Het Europees Kampioenschap beachvolleybal vindt deze week plaats in München. Van 15 tot en met 21 augustus strijden de 64 beste Europese teams om de titels. Maar liefst zeven Nederlandse duo’s nemen deel aan het EK in de Duitse stad: drie vrouwenteams en vier mannenteams.

Format
Per gender nemen 32 teams deel aan het EK. Deze teams zijn verdeeld over acht poules van vier teams. Na de eerste poulewedstrijden, gaan de winnaars van die wedstrijden de strijd met elkaar aan voor poulewinst. Ook de verliezers nemen het tegen elkaar op. De teams die als vierde eindigen in de poule liggen uit het toernooi. De poulewinnaars plaatsen zich direct voor de round of 16, de nummers 2 en 3 spelen de round of 24 voor een plekje bij de laatste 16.

Vrouwentoernooi
Bij de vrouwen verdedigen de Zwitserse Nina Betschart en Tanja Hüberli hun Europese titel. Vorig jaar wonnen zij in de finale van de toen debuterende Katja Stam en Raïsa Schoon. Het Nederlandse duo staat vijfde op de entry list in München. De Duitse Cinja Tillman en Svenja Müller staan bovenaan de deelnemerslijst: het duo won dit seizoen goud op het Elite 16-toernooi in Ostrava en brons op het WK in Rome. Naast Stam/Schoon wordt Nederland vertegenwoordigd door Pleun Ypma/Emi van Driel en Emma Piersma/Mexime van Driel.

Bekijk hieronder de poules van de Nederlandse vrouwenteams:

Poule B

Poule E

Poule H

Bentele/Vergé-Dépré, A. (SUI)

Stam/Schoon

Ittlinger/Schneider (GER)

Schützenhöfer/Plesiutschnig (AUT)

Böbner/Vergé-Dépré, Z. (SUI)

Carro/Lobato (ESP)

Piersma E./van Driel, M.

Davidova/Lunina (UKR)

Kociolek/Lodej (POL)

Makhno,In./Makhno, Ir. (UKR)

Dumbauskaite/Grudzinskaite (LTU)

Van Driel, E./Ypma

Mannentoernooi
Bij de mannen staan Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen eerste op de entry list: het duo gaat in München op jacht naar hun vijfde Europese titel op rij. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn als tweede geplaatst. Het duo won dit seizoen al drie medailles op de Elite 16-toernooien van de Beach Pro Tour: twee keer zilver en één keer brons. Stefan Boermans en Matthew Immers zijn het eerstvolgende Nederlandse team op de entry list. Vorig jaar veroverde Boermans het zilver met zijn partner Yorick de Groot, die momenteel herstellende is van een blessure. Ook Mart van Werkhoven en Steven van de Velde, die afgelopen weekend Nederlands kampioen werden, nemen samen deel aan het EK. Van de Velde's vaste partner Christiaan Varenhorst speelt niet mee, omdat hij net vader is geworden. In hun eerste poulewedstrijd staan Van Werkhoven/Van de Velde tegenover het vierde deelnemende Nederlandse duo: Leon Luini en Ruben Penninga.

Bekijk hieronder de poules van de Nederlandse mannenteams:

Poule B

Poule C

Poule F

Brouwer/Meeuwsen

Nicolai/Cottafava (ITA)

Ehlers/Wickler (GER)

Kantor/Rudol (POL)

Van Werkhoven/van de Velde

Immers/Boermans

Samoilovs/Smedins (LAT)

Luini/Penninga

Hörl/Horst (AUT)

Pfretzschner, S./Huster (GER)

Sepka/Semerad (CZE)

Abell/Brinck (DEN)


Programma

Dag

Tijd

Teams

Di 16 aug.

10.30 u

Stam/Schoon - Dumbauskaite/Grudzinskaite (LTU)

Di 16 aug.

12.00 u

Ittlinger/Schneider (GER) - Van Driel, E./Ypma

Di 16 aug.

12.30 u

Schützenhöfer/Plesiutschnig (AUT) - Piersma E./van Driel, M.

Di 16 aug.

15.00 u

Van Werkhoven/van de Velde - Luini/Penninga

Di 16 aug.

15.00 u

Immers/Boermans - Hörl/Horst (AUT)

Di 16 aug.

19.00 u

Brouwer/Meeuwsen - Pfretzschner, S./Huster (GER)

Livestreams
Er zijn een aantal manieren om de wedstrijden vanuit huis te volgen:

  • Eurovolley.tv: alle wedstrijden zijn te zien via Eurovolley.tv. Het EK is gratis te bekijken, er is alleen een registratie nodig.
  • NOS: de NOS zal een gedeelte van de wedstrijden uitzenden. Wanneer dit precies is, zal te lezen zijn op social media (zie onder).
  • Social media: de kanalen van Beach Team Nederland en BeachvolleybalNL worden gedurende het toernooi regelmatig geüpdatet. Volg ze via onderstaande links!
Instagram BTNInstagram BeachvolleybalNL
Facebook BTNFacebook BeachvolleybalNL
Twitter BTNTwitter BeachvolleybalNL
Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×