Op vrijdag 6 oktober start het wereldkampioenschap beachvolleybal in het Mexicaanse Tlaxcala. Een van de spelers die namens Nederland in actie zal komen is tweevoudig winnaar van Europees zilver Yorick de Groot. De pas 23-jarige De Groot maakt in Mexico zijn WK-debuut. Iets waar hij erg naar uitkijkt.

Hoogtepunt van het seizoen

Het Wereldkampioenschap Beachvolleybal 2023 dat van 6 t/m 15 oktober wordt gehouden in het Mexicaanse Tlaxcala is het klapstuk van het internationale beachvolleybalseizoen. Het toernooi is dit keer niet alleen figuurlijk het hoogtepunt van het seizoen, maar ook letterlijk. Tlaxcala - dat ten oosten van hoofdstad Mexico-City ligt - is namelijk een van de hoogstgelegen staten van Mexico

Geen groentje

Ondanks dat Yorick de Groot pas 23 jaar is, loopt hij al een tijd mee op de Beach Tour. Zo won hij onder meer een vijfsterren toernooi in Gstaad en twee zilveren medailles op de Europees Kampioenschappen van 2021 en 2023. Tijdens het laatste EK speelde hij samen met Leon Luini. Op het WK in Mexico heeft De Groot vaste partner Stefan Boermans weer aan zijn zijde.

De Groot en Boermans

De Groot vormt sinds 2021 een duo met Boermans. In hun eerste seizoen wonnen ze de prestigieuze FIVB World Tour in het Zwitserse Gstaad. Dit kalenderjaar waren ze al eens succesvol in Mexico. Tijdens de Beach Pro Tour Challenge in La Paz afgelopen maart wonnen ze een zilveren medaille. In de finale verloren De Groot en Boermans van de Spanjaarden Herrera en Gavira.

Rugproblemen

De Groot had gehoopt vorig jaar tijdens de editie in Rome al zijn WK-debuut te maken. Na een uitstekende start van het seizoen waren De Groot en Boermans al snel verzekerd van een WK-ticket. Een vervelende blessure gooide echter roet in het eten. En zo moest De Groot vanaf de bank toezien hoe zijn partner Boermans samen met Matthew Immers de 17de plek behaalde.

Eerste WK

De Groot kijkt vol enthousiasme uit naar zijn eerste WK-deelname: ‘Ik heb al op een paar grote evenementen mogen schitteren, maar een WK te spelen tijdens in een preolympisch jaar is wel even iets anders. Vorig jaar kwalificeerden we ons, maar kon ik helaas niet spelen vanwege die blessure. Ik baalde natuurlijk enorm, maar het zou niet verantwoord zijn geweest om te spelen.'

Blessuregevoelig

Fit blijven is misschien wel het grootste obstakel voor Boermans en de Groot in hun bijna drie jaar als partners. Het duo draaide een zeer sterk jaar in 2021. Zo wonnen ze goud in Gstaad en ze wisten in de finale van het Europees Kampioenschap een derde set af te dwingen tegen regerend Olympisch en wereldkampioenen Anders Mol en Christian Sørum.

In 2022 was het De Groot die de nodige toernooien moest missen vanwege een hernia. Hij kwam sterk terug in La Paz afgelopen maart. Daarna was het Boermans die een aantal toernooien verstek moest laten gaan door een rugblessure. Om die reden vormde De Groot tijdens het afgelopen EK in Wenen een uiterst succesvol gelegenheidsduo met Leon Luini.

Tlaxcala

De Groot en Boermans zijn tijdens het aankomende WK ingedeeld in poule A. In die poule treffen ze – naast de Noorse titelverdedigers Mol en Sørum – de Italianen Daniele Lupo en Enrico Rossi en de Mozambikanen Jorge Monjane en Ainadino Martinho.

De Groot: ‘Ik denk dat we in een hele zware poule zitten. Noorwegen en Italië zijn allebei erg goede teams en we zullen alles uit de kast moeten halen om ze te kunnen verslaan. Ik weet niet veel over Mozambique, maar het feit dat ze zich gekwalificeerd hebben, zegt meer dan genoeg.’

Foto: FotoHoogendoorn.nl | Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn