16-jarige talenten Louise Bijlsma en Elles Dambrink staan zondag in bekerfinale met VCN

16-jarige talenten Louise Bijlsma en Elles Dambrink staan zondag in bekerfinale met VCN

Laudame Financials VCN is dé sensatie van het bekertoernooi dit jaar. Het team uit Capelle aan den IJssel komt uit in de Topdivisie, en wist zich na verrassende overwinningen tegen Eurosped en VC Sneek voor het eerst in haar geschiedenis te plaatsen voor de eindstrijd van de nationale beker. Bij VCN maken twee 16-jarige talenten indruk: Louise Bijlsma en Elles Dambrink. Tijd om met Louise en Elles vooruit te kijken naar zondag dus!

Elles Dambrink L En Louise Bijlsma R Pw

Elles Dambrink (links) en Louise Bijlsma (rechts)

Er is bijna geen dag dat Louise Bijlsma en Elles Dambrink elkaar niet zien, de toptalenten van VCN doen letterlijk alles samen: samen naar school gaan (5 VWO), samen spelen bij Dames 1 van VCN en in de zomermaanden vormen de twee ook nog een beachvolleybalteam (twee keer Nederlands jeugdkampioen). Alleen op zondagen moet het onafscheidelijke duo elkaar soms missen.

De volleybalcarrières van beide speelsters verlopen tot op heden ook vrij identiek. Zowel Louise Bijlsma als Elles Dambrink genoten hun opleiding bij Voleco in Ouderkerk aan den IJssel en samen maakten ze in 2018 de overstap naar het tweede damesteam van VCN. Elles kwam aan het begin van het huidige seizoen in Dames 1, terwijl Louise aanvankelijk voor zowel Dames 2 als Dames 1 uitkwam. Inmiddels is ook zij volledig opgenomen in de selectie van coach Ivo Munter.

Louise en Elles trainen iedere maandag op Papendal onder leiding van Avital Selinger met Jong Oranje, waar ze al langzaam toewerken naar het EK-kwalificatietoernooi dat eind april in Italië wordt gespeeld.

Louise Bijlsma

Louise Bijlsma (nr. 14 op de foto) speelt bij Laudame Financials VCN als passer/loper. Wanneer ze over het lopende seizoen vertelt is dat vol enthousiasme. “We staan nu tweede achter VoCASA, maar hebben enkele wedstrijden minder gespeeld. Zolang wij clean spelen, denk ik dat het kampioenschap erin zit. Het zou echt een droom zijn om met VCN te promoveren naar de Eredivisie.”

In het bekertoernooi verraste VCN vriend en vijand door in de kwartfinale Eurosped met 3-0 te verslaan. “Van tevoren dachten we dat één set winnen waarschijnlijk het hoogst haalbare was”, herinnert Louise zich. “Dat we met 3-0 wonnen was compleet onverwacht.”

Een ronde later, in de halve finale tegen VC Sneek, keek VCN in haar eigen Oostgaarde hal na twee sets tegen een 0-2 achterstand aan. “We waren voor die wedstrijd iets meer gespannen, mede door onze stunt in de kwartfinale tegen Eurosped”, vertelt Louise. “Maar vanaf de derde set begonnen we weer onbevangen te volleyballen en wonnen we alsnog de wedstrijd.”

De 16-jarige passer/loper verheugt zich enorm op de bekerfinale van zondag. “Binnen onze club leeft het echt, ik hoor van zoveel mensen dat ze meegaan naar Den Bosch. We zullen zien wat we kunnen aanrichten als underdog tegen Sliedrecht.”

Elles Dambrink

Elles Dambrink (nr. 2 op de foto) staat bij VCN geposteerd op de diagonaalpositie en wordt door tegenstanders gevreesd vanwege haar snoeiharde smashes met haar linkerarm. Menig kenner voorspelt haar een grote toekomst in het volleybal. Zelf blijft de Ouderkerkse stevig met beide benen op de grond staan. “Ik heb het grote Oranje altijd op de voet gevolgd”, vertelt Elles. “Zodra er een interland in de buurt werd gespeeld was ik altijd de eerste die zich aanmeldde als ballenmeisje haha.”

Inmiddels is ze zover dat ze zelf op Papendal rondloopt tussen de A-internationals. In december stond ze tijdens de training zelfs in het veld naast enkele volleybaldames die zich aan het voorbereiden waren op het OKT. “Toen stonden we met Jong Oranje ineens te trainen met speelsters als Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs en Nicole Koolhaas. Dat was erg leuk, maar ook wel een beetje spannend.”

Over haar toekomst is Elles duidelijk: “Ik wil het maximale uit mijzelf halen”, vertelt ze resoluut. “Te beginnen met de bekerfinale van zondag. Als Topdivisieteam kunnen wij vrijuit spelen, en als dat lukt, dan zijn we op ons best. Daarna zal de focus liggen op de kampioensstrijd in de Topdivisie. Of Oranje ooit haalbaar is dat zullen we zien. Het lijkt me in ieder geval heel gaaf om voor Nederland uit te mogen komen.”

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×