Het was een zeer bepalend moment in de olympische kwalificatie. In de kwartfinale van Ostrava, het laatste toernooi dat meetelde voor de ranking, schakelden Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hun landgenoten Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde uit. Als Varenhorst en Van de Velde hadden gewonnen waren ze slechts één overwinning verwijderd geweest van directe plaatsing voor de Spelen. Maar doordat Brouwer / Meeuwsen won (en ook het toernooi in Ostrava winnend afsloot) zijn Varenhorst en Van de Velde veroordeeld tot het spelen van de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final. Hoe kijken de mannen terug op deze wedstrijd?

Slechte periode
Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kwam de prestatie in Ostrava als een geschenk uit de hemel. Tot het toernooi van begin juni behaalden ze op de World Tour alleen negende en zeventiende plaatsen, ver verwijderd van de ereplaatsen waarvoor ze willen spelen.

Robert Meeuwsen zegt er het volgende over: “Het is zo dubbel. Je kent de belangen van hen en je weet wat zij kunnen behalen. Tegelijkertijd hebben wij gezegd: het is voor ons belangrijk te focussen op ons eigen spel. Onze afgelopen periode is zo slecht geweest. Het is heel belangrijk voor onszelf in aanloop naar de Spelen om weer in vorm te komen en te gaan presteren.”

Heel zuur
Varenhorst en Van de Velde waren twee overwinningen verwijderd van Tokio. Dat zij dat uitgerekend van hun landgenoten moeten verliezen is heel zuur. “We hebben voorheen drie keer tegen ze gespeeld en drie keer gewonnen. Het is jammer dat dit dan de eerste verliespartij is onderling”, zegt Steven van de Velde als een boer met kiespijn. “We wisten dat we er vol voor gingen spelen en dat we er vol voor moesten gaan. En met de vorm die we hadden, hadden we goede kansen.”

Matchfixing
Brouwer en Meeuwsen kregen na afloop de vraag waarom ze die wedstrijd niet hebben weggegeven. “Het is topsport, je krijgt in topsport geen cadeautjes”, zegt Alexander Brouwer. “Maar het is ook keiharde matchfixing wat we dan zouden doen. Het mag gewoon echt niet. Ik denk dat dit de meest eerlijke en rechtvaardige sportieve manier was om dit te doen.”

Continental Cup Final
Brouwer vervolgt: “Ik hoop vooral dat die gasten nu via de Continental Cup dat ticket binnenslepen. Vervolgens mogen ze van mij ook zelfs een zilveren medaille winnen, als wij dan maar die gouden pakken”, besluit hij lachend.

Bekijk hieronder het volledige interview

Koop nu je kaarten!
De Nederlandse teams spelen in de eerste ronde op de Continental Cup Final tegen Estland, bij zowel de mannen als de vrouwen. Kom de Nederlandse beachvolleyballers supporten in hun strijd om de tickets!

Marleen van Iersel / Pleun Ypma en Katja Stam / Raïsa Schoon spelen woensdag vanaf 17.00 uur, Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde en Stefan Boermans / Yorick de Groot gaan vanaf 19.30 uur de strijd aan voor een plek in de kwartfinale. Koop nu je kaarten via onderstaande button!

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×