Vrijdag 16 juni wordt Reinder Nummerdor na een carrière van meer dan twintig jaar op het hoogste niveau officieel uitgezwaaid als topvolleyballer. In aanloop naar zijn afscheid blikken we in tien hoogtepunten terug op de indrukwekkende loopbaan van de volleyballer en beachvolleyballer.

*1* Vijf Olympische Spelen 

Reinder Nummerdor maakt deel uit van een select clubje mannen dat ooit als volleyballer en beachvolleyballer meedeed aan de Olympische Spelen. De andere mannen die dat voor elkaar kregen zijn volleyballegende Karch Kiraly en Richard Schuil.

Met zijn vijfde deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komt Reinder Nummerdor in een andere bijzonder rijtje. Slechts dertien Nederlandse sporters kwamen vijf keer of vaker uit op de Spelen.

Nummerdor maakt in 2000 zijn Olympische debuut met de Nederlandse volleybalmannen. In Sydney wordt Nederland vijfde. Vier jaar later is Nummerdor er in Athene opnieuw bij. In 2004 is de groepsfase het eindpunt voor de Nederlandse mannen.

Samen met Richard Schuil komt Nummerdor twee keer in actie op de Olympische Spelen. In 2012 zijn de Nederlanders dichtbij een medaille, maar in Loonden wordt de strijd om het brons verloren van de Letten Plavins/Smedins.

Samen met zijn dertien jaar jongere teamgenoot Christiaan Varenhorst kwalificeert Nummerdor zich in 2016 voor zijn vijfde Spelen. Op het strand van Copacabana komt in de kwartfinale een eind aan een fantstische loopbaan van 23 jaar.

*2* De beachvolleybalzomer van 2015

Heel Nederland raakt in de zomer van 2015 in de ban van beachvolleybal en daar zijn Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor. Tijdens het WK in het centrum van Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam spelen Nummerdor en Varenhorst het toernooi van hun leven.

Het Nederlandse team speelt alle wedstrijden in het drijvende stadion op de Hofvijver en krijgt het thuispubliek op de banken. Tijdens de halve finale en de finale is het stadion afgeladen vol. In een bloedstollende eindstrijd tegen de Brazilianen Bruno Schmidt en Alison krijgen Nummerdor en Varenhorst vijf matchpoints, maar uiteindelijk komen de Nederlanders net tekort.

De zilveren medaille en de herinneringen aan een fenomenale beachvolleybalzomer in Nederland, levert Nummerdor/Varenhorst eind 2015 de titel Sportploeg van het Jaar op.

*3* Europees kampioen indoor

Een jaar na het goud op de Olympische Spelen van Atlanta is het EK Volleybal in 1997 in Eindhoven en Den Bosch. Zonder de gestopte Ron Zwerver, maar mét Reinder Nummerdor. Nederland wint alle vijf poulewedstrijden met 3-0 en verslaat in de halve finale aartsrivaal Italië met dezelfde overtuigende cijfers. In de finale wordt met 3-1 gewonnen van Joegoslavië.

Voor Nummerdor is het EK zijn eerste grote internationale toernooi. De debutant beleeft in de wedstrijd tegen Italië zijn doorbraak en wordt uitgeroepen tot beste passer van het toernooi.

*4* Europese triple

Tussen 2008 en 2010 zijn Nummerdor en Schuil het absolute nummer 1-team van Europa. Drie keer op rij wordt het koppel Europees kampioen beachvolleybal. In 2008 winnen ze in Hamburg hun eerste Europese titel door in de finale thuisfavorieten Julius Brink en Christoph Dieckmann te verslaan. In 2009 (Sochi) en 2010 (Berlijn) krijgen de Nederlanders opnieuw het goud omgehangen.

Nummerdor/Schuil is pas het tweede beachvolleybateam dat erin slaagt drie jaar op rij Europees kampioen te worden.

*5* FIVB Awards

Nummerdor speelde in elf seizoenen 101 toernooien van de FIVB World Tour en stond 21 keer op het podium, waarvan twaalf keer op het hoogste treetje. 27 keer eindigde hij bij de beste vier en 49 keer reikte hij tot de laatste acht. Nummerdor won 346 wedstrijden en verloor er 175, goed voor een winstpercentage van 66,4%.

Drie keer werd Nummerdor onderscheiden vanwege zijn uitzonderlijke spel. In 2009 en 2011 kreeg hij de prijs voor ‘best defensive player’ van de FIVB World Tour. Aan het eind van 2016, bij zijn afscheid als topvolleyballer, werd Nummerdor uitgeroepen tot ‘most inspirational player.’


