De Eredivisie bij zowel de heren als de dames is dit weekend gestart. Met minder dan de voorziene tien wedstrijden, maar zeker niet met minder inzet. De eerste tik bij de vrouwen werd uitgedeeld door Apollo 8, de ploeg uit Borne versloeg de regerend landskampioen en Beker- en Supercupwinnaar Sliedrecht Sport met 3-1. De enig gespeelde wedstrijd bij de mannen ging naar Amysoft Lycurgus.

Helaas konden slechts vier van de tien geplande wedstrijden hun doorgang vinden. Reden daarvoor is nog altijd het coronavirus, dat door middel van verplichte quarantaine en nieuwe gevallen ervoor zorgde dat in totaal twaalf teams niet in actie konden komen.

Vrouwen
De openingswedstrijd van de Eredivisie Volleybal Dames was direct een topper. Apollo 8, dat bovenaan stond in de kampioenspoule toen de competitie werd stilgelegd, ging zaterdagavond op bezoek bij Sliedrecht Sport. De vrouwen uit Sliedrecht waren met de winst in de Supercup favoriet, maar konden slechts met tien speelsters aantreden tegen de ploeg uit Borne. Pascalle Cnossen, Jolijn de Haan en Maureen van der Woude waren er niet bij vanwege blessures.

Toch was er in de eerste set niets te zien van dat Sliedrecht wellicht in een mindere opstelling speelde. Ze liepen via 11-7 uit naar 15-7 en daarmee was het verschil gemaakt. De eerste set werd met 25-15 gepakt door de vrouwen in blauw-wit.

Daarmee was het initiatief wel voor bijna het laatst bij Sliedrecht. Ze wist in de resterende drie sets nog slechts twee keer een voorsprong te pakken (1-0 in de derde set en 11-10 in de vierde). De formatie van coaches Bart en Thijs Oosting legde vooral door het aanvalsspel van Tess de Vries en Rianne Vos Sliedrecht hun wil op.

Nadat de tweede set door een ace van Marije ten Brinke was binnengehaald, stoomde Apollo 8 op naar de 3-1 winst. Hetzelfde resultaat als de laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in de Eredivisie, op 29 februari.

De eerste koppositie was dus voor Apollo 8, maar ze konden daar slechts zo’n negentien uur van genieten. Zondagmiddag was VC Sneek namelijk in eigen huis met 3-0 te sterk voor FAST Volleybal uit Sint Anthonis en Gennep. Onder leiding van Wies van Solkema (10 punten) en een sterk blokkerende Lieze Braaksma wist Sneek FAST op de belangrijke momenten af te houden. Sneek won met 25-22, 25-23 en 25-18.

In de laatste wedstrijd van dit weekend wist het Talentteam Papendal onder leiding van Avital Selinger en Francien Huurman met 3-1 te winnen van Lammerink Installatiegroep/Set-Up’65. De eerste set ging met ruime cijfers naar de talenten (25-15), maar daarna ontspon zich een hevige strijd om de winst waarin de resterende sets met slechts 2 punten verschil werden gewonnen.

De tweede set was voor Set-Up, met 25-23. In de derde set kwam het Talentteam nog knap terug van 22-24 en won met 26-24. Ook in de vierde set maakte de jonge formatie een achterstand goed en wist met 25-23 de zege naar zich toe te trekken.

Bekijk hier de stand in de Eredivisie na de eerste speelronde.

Mannen
In de Eredivisie bij de mannen werd slechts een duel gespeeld, Supercupwinnaar Amysoft Lycurgus won eenvoudig op bezoek bij RECO ZVH. In Zevenhuizen won de ploeg van coach Arjan Taaij met duidelijke cijfers (25-17, 25-14, 25-19). Indruk maakten vooral de Canadese diagonaal Jerome Cross (16 punten) en passer/loper Bennie Tuinstra, die vijf aces liet noteren.

Coach Arjan Taaij was na afloop voor de camera van Lycurgus tevreden. “17 aces en 13 killblocks, die combinatie maakte vandaag het verschil. (…) Over heel de wedstrijd waren we duidelijk de betere.”

Foto: Sliedrecht Sport / Hans van Wijngaarden

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×