Twee World Tour toernooien uitgesteld vanwege coronavirus

Twee World Tour toernooien uitgesteld vanwege coronavirus

De FIVB heeft twee toernooien op de World Tour Beachvolleybal waar Nederlandse teams aan mee zouden doen uitgesteld. In Australië en Mexico gaan respectievelijk een drie- en viersterrentoernooi niet door. De hoofdreden is dat door alle reisbeperkingen veel spelers en speelsters niet kunnen afreizen. Ook willen de organisaties het risico niet nemen met het oog op verspreiding van het coronavirus. De FIVB is met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in gesprek over het al dan niet aanpassen van het kwalificatietraject voor de Spelen van Tokio.

Aanstaande dinsdag zou het driesterrentoernooi van Coolangatta Beach, Gold Coast in Australië van start gaan met drie Nederlandse koppels. Jasper Bouter en Ruben Penninga en Dirk Boehlé en Stefan Boermans zouden namens Nederland de kwalificatie gaan spelen. Bij de vrouwen stonden Anne Meijnderts en Wies van Solkema ingeschreven voor het kwalificatietoernooi.

Op 24 maart zou het 4*-toernooi van Cancún, Mexico worden gespeeld, ook dat gaat nu niet door. In Mexico zouden veel Nederlandse teams aan de start verschijnen, zij zien nu de start van het seizoen flinke vertraging oplopen. Bij de mannen zouden Brouwer/Meeuwsen en Varenhorst/Van de Velde acte de présence geven, bij de vrouwen stonden vier duo's te popelen om aan hun seizoen te beginnen: Keizer/Meppelink, Stubbe/Van Iersel, Stam/Schoon en Van Driel/Van Driel.

Voor beide toernooien wordt gezocht naar een nieuw moment in de kalender van 2020. Het eerstvolgende toernooi dat wel doorgaat wordt van 6 tot en met 10 mei gespeeld in Itapema, Brazilië.

Olympische kwalificatie
Door het uitstellen of annuleren van nu al acht toernooien beseft de FIVB dat de olympische kwalificatie mogelijk moet worden herzien. Ze zijn daarvoor in gesprek gegaan met het IOC. Er zijn nog geen beslissingen daaromtrent genomen.

De kwalificatie voor het beachvolleybal op de Olympische Spelen verloopt normaal gesproken zo dat er vijftien koppels middels hun plek op de olympische ranking worden gekwalificeerd. Die wordt op basis van de twaalf beste resultaten die tussen 1 september 2018 en 14 juni 2020 worden geboekt. Aan de Spelen mogen maar twee teams per land per gender meedoen. Daarnaast zijn de wereldkampioenen van 2019 automatisch geplaatst, er zijn ook al twee tickets vergeven op het kwalificatietoernooi van afgelopen september.

Per continent staat een kwalificatietoernooi (OKT) gepland, het OKT voor Europa wordt van 22 tot en met 28 juni in Eindhoven gehouden. Er is tot op heden nog geen beslissing genomen over of dat toernooi doorgang kan vinden.

Foto: FotoHoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×