De Nederlandse volleyballers hebben in hun tweede wedstrijd in de Golden European League met 3-2 verloren van Turkije. In het Turkse Van vochten beide teams in de Nur Tatar Sports Hall een lange strijd uit, waarin de thuisploeg aan het langste eind trok. Aanstaande zaterdag speelt Oranje om 17.00 uur in het Apeldoornse Omnisport tegen Oekraïne.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Opstelling

Bondscoach Gido Vermeulen had zijn basisopstelling op twee posities gewijzigd ten opzichte van de winstpartij tegen Slovenië van afgelopen zondag. Wessel Keemink (spelverdeler) en Nimir Abdelaziz (diagonaal) vervingen Daan van Haarlem en Wouter ter Maat. De andere vijf basisspelers bleven wel staan: Robbert Andringa en Maarten van Garderen (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Michael Parkinson (middens) en Dirk Sparidans (libero).

1e set

In de eerste set duurde het even voordat Nederland op gang kwam. Turkije verdedigde lang een voorsprong van twee à drie punten en had tot 16-19 de beste papieren om de set te winnen. Dankzij een goede service van Van Garderen, een mooie score van de ingevallen Thijs ter Horst en een killblock van Keemink was het echter Oranje dat een 23-22 voorsprong nam. Tot setwinst leidde het helaas niet voor de ploeg van Vermeulen. De Turken bleven in de slotfase iets koeler en trokken de set met 23-25 naar zich toe.

2e set

Vermeulen voerde een wijziging door in zijn opstelling en liet Tim Smit beginnen aan set twee op de positie van Parkinson. Dankzij een reeks uitstekende services van Van Garderen nam Nederland halverwege de set een 13-10 voorsprong, maar op 17-17 kwam Turkije weer langszij.

Dankzij een belangrijk killblock van Smit en een ace van Abdelaziz kwam Oranje op 21-17, waarna het de setwinst niet meer uit handen gaf. Het was de ingekomen Ter Horst die 25-21 scoorde en zo de stand op 1-1 bracht.

3e set

De derde set was er een om snel te vergeten. Na een rommelig begin nam Turkije al snel een ruime voorsprong (11-18) en dat gat kreeg Nederland niet meer gedicht, al verkleinde Oranje de marge nog kortstondig tot drie punten (19-22). Uiteindelijk was het Turkije dat de set won met 20-25 en zo een 2-1 voorsprong nam.

4e set

Bondscoach Vermeulen startte in de vierde set met Daan van Haarlem (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Robbert Andringa en Maarten van Garderen (passer/lopers), Tim Smit en Fabian Plak (middens) en Just Dronkers (libero). Vergeleken met de eerste set bleven dus alleen de passer/lopers staan.

Met het nieuwe zevental speelde Nederland een uitstekende vierde set. Via 12-8 en 18-10 liep Oranje uit naar 24-19. Turkije mocht nog een side-out scoren maar hierna maakte de ingevallen Ter Horst het karwei af: 25-20.

5e set

Oranje begon knap aan de tiebreak en nam een 3-1 voorsprong na een mooi killblock van Smit en Van Garderen. Lang konden de Lange Mannen niet genieten van de voorsprong, want het was Turkije dat met een 6-8 voorsprong van kant wisselde. Tot 10-11 haakte Oranje aan, maar hierna sloeg de thuisploeg het beslissende gaatje. Turkije won de vijfde set met 12-15 en daarmee de wedstrijd.

Nederland – Turkije 2-3 (23-25, 25-21, 20-25, 25-20, 12-15)

Zaterdag tegen Oekraïne in Apeldoorn

Aanstaande zaterdag speelt Oranje om 17.00 uur in het Apeldoornse Omnisport tegen Oekraïne. Dit is de derde van zes poulewedstrijden in de Golden European League. Er zijn nog tickets beschikbaar voor de wedstrijd in Apeldoorn op volleybal.nl/tickets!