*6* Een lange reeks NK-titels

Tussen 2007 en 2012 behoren Reiner Nummerdor en Richard Schuil tot de wereldtop in het beachvolleybal. In eigen land staat het team op eenzame hoogte en wordt vijf keer op rij het Nederlands kampioenschap gewonnen. In januari 2014 neemt Schuil afscheid van de sport, maar niet voordat het koppel nog één nationale titel aan het gezamenlijke palmares heeft toegevoegd, het NK Beach Indoor. In 2015 weet Nummerdor de titel te prolongeren met zijn nieuwe partner Christiaan Varenhorst.


*7* Acht jaar Serie A

Na vijf seizoenen in Nederlandse eredivisie maakt Nummerdor in 1998 een langverwachte overstap naar de Italiaanse Serie A. De transfer naar de beste competitie ter wereld is zowel sportief als financieel een stap voorwaarts voor de passer/loper. Al langer wordt er door Italiaanse topclubs getrokken aan het 22-jarige talent, maar Nummerdor neemt zijn tijd en kiest uiteindelijk voor het geel rode shirt van Ravenna.

Nummerdor speelt acht jaar onafgebroken in de Serie A, waar hij na twee seizoenen bij Ravenna ook uitkomt voor Montichiari, Milaan en Ferrara. In 2004 maakt Nummerdor deel uit van het Serie A All Star Team.


*8* Eerste Nederlandse zege op de World Tour

In zijn tweede seizoen als beachvolleyballer wint Nummerdor samen met Richard Schuil het Manama Open. De zege in Bahrein in het voorjaar van 2007 is de internationale doorbraak voor het duo en bovendien de eerste Nederlandse zege op de FIVB Beach Volleyball World Tour ooit.

In hun debuutseizoen 2006 spelen de tot beachvolleyballers omgeschoolde ex-zaalinternationals zes toernooien van de World Tour met een vijfde plaats als beste resultaat. In het eerste toernooi van 2007 is het meteen raak voor Nummerdor en Schuil met winst in Bahrein. Dat seizoen staat het team nog twee keer op het podium van een World Tour toernooi en worden ze tweede bij het EK in Spanje. Nederland is een topduo rijker.


*9* Landskampioen met Dynamo

Nummerdor maakt in 1993 een overstap van EVV Elburg, de club van zijn jeugd, naar Zwolle. Hier komt hij voor het eerst uit in de eredivisie. Na drie seizoenen zonder prijzen vertrekt Nummerdor in 1996 naar Apeldoorn waar hij een contract tekent bij topclub Piet/Zoomers Dynamo.

Onder de hoede van coach Toon Gerbrands ontwikkelt Nummerdor zich tot een van de dragende spelers van het team en in 1997 speelt hij een beslissende rol bij het behalen van landskampioenschap. Het is de springplank naar een internationale carrière.


*10* Debuut in Oranje

Op 3 mei 1995 zit Nummerdor voor het eerst bij de selectie van het Nederlands Heren Volleybalteam. Het is bondscoach Joop Alberda die de jonge speler bij het Nederlands team haalt. Op 18-jarige leeftijd maakt Nummerdor deel uit van de ploeg voor een serie vriendschappelijke interlands tegen België. Later dat jaar maakt hij voor het eerst zijn opwachting in de basisploeg, in en tegen Griekenland voor de World League.

De Olympische Spelen van Atlanta in 1996 komen net te vroeg. Alberda kiest voor ervaring en vlak voor de Spelen valt Nummerdor af. In de jaren daarna groeit hij uit tot een vaste waarde van het team. De teller stopt in 2004 na de Olympische Spelen van Athene op 349 interlands.


Nog één keer terugblikken op een fenomenale loopbaan

Op vrijdag 16 juni om 16.50 uur blikken we nog één keer terug op het volleyballeven van Nummerdor. We staan stil bij zijn fenomenale verdedigende acties, de vele prijzen die hij won en zijn bevlogenheid en eren de man die zowel op als naast het veld voor velen een voorbeeld is en blijft.

Zorg dat je erbij bent als we voor de laatste keer een staande ovatie geven voor de sportman die ons zoveel mooie momenten heeft bezorgd.

>> Bestel hier tickets voor het Beach Open & World League Volleyball <<

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn