Bij zowel de mannen als de vrouwen wordt Nederland tijdens het olympisch kwalificatietoernooi dat van 23 tot en met 26 juni wordt gehouden in Den Haag vertegenwoordigd door absolute topteams. Bij de mannen zullen Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde samen met Stefan Boermans en Yorick de Groot uitkomen, bij de vrouwen vormen Marleen Ramond-van Iersel en Pleun Ypma samen met Katja Stam en Raïsa Schoon de Nederlandse afvaardiging. Varenhorst / Van de Velde zal het ticket naar Tokio kunnen claimen bij winst van de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final, als de vrouwen het toernooi winnen zal een beslissingswedstrijd gespeeld worden om te bepalen welk team voor Nederland naar de Olympische Spelen gaat.

Na het toernooi in Ostrava, waar Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen de titel grepen, is bekend welke vijftien team zich hebben geplaatst voor de Spelen via de olympische ranking. Daarbij zitten Brouwer en Meeuwsen (6e), maar ook Sanne Keizer en Madelein Meppelink (11e). Zij hebben hun nominatie verdiend en worden door de Nevobo als deelnemende teams voorgedragen bij NOC*NSF.

Mannen
Het is Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde na een sterke serie op de World Tour net niet gelukt om zich bij de vijftien teams te scharen die zich direct plaatsen. Ze waren twee overwinningen verwijderd van die vijftiende plaats, maar moesten in de kwartfinale het onderspit delven tegen uitgerekend Brouwer / Meeuwsen. Ze zijn als zeventiende team geëindigd op de olympische ranking.

Maar hun kansen zijn nog niet verkeken. Ze hebben de laatste weken zeer goede vorm getoond, met het brons in Sotsji als beste resultaat. En aan hun zijde zullen Stefan Boermans en Yorick de Groot staan. Het jonge Nederlandse team heeft de laatste weken opzien gebaard op de World Tour met twee vijfde plaatsen in Mexico en een negende plaats in Ostrava afgelopen weekend.

Varenhorst / Van de Velde is het hoogstgeplaatste team op de wereldranglijst en zal bij winst op het OKT het tweede Nederlandse team zijn dat zal uitkomen op de Olympische Spelen.

Vrouwen
Ook de Nederlandse vrouwen doen in Den Haag een gooi naar een tweede startbewijs voor Tokio. Zowel Marleen Ramond-van Iersel / Pleun Ypma als Katja Stam / Raïsa Schoon konden zich niet via de olympische ranking plaatsen, omdat zij als duo te weinig toernooien hebben kunnen spelen die meetelden.

Hun weg naar de Spelen loopt dus via de Continental Cup Final. Als extra prestatie-eis was gesteld door NOC*NSF dat de teams ook een minimaal vijfde plaats moesten behalen op een viersterrentoernooi op de World Tour. Van Iersel / Ypma behaalde die plaats op het derde toernooi dat in Cancún werd gespeeld. Stam en Schoon voldeden met een prachtige serie resultaten in Ostrava ook aan die eis.

Om te bepalen welk team bij winst van het OKT naar de Olympische Spelen gaat, zal een play-offwedstrijd worden gespeeld. De winnaressen van die wedstrijd zullen dan het tweede Nederlandse team worden dat naar Tokio gaat, mits het OKT wordt gewonnen.

Tickets
Jij kunt erbij zijn als het laatste Europese ticket voor Tokio wordt bevochten. Aan het OKT doen per sekse zestien landen mee. De absolute toplanden uit Europa geven acte de présence en het belooft een hevige strijd te worden.

De Nederlandse vrouwen zullen altijd in de tweede sessie spelen, van 17.00 – 19.00 uur in het coronaproof stadion op het strand van Scheveningen. De mannen spelen in de late sessie (19.30 – 21.30 uur).

Lees hier meer over de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final. En koop vooral via de knop hieronder jouw kaarten en juich de Nederlandse teams naar de Olympische Spelen!

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×