Zojuist werd bekendgemaakt dat de huidige maatregelen van kracht blijven tot in ieder geval in januari. Wel zijn er mogelijke versoepelingen voor de Eredivisie en worden versoepelingen onderzocht voor spelers tot 27 jaar.

Tijdens de persconferentie gaven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aan dat de huidige coronamaatregelen voor de sport tot in ieder geval in januari van kracht blijven. Wel bestaat de mogelijkheid dat de topsportcompetities vanaf 17 december weer van start kunnen gaan. Mocht de Eerste en Tweede kamer akkoord gaan met dit voorstel, dan houdt dit in dat topsporters per die datum kunnen trainen en spelen. Hoe dit er in praktijk uit gaat zien voor onze competities wordt per direct onderzocht.

Ook worden de mogelijkheden onderzocht om de geldende regels die van toepassing zijn op jeugd tot 18 jaar ook te hanteren voor sporters tot 27 jaar. Voor Topdivisie en lager geldt dat we voorlopig nog niet weten wanneer de competities hervat kunnen worden.

Scenario 1 komt te vervallen
Duidelijk is dat een start begin januari niet meer tot de mogelijkheden behoort voor Topdivisie en lager. In de op 13 november geschetste scenario’s voor de hervatting van de competitie blijven daarmee scenario 2 en 3 vooralsnog overeind.

De komende tijd zal het wedstrijdprogramma worden aangepast naar deze nieuwe werkelijkheid. Dat betekent dat wedstrijden die in de afgelopen periode verplaatst zijn naar de eerste weken van januari uit het programma worden gehaald en naar een latere datum worden (terug)geplaatst. De eerder gecommuniceerde datum van 18 december, de datum waarop de concept planning gereed zou zijn, komt hiermee te vervallen. Naar aanleiding van de persconferentie in januari zullen wij hier zo snel mogelijk verder over berichten.

Mogelijkheden Eredivisie worden onderzocht
Het plan van het kabinet is dat topsporters vanaf 17 december weer in de topsportcompetities kunnen trainen en wedstrijden mogen spelen. Dit wordt eerst voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer.

  • Het gaat om een selecte groep van ongeveer 1.000 voetballers en ongeveer 5.000 topsporters uit overige sporten.
  • Het betreft, zowel voor mannen als voor vrouwen, de volgende sporten: hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.

Mogelijkheden trainen tot 27 jaar
Momenteel mogen jongeren tot 18 jaar ‘gewoon’ trainen. Het kabinet gaat het OMT vragen of dat in januari opgerekt kan worden naar 27 jaar.

Wij blijven ons inzetten voor de sport
Guido Davio, algemeen directeur Nevobo: “Dit is een hoopvol bericht wat betreft de Eredivisie. We gaan per direct aan de slag om de voorwaarden en consequenties in kaart te brengen. Wat betreft de overige competities, is de mogelijke verruiming hoopvol, maar begint de tijd echt te dringen wat betreft de hervatting competities. Wij blijven ons inzetten voor het belang van de sport en volleybal. Samen met collega-sportbonden, NOC*NSF blijven we het gesprek voeren met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarbij we onderstrepen dat sport in deze periode juist onderdeel is van de oplossing voor de mentale en fysieke gesteldheid van Nederland.

Hoe langer het duurt totdat we weer ‘normaal’ mogen sporten, hoe meer de sportinfrastructuur onder druk komt te staan. We werken weer naar de nieuwe deadline toe. Zodra we meer duidelijkheid hebben, delen we dat weer met onze leden.”

Huidige maatregelen
De getroffen maatregelen per 14 oktober blijven tot in ieder geval in januari van kracht.

Live Q&A Nevobo op 11 december
We bevinden ons gezamenlijk in een bijzondere tijd, waarin alles anders gaat dan we gewend zijn. Om je mee te nemen in diverse ontwikkelingen, overwegingen en besluiten én om jouw vragen te beantwoorden organiseren we aanstaande vrijdag, 11 december, om 12.30 uur een Live Q&A met onze directieleden Guido Davio en Michel Everaert.

Lees meer en stel je vraag!

Bekijk ook eens

Live

Vandaag: finales Volleybaldirect Open (NOJK)

Kijk hier mee naar de wedstrijden in Meijel!

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×