Felix Koslowski is de nieuwe bondscoach van de TeamNL Volleybaldames. De 38-jarige Duitser tekent een contract voor twee jaar, t/m de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Koslowski wordt donderdagmiddag 26 januari gepresenteerd op het hoofdkantoor van de Nevobo in Utrecht.

Trainer Felix Koslowski Schwerin

Opvolger Avital Selinger

Op 2 november jongstleden maakte Avital Selinger bekend te stoppen als bondscoach van Oranje. Daarna begon technisch directeur Herman Meppelink met zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach, aan de hand van een profielschets.

Felix Koslowski: clubcoach en bondscoach met veel ervaring

Na een zorgvuldig en intensief proces is de keuze gevallen op de Duitser Felix Koslowski. Koslowski is sinds 2013 coach van het clubteam SSC Palmberg Schwerin, een functie die hij naast het bondscoachschap blijft vervullen. Bij het Noord-Duitse Schwerin staan dit seizoen de Nederlandse internationals Indy Baijens en Elles Dambrink onder contract.

Prestaties Felix Koslowski

Koslowski begon zijn carrière als assistent-trainer bij Schwerin, Chieri (Italië), Bergamo (Italië) en bij het nationale team van Duitsland (onder toenmalig bondscoach Giovanni Guidetti).

Vanaf 2010 ging hij als hoofdtrainer aan de slag, eerst bij Suhl en sinds 2013 dus bij Schwerin. Van 2015 t/m 2021 was hij bondscoach van de Duitse vrouwen, een periode waarin hij vaak tegen Nederland speelde.

Met Schwerin is Koslowski zeer succesvol en won hij sinds 2017 alle grote prijzen in Duitsland meermaals. Bovendien werden in verschillende Europacuptoernooien medailles veroverd.

Kampioenschap Duitsland 2017, 2018
Bekerwinst Duitsland 2019, 2021
Supercup winst Duitsland 2017, 2018, 2019, 2020
Winnaar Champions League (assistent) 2010
Brons CEV Cup 2016, 2018
Brons Challenge Cup 2012, 2015, 2017
Deelname Europees Kampioenschap 2007, 2009, 2011, 2013, 2017, 2019, 2021
Deelname Wereldkampioenschap 2010, 2014, 2018

Bekend met Nederlandse speelsters

Koslowski is zeer goed op de hoogte van de verrichtingen van de Nederlandse internationals. Veel speelsters van Oranje spelen of speelden in de Duitse competitie, niet zelden onder zijn hoede bij Schwerin.

Technisch directeur Herman Meppelink legt uit waarom er is gekozen voor de Duitse oefenmeester:

“We zijn heel erg tevreden dat we Felix Koslowski hebben kunnen aantrekken als bondscoach omdat hij in grote mate aan het door ons opgestelde profiel voldoet. Het is een relatief jonge coach met moderne spelopvattingen die toch al veel internationale ervaring heeft. Felix kent de Nederlandse speelstersgroep zodanig goed dat hij op korte termijn de juiste keuzes kan maken om een team te formeren dat kwalificatie voor de Olympische Spelen kan afdwingen.”

“Maar we verwachten ook dat Felix een belangrijke bijdrage levert aan het doorontwikkelen van de volgende generatie speelsters en daarmee de selectie breder en dus internationaal weerbaarder maakt. Kortom, met Felix hebben we een coach weten aan te trekken die het beste van twee werelden in zich verenigt: de mogelijkheid tot presteren op de korte termijn en het opleiden voor de (middel)lange termijn.”

Donderdag perspresentatie in Utrecht

Donderdag 26 januari om 14.00 uur zal Felix Koslowski worden gepresenteerd op het hoofdkantoor van de Nevobo in Utrecht. Koslowski zal tijdens dit moment reageren op zijn aanstelling en vragen van de media beantwoorden.

Foto: CEV (hoofdfoto) - schweriner-sc.com (profielfoto)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn