Marko Klok gaat per direct aan de slag als coach van de Jong Oranje meiden. De aankomende periode assisteert de 55-jarige Monnickendammer bondscoach Eric Meijer. Richting de zomer zal Klok de rol van eindverantwoordelijke overnemen.

Rijke carrière als speler en coach
De linkshandige oud-international speelde 378 interlands in zijn zaalcarrière en veroverde landstitels in: België, Nederland en Italië. Met de Lange Mannen won hij zilver op de Olympische Spelen van 1992 en nam hij deel aan de Olympische Spelen van 2004. In 1995 werd hij bovendien Europees kampioen beachvolleybal in een duo met Michiel van der Kuip.

Klok ging na zijn carrière als speler aan de slag als trainer/coach in het volleybal en beachvolleybal. Hij werkte in België – waar hij training gaf aan zes beachvolleybalteams (mannen en vrouwen) uit de Belgische top – en Zwitserland. Op Papendal fungeerde hij als assistent-coach van de Oranje volleybalsters, aan de zijde van Jamie Morrison en Giovanni Caprara.

Terugkeer bij Jong Oranje
In de zomer van 2021 was Klok ook al kort bondscoach van de Jong Oranje meiden. Onder zijn leiding excelleerde de ploeg op het WK onder 20 in Rotterdam. Jong Oranje versloeg meerdere teams uit de wereldtop, en eindigde dat toernooi knap als vierde.

EK onder 20

Het zwaartepunt voor de Jong Oranje meiden ligt deze zomer in augustus wanneer ze hopen deel te nemen aan het EK onder de 20 in Bulgarije en Ierland. Vlak na de jaarwisseling spelen de Jong Oranje meiden een WEVZA op Sicilië. Daar treffen ze: Portugal, Zwitserland en Spanje.

Nieuwe uitdaging
Begin oktober leidde een verschil in visie op zowel de korte- als langere termijn tot het vertrek van de 55-jarige Monnickendammer als bondscoach van de damesteams van BTN.

In de bijna twee jaar dat Klok actief was als bondscoach van de vrouwenteams van BTN was hij verantwoordelijk voor verschillende successen. Onder zijn bewind wisten Stam/Schoon de nummer 1-positie op de World Ranking te bemachtigen. Daarnaast haalde het duo onder meer drie keer goud op een Elite-16 toernooi en een bronzen medaille op het EK van 2022.

Marko Klok, coach Jong Oranje meiden:
Ik ben blij dat ik mij rentree kan maken op Papendal. De plek waar ik eerder al werkzaam was als bondscoach van de Jong Oranje meiden en als assistent-coach bij de Volleybaldames. Het werken in de dameslijn is mij altijd goed bevallen. De eerste uitdaging zit in het leren kennen van de selectie. Zodat we begin januari direct kunnen presteren tijdens het EKK. Daarna neem ik de leiding over bij Jong Oranje en zal ik Eric (Meijer) assisteren bij het hybride programma. In april wacht een tweede EKK en in augustus hopelijk het EK. Naast het presteren op (eind)toernooien is de ontwikkeling van de speelsters het belangrijkste doel. Het is een stap die bij mij past.

Herman Meppelink, technisch directeur Nevobo:
We zijn verheugd dat we de kwaliteiten van Marko hebben kunnen behouden voor de Nevobo. Twee zomers geleden was hij verantwoordelijk voor het mooie resultaat tijdens het WK onder 20 in eigen land. Daar heeft Marko laten zien dat hij weet hoe hij deze leeftijdsgroep moet raken. Naast het bondscoachschap van de Jong Oranje meiden zal Marko zijn expertise toevoegen aan de meidenlijn op Papendal. Ik gun hem een succesvolle tijd.

Foto: Foto Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn