Er mag dan een flink verschil in de Europese ranking van Nederland en Wit-Rusland zitten, de Wit-Russen zijn zeker niet te onderschatten door Oranje. De Lange Mannen zijn negende van Europa, Belarus (internationale benaming) staat op een 22e plek. Vrijdag om 15.00 uur staan beide landen tegenover elkaar in de halve finale van de European Golden League, de winnaar van die wedstrijd verdient een ticket naar de FIVB Challenger Cup, alwaar plaatsing voor de Nations League te behalen is.

Wit-Rusland eindigde in een poule met Oekraïne (tegenstander van Nederland vorig jaar in de Golden League) en Tsjechië op vier gewonnen wedstrijden en twee verloren. Dat is dezelfde prestatie als die Oranje heeft neergezet. Wit-Rusland is tot 13 punten gekomen, waar Nederland met 10 punten zijn poule won. In setgemiddelde presteerden de Wit-Russen beter dan Nederland, 15-8 tegenover 14-12. Belarus speelde zich in de laatste speelronde veilig door twee sets te winnen tegen Oekraïne.

In scorend opzicht wordt de ploeg gedragen door twee spelers: diagonaal Radzivon Miskevich en Pavel Kuklinski. Miskevich speelde afgelopen seizoen in de Russische Superleague bij Oeral en werd in de play-offs uitgeschakeld door Zenit Kazan. Komend seizoen keert hij terug in de Italiaanse Serie A bij Sora. Miskevich staat zevende op de lijst van topscorers voor de Golden League tot nu toe, een lijst waar Nimir Abdelaziz op de tweede plaats staat.

Kuklinski heeft dit jaar in de Chinese competitie gespeeld bij Tianjin, hij wist met zijn ploeg de play-offs niet te halen. Deze Golden League staat hij al op 82 punten, wat vergelijkbaar is met Thijs ter Horst (83). Spelverdeler Aliaksei Kurash staat zesde in de setter ranking, een plaats boven Wessel Keemink.

Nederland is vanmorgen afgereisd naar Tallinn, Estland, waar op vrijdag de halve finales gespeeld worden. Om 17.30 uur Nederlandse tijd staat de eerste training op het programma. Ten opzichte van de laatste poulewedstrijd tegen Kroatië heeft bondscoach Roberto Piazza een wijziging doorgevoerd. Sjoerd Hoogendoorn is toegevoegd in plaats van Stijn van Schie. Hieronder volgt de volledige selectie die op Schiphol in het vliegtuig is gestapt.

Piazza benadrukte bij binnenkomst in de wedstrijdhal voorafgaand aan de eerste training het belang van het spelen als een team. "Ze hebben een heel sterk team, met minstens drie zeer goede spelers. Op het midden is Busel erg sterk in de blokkering, Pavel Kuklinski is een van de beste passer/lopers van deze competitie. Hij is linkshandig en we moeten ons spel daarop aanpassen. We moeten ons niveau halen, we zullen met zelfvertrouwen op het veld staan."

De wedstrijd begint om 15.00 uur Nederlandse tijd en wordt door Ziggo live uitgezonden op kanaal 14 en Ziggo Sport Extra. Er is ook een (betaalde) stream beschikbaar via EuroVolley.tv.

Selectie Final Four:

NaamPositieGeboortedatumClub 2018-2019
Wessel KeeminkSpelverdeler29-5-1993Modena (ITA)
Gijs van SolkemaSpelverdeler21-5-1998SVG Lüneberg (GER)
Maarten van GarderenPasser/loper24-1-1990Trentino Volley (ITA)
Gijs JornaPasser/loper30-5-1989Toulouse (FRA)
Ewoud GommansPasser/loper17-11-1990Lindaren Volley Amriswil (SUI)
Thijs ter HorstPasser/loper18-9-1991Daejon Sansung Bluefangs (KOR)
Tim SmitMidden31-12-1989Lindemans Aalst (BEL)
Luuc van der EntMidden27-7-1998Modena (ITA)
Fabian PlakMidden23-7-1997Saaremaa (EST)
Michaël ParkinsonMidden23-11-1991Steaua Bucuresti (ROU)
Just DronkersLibero7-6-1993Greenyard Maaseik (BEL)
Wouter ter MaatDiagonaal7-5-1991Fenerbahce (TUR)
Nimir Abdelaziz (c)Diagonaal5-2-1992Power Volley Milano (ITA)
Sjoerd HoogendoornDiagonaal17-2-1991Sir Safety Perugia (ITA)

Kom de Lange Mannen aanmoedigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam!

Van vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus speelt het Nederlands mannenteam het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy. Oranje heeft een olympische droom, en hoopt zich in Rotterdam voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Roberto Piazza speelt achtereenvolgens tegen Zuid-Korea (op vrijdag), België (op zaterdag) en de Verenigde Staten (op zondag). De winnaar van dit toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy!

Foto: CEV.eu

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn