VV Alterno voor het eerst landskampioen

VV Alterno voor het eerst landskampioen

VV Alterno is zaterdagavond voor het eerst in haar historie kampioen van Nederland geworden. De volleybalsters uit Apeldoorn versloegen in hun eigen Alternohal regerend kampioen Sliedrecht Sport met 3-1 en wonnen zo de play-off finale (best-of-five) met 3-0.

VV Alterno en Sliedrecht Sport begonnen zaterdag zenuwachtig aan de wedstrijd. Veel servicefouten over en weer zorgden ervoor dat de stand lang gelijk opging. Tot 14-16 stond Sliedrecht aan de goede kant van de score maar na een mooi killblock van international Celeste Plak nam Alterno de leiding over (18-17). Kathy Bonsen kwam na het blok van Plak aan service en serveerde haar team in een ruk naar setwinst (25-17). De samenwerking tussen service en blok, vooral met Marlou Sommer en Linda Te Molder, was optimaal.

In de tweede set was het verschil tussen thuisploeg Alterno en het bezoekende Sliedrecht nog groter. Alterno speelde frank en vrij en leek niets fout te kunnen doen. Bij Sliedrecht, dat de laatste twee jaar kampioen van Nederland werd, leek juist alles te mislukken. Erik Zietse, die vandaag bij Sliedrecht de rol van hoofdcoach overnam van Appie Krijnsen, probeerde zijn team op scherp te zetten door al bij een 2-0 achterstand een time-out aan te vragen. Het mocht niet baten, Sliedrecht had het passend moeilijk en kwam in de eerste twee sets geen moment in haar spel. Daar konden ook vele wissels niets aan veranderen. Alterno won de tweede set met 25-14 en leek zo wel heel eenvoudig op haar eerste kampioenschap af te stevenen.

In set drie serveerde Bonsen Alterno naar een 5-0 voorsprong en leek de wedstrijd gespeeld. Niets was minder waar want Sliedrecht richtte zich nog een keer op. Met Rianne Lantinga en Celia Diemkoudre in het veld, liet de regerend landskampioen eindelijk weer zien hoe goed het kan volleyballen. Diemkoudre bracht aanvallend vuur in de ploeg en Lantinga maakte een knappe serviceserie. Alterno was het even kwijt en moest de derde set met 25-14 aan Sliedrecht laten.

In de vierde doorgang was Alterno weer bij de les. Tot 13-13 ging de stand gelijk op maar op dat moment namen de Apeldoornse vrouwen definitief afstand. Celeste Plak bleef passend keurig overeind en haalde regelmatig verwoestend uit. Ook Linda te Molder speelde fantastisch, zij werd topscorer met achttien punten. Na een ace van spelverdeelster Lisette Stindt kwam Alterno op 20-15 en kon het niet meer misgaan voor de thuisploeg. Het was Te Molder die met een paar rake klappen het vonnis velde en de eindstand van de vierde set op 25-19 bepaalde.

Op dat moment barstte de feestvreugde los in de knusse Alternohal. Vijf keer op rij verloor Alterno dit seizoen van Sliedrecht totdat de belangrijkste fase van het seizoen aanbrak. Alterno won verrassend de kampioenspoule en speelde haar beste volleybal in de play-off finale.

“Dit kampioenschap betekent heel veel voor ons”, vertelt coach Ali Moghaddasian na afloop. “Dit is een collectieve prestatie en de beloning voor jarenlang investeren. Wij zijn steeds in onszelf blijven geloven en zijn vooral keihard blijven werken. Vorig seizoen wonnen we de beker maar als ik eerlijk ben geeft de landstitel meer voldoening.”

Moghaddasian herinnert zich de vijf opeenvolgende nederlagen tegen Sliedrecht nog goed. “Ik heb veel met Albert Christina (assistent-coach red.) gefilosofeerd over deze nederlagen”, zegt hij. “We kwamen tot de conclusie dat we van al deze verliespartijen konden leren en dat we moesten blijven investeren op de trainingen. In de finale hebben we op het juiste moment gepiekt. De sfeer in het team was uitstekend en we hebben de simpele dingen goed gedaan. Dan is dit de beloning en daar mogen we enorm trots op zijn.”

Uitslag play-off finale, 3e wedstrijd:

VV Alterno – Sliedrecht Sport 3-1 (25-17, 25-14, 14-25, 25-19)

Bron: Alterno (Foto: Hoogendoorn)

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×