De Nevobo heeft het contract met bondscoach Roberto Piazza van het Nederlands mannenteam verlengd t/m het Wereldkampioenschap van 2022. De 53-jarige Italiaan werd in maart 2019 aangesteld als opvolger van Gido Vermeulen. Piazza blijft ook als clubcoach actief bij Allianz Milano in de Italiaanse SuperLega. Bondscoach Piazza heeft als belangrijkste taak zijn team via het EK 2021 naar het WK 2022 in Rusland te loodsen.

2021: EK-kwalificatie en EK

De allereerste opdracht voor Piazza en zijn team dit jaar was om plaatsing voor de eindronde van het EK 2021 af te dwingen. Een pittige opdracht, aangezien Oranje sinds het OKT van januari 2020 in Berlijn geen interland meer had gespeeld en zich nauwelijks met een voltallige selectie had kunnen voorbereiden.

Nederland slaagde er echter overtuigend in om zich te plaatsen voor het EK, door bovenaan te eindigen in de kwalificatiepoule met Kroatië en Zweden. Dit betekent dat de Lange Mannen van 1 t/m 19 september zullen deelnemen aan het EK in Polen, Tsjechië, Finland en Estland.

De loting voor het EK is inmiddels voltrokken, en Nederland zal het in het Finse Tampere opnemen tegen Finland, Rusland, Turkije, Spanje en Noord-Macedonië. De top vier van iedere poule plaatst zich voor de achtste finales.

2021: Volleyball Nations League

Nederland is momenteel actief in de Volleyball Nations League, de jaarlijkse intercontinentale landencompetitie van wereldvolleybalbond FIVB. Oranje mag deelnemen aan deze topcompetitie omdat het mannenteam van China zich had teruggetrokken. Nederland is ook in 2022 verzekerd van deelname aan de VNL. Vanaf volgend jaar zal Nederland zich sportief moeten handhaven, dit jaar is vanwege de coronapandemie de promotie/degradatie bevroren. De Lange Mannen zouden oorspronkelijk deelnemen aan de European League, de continentale landencompetitie van de Europese volleybalbond CEV.

Bondscoach Roberto Piazza grijpt de serie van 15 wedstrijden in het Italiaanse Rimini aan om nieuwe spelers in te passen, waaronder uit de Nederlandse Eredivisie. Ook test hij verschillende opstellingen en combinaties om uiteindelijk tot zijn ideale teamsamenstelling te komen.

Bekijk hier het speelschema van Oranje in de Volleyball Nations League.

2022 en verder

In 2022 staat opnieuw de Volleyball Nations League op het programma, én hoopt Oranje deel te nemen aan het WK in Rusland. Op het laatste WK van 2018 eindigde Nederland knap op de achtste plaats.

Aan het WK in Rusland mogen 24 landen deelnemen:

  • Organisator Rusland (1 plek)
  • Regerend wereldkampioen Polen (1 plek)
  • De beste twee landen per continentaal kampioenschap die nog niet geplaatst zijn (10 plekken)
  • 12 beste landen wereldranglijst die nog niet geplaatst zijn. De ranglijst wordt opgemaakt aan het einde van het nationaal teamseizoen 2021 (12 plekken)

Er worden voor het WK 2022 geen aparte WK-kwalificatietoernooien georganiseerd.

Vanaf 2023 zijn alle ogen gericht op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Het volleybaltoernooi van de Spelen van 2024 zal waarschijnlijk plaatsvinden in het Noord-Franse Lille.

Reactie bondscoach Roberto Piazza:

“Ik ben ontzettend blij dat ik mijn reis met het Nederlands team kan voortzetten, samen met mijn staf. We zitten momenteel middenin het voorbereidingsproces op het EK in september. Voor 2022 is plaatsing voor het WK het allerbelangrijkste doel. We zijn aan het investeren in het team om dit jaar op het EK en volgend jaar in Rusland op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen presteren.”

Reactie technisch directeur Joop Alberda:

“Ik heb er alle vertrouwen in dat Roberto met zijn staf op de goede weg is met het team, en ik ben blij dat hij t/m het WK 2022 aan ons verbonden blijft. Plaatsing voor het WK 2022 in Rusland is noodzakelijk voor de ontwikkeling van Oranje. Zeker met het oog op de Olympische Spelen in Parijs in 2024, waar we met elkaar naartoe werken.”

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×