aces, waarmee hij de stand naar 15-10 tilt, de grootste voorsprong tot dan toe. Net als in de eerste set weet Brazilië zich weer naar gelijke hoogte te knokken, met een ace van Lucas die de score naar 17-17 tilt. Nimir houdt Nederland nog even aan de leiding, maar Darlan draait de rollen om en brengt Brazilië voor het eerst op voorsprong bij 18-19, en breidt deze vervolgens uit naar 19-21. Nederland kan de kloof niet dichten en bij 22-24 krijgt Brazilië twee setpunten. Lucas benut het tweede setpunt, waarmee hij de wedstrijd weer in balans brengt.

Set 3
In de derde set leiden Nederlandse servicefouten aanvankelijk tot een kleine voorsprong voor Brazilië. Hoewel een ace van Parkinson en een fout van Darlan de Nederlanders tijdelijk op voorsprong zetten, kantelt de stand snel weer in Braziliaans voordeel. Na een ace van Lucarelli is het 9-12. Nederland blijft worstelen met servicefouten, waardoor een puntenreeks uitblijft. Richting de slotfase weten de Lange Mannen in de buurt te komen en na een sterke service van Nimir trekt Van Garderen de stand gelijk op 20-20. In een spannende slotfase, waarin beide teams kansen krijgen om de set naar zich toe te trekken, is het uiteindelijk Brazilië dat met een killblock van Flavio op het zesde setpunt de set beslist.

Set 4
Het initiatief blijft in de vierde set bij Brazilië, waarin de ploeg uitloopt naar 9-12. De Zuid-Amerikanen vergroten hun voorsprong verder en bij 18-13 haalt Piazza zijn team voor de laatste keer naar de kant. Dankzij sterk side-out spel kan Brazilië de leiding behouden en krijgt Nederland geen kans om terug te komen in de wedstrijd. Via wisselspeler Alan verschijnen er uiteindelijk vijf matchpoints op het scorebord, waarvan hij de tweede verzilvert voor de overwinning.

Met 37 punten werd Nimir topscorer van de wedstrijd.

Uitslag
Nederland - Brazilië 1-3 (26-24, 23-25, 28-30, 20-15)

Wereldranglijst
Door de 1-3 nederlaag verliezen de TeamNL Lange Mannen 1,31 punten op de wereldranglijst, waardoor hun kansen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen verder afnemen. Donderdagochtend speelt Nederland hun tweede wedstrijd in Manilla. Om 9.00 uur gaan ze de strijd aan met Iran, de huidige nummer zeventien op de wereldranglijst.