Amysoft Lycurgus uit Groningen heeft zondagmiddag in Ede voor de vijfde keer in de historie de Supercup veroverd. De ploeg van coach Arjan Taaij was in een aantrekkelijke finale met 3-1 te sterk voor Active Living Orion uit Doetinchem. Lycurgus behield zo zijn ongeslagen status in Supercupfinales, nog nooit verloren de Groningers de seizoensouverture.

Opstellingen

Coach Joris Marcelis van Active Living Orion had zijn opstelling op een positie gewijzigd t.o.v. de startopstelling tegen Draisma Dynamo in de halve finale. Jasper Diefenbach verving Zakk Hadgett op de middenpositie. De overige zes spelers behielden hun plek: Shalev Saada (Israël, passer/loper) en Adam White (Australië, passer/loper), Markus Held (spelverdeler), Colin Zuijdgeest (diagonaal), Jannes van der Ham (midden) en Rob Jorna (libero).

Coach Arjan Taaij schonk het vertrouwen aan Luke Herr (Canada, spelverdeler), Jerome Cross (Canada, diagonaal), Auke van de Kamp en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Hossein Ghanbari (Iran, midden), Dennis Borst (midden) en Steven Ottevanger (libero).

1e set

Het frisse Amysoft Lycurgus, dat gisteren niet in actie hoefde te komen in de halve finale, begon uitstekend aan de eerste set. Het Groningse team van coach Arjan Taaij nam een 8-4 voorsprong en dwong Orion al snel tot het nemen van een time-out. Lycurgus had de set constant onder controle, en liet de Doetinchemse opponent nooit dichterbij komen dan drie punten (19-16). Na een aanvallende fout van Colin Zuijdgeest van Orion won Amysoft Lycurgus de eerste set overtuigend met 25-19.

2e set

In set twee boog Active Living Orion knap een 8-5 achterstand om in een 15-9 voorsprong, mede dankzij een prachtige reeks punten van Jasper Diefenbach. Orion hield een ruime voorsprong in stand tot 18-13, maar zag hierna Lycurgus punt voor punt terugkomen in de set.

Erik van der Schaaf verving bij de Groningers Bennie Tuinstra op de passer/loper positie en deed dat met verve. Het was Jerome Cross die met zijn sprongserviceserie Lycurgus weer langszij bracht op 19-19. In de spannende slotfase die volgde maakten Luke Herr, Erik van der Schaaf, Dennis Borst en Auke van de Kamp de beslissende punten voor de blauwen. Lycurgus won de set met 25-23 en nam zo een 2-0 voorsprong in sets.

3e set

Met Bennie Tuinstra terug in het veld nam Lycurgus in de derde set een snelle 7-3 voorsprong. Zoals zo vaak liet Active Living Orion zijn beste volleybal zien met de rug tegen de muur. Dankzij twee aces van Adam White kwamen de Achterhoekers op 12-12 langszij, en ook in de slotfase van deze gelijkopgaande doorgang was de Australiër de belangrijkste speler van zijn team. Onder aanvoering van de explosieve passer/loper won Orion de derde set met 25-23 en bracht het zo de spanning terug in de finale.

4e set

In set vier bleef invaller Erik van der Schaaf bij Lycurgus ditmaal wel staan op de positie van Bennie Tuinstra. Van der Schaaf speelde uitstekend tegen zijn voormalige werkgever Orion en had een belangrijk aandeel in de winst van de vierde set. Lycurgus liep van 8-8 uit naar 14-9 en had in deze fase van de wedstrijd beduidend meer over dan Orion.

Auke van de Kamp onderscheidde zich met zijn droge en harde smashes en was zeer productief in deze vierde set. Op 24-21 kreeg Amysoft het eerste matchpoint en dit werd direct benut door Dennis Borst die een dodelijk blok zette op de aanval van Adam White. Lycurgus won de vierde set met 25-21 en daarmee de wedstrijd met 3-1.

Volgend weekend start competitie

Volgend weekend beginnen de Eredivisieteams aan het seizoen 2020-2021. Supercup winnaar Amysoft Lycurgus begint zaterdag met een uitwedstrijd tegen RECO ZVH. Active Living Orion ontvangt in eigen huis Sliedrecht Sport.

Amysoft Lycurgus – Active Living Orion 3-1 (25-19, 25-23, 23-25, 25-21)