De Nederlandse volleyballers hebben vanmiddag verzuimd om zich zo goed als zeker te plaatsen voor de kwartfinale van de Volleyball Nations League. Oranje verloor in het Poolse Gdansk met 3-1 van Bulgarije. Het team van bondscoach Roberto Piazza speelt nog tegen de grootmachten Polen en Italië.

Basisopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon vrijdagmiddag met Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

Bennie Tuinstra, Freek de Weijer en Michaël Parkinson vielen in.

1e set

Oranje begon heerlijk aan de wedstrijd en nam na drie scores van aanvoerder Nimir (waaronder twee aces) direct een 0-3 voorsprong. Ondanks deze droomstart werd het al snel duidelijk dat Nederland de zege vandaag niet cadeau zou krijgen. Bulgarije leidde tot halverwege de set met 17-14, en was met name blokkerend sterk bezig.

Dankzij een reeks scores van Nimir wist Oranje de verhoudingen te herstellen en uit te lopen van 22-22 naar 22-24. Dankzij een uitgeslagen aanval van Bulgarije werd het eerste setpoint direct benut: 22-25.

2e, 3e en 4e set

In de volgende drie sets keek Nederland steeds al snel tegen een grote achterstand aan. De jonge spelers van Bulgarije toonden zich van hun beste kant en maakten, op wat schoonheidsfoutjes nagelaten, een sterke indruk.

Bij Nederland kwam er te veel last te liggen op de schouders van topscorer Nimir (25 punten). Met name op linksvoor konden Van Garderen, Jorna en Tuinstra vandaag in aanvallend opzicht te weinig brengen, waardoor het spel van Oranje te voorspelbaar werd. Daar was ook een mindere dag van spelverdeler Wessel Keemink debet aan.

Kwalificatie voor VNL Finals blijft spannend

Met nog twee wedstrijden te gaan blijft het spannend of Nederland de laatste acht (en dus de VNL Finals) gaat halen. Oranje speelt zelf nog tegen grootmachten Polen en Italië, maar is ook afhankelijk van de resultaten van achtervolgers Iran, Slovenië, Argentinië en Servië.

Zaterdag tegen Polen

Zaterdag speelt Oranje om 20.00 uur tegen gastland Polen. Ook deze wedstrijd is live te zien op Ziggo Sport. Bekijk op deze pagina hoe je alle wedstrijden van Nederland op de Volleyball Nations League kunt volgen.

Uitslag vrijdag:

Bulgarije – Nederland 3-1 (22-25, 25-16, 25-21, 25-21)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn