Steven van de Velde en Matthew Immers hebben de finale van het Elite 16-toernooi in Brasilia bereikt, waar ze tegen een Braziliaans team strijden om het goud. Katja Stam en Raïsa Schoon, die de halve finale verloren, zullen vanavond voor de bronzen medaille spelen.

Eerste finaleplek op Elite 16-toernooi voor Van de Velde/Immers
In de halve finale stonden Steven van de Velde en Matthew Immers tegenover het Duitse duo Nils Ehlers en Clemens Wickler. Het duel begon met een snelle 5-2 voorsprong voor de Duitsers, waardoor het Nederlandse team zich genoodzaakt zag een time-out te nemen. Deze onderbreking werkte in hun voordeel; Van de Velde scoorde een blok en een ace, waarmee Nederland weer op gelijke hoogte kwam. Richting de slotfase bracht Van de Velde Nederland op voorsprong met een blokkeringspunt: 15-16. Immers verstevigde de voorsprong met twee verdedigingsacties, waardoor het 15-18 werd. Een netfout van Ehlers besliste de set uiteindelijk met 17-2 in het voordeel van Nederland.

In de tweede set pakten de Duitsers opnieuw snel de leiding. Na een blok van Ehlers was het 8-4, maar Nederland toonde veerkracht en kwam terug tot 8-8. Na een time-out wisten de Duitsers weer te lopen en dit keer lieten ze de voorsprong niet meer uit hun handen glippen. Met 21-18 dwongen ze een derde set af. In deze beslissende set zorgde een blok van Van de Velde voor een voorsprong van twee punten (4-6) en een paar punten later scoorde hij met zijn blok opnieuw een breakpoint (5-8). Het Nederlandse koppel wist de voorsprong vast te houden en na een uitgeslagen bal van Ehlers werd het duel met 11-15 beslist.

Van de Velde en Immers hebben daarmee hun eerste finale op een Elite 16-toernooi bereikt. Om middernacht zullen ze strijden om de gouden medaille tegen de winnaar van het duel tussen de Braziliaanse koppels George/Andre en Evandro/Arthur.

Stam/Schoon verliest halve finale van Brazilië
Bij de dames namen Katja Stam en Raïsa Schoon het op tegen het Braziliaanse topduo Ana Patrícia en Eduarda (Duda) Santos. De Nederlanders schoten uit de startblokken in de openingsset en namen een 6-0 voorsprong, waarbij de service het Braziliaanse duo onder druk zette. Ana Patrícia en Duda begonnen langzaam hun ritme te vinden en wisten het verschil te verkleinen tot 13-14, waarna Nederland een time-out nam. Na deze korte onderbreking herpakten Stam en Schoon zich en breidden hun voorsprong weer uit naar 15-18. Ze creëerden vier setpunten, waarvan de eerste direct benut werd.

De rollen waren omgedraaid in de tweede set, waarin de Brazilianen uit konden lopen naar 14-4. Een niet te overbruggen achterstand voor het Nederlandse koppel, dat na twee aces van Ana Patrícia de set met 21-10 aan de Brazilianen moest laten. Gedragen door het enthousiaste thuispubliek kwamen Ana Patrícia en Duda in de derde set nooit echt in problemen. Duda gaf Brazilië vijf matchpoints, en bij de tweede mogelijkheid maakte haar partner het af. Met 15-10 stelden ze een plek in de finale veilig, waarin ze het op zullen nemen tegen Kristen Nuss en Taryn Kloth. Het Amerikaanse koppel won de andere halve finale met 2-1 van de Zwitserse Esmée Böbner en Zoé Vergé-Dépré, de tegenstanders van Stam/Schoon in de strijd om de bronzen medaille.

Uitslagen
Ana Patrícia/Duda - Stam/Schoon 2-1 (16-21, 21-10, 15-10)
Ehlers/Wickler - Van de Velde/Immers 1-2 (17-21, 21-18, 11-15)