De Nederlandse beachvolleybalsters zijn er zaterdagavond in geslaagd om een tweede startbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio te veroveren. Oranje won de best-of-three serie tegen Rusland met 2-1, dankzij twee winstpartijen van Raïsa Schoon en Katja Stam. Welk team Nederland zal vertegenwoordigen in Tokio is nog niet bekend. De teams Raïsa Schoon / Katja Stam en Marleen van Iersel / Pleun Ypma spelen nog één onderling duel om te bepalen wie naar de Spelen mag. Dit play-off duel vindt plaats op zondagmiddag om 15.00 uur in het The Hague Beach Stadium.

Wedstrijd 3: Schoon/Stam - Bocharova/Voronina 2-1 (21-15, 15-21, 15-11)

1e set

De eerste set tussen de getalenteerde teams van Nederland en Rusland ging gelijk op tot de technische time-out: 11-10. Hierna namen Katja en Raïsa gedecideerd afstand: 14-10. Nederland controleerde de set volledig en verdiende op 20-15 haar eerste setpoint dat direct, en met een schreeuw, werd benut door een prachtig killblock van Katja Stam: 21-15.

2e set

Waar het zo makkelijk ging in de eerste set, leek alles tegen te zitten in het tweede bedrijf. Oranje moest al op 2-5 haar time-out aanvragen, maar kwam nooit meer terug in de set. De kleine Maria Voronina etaleerde haar klasse en vond keer op keer de vrije ruimte aan Nederlandse zijde. Het was ook deze Russische verdedigster die 15-21 scoorde en zo een derde set afdwong.

3e set

In set drie leek de olympische droom voor Nederland uiteen te vallen toen Rusland direct een 3-8 voorsprong nam. Het gat van vijf punten leek te groot om te overbruggen in de tiebreak die tot de 15 punten gaat. Stam en Schoon oogden moegestreden en niet meer in staat om het tij te doen keren.

Niets was minder waar, want vanaf 3-8 begon Oranje aan een wonderlijke wederopstanding. Punt voor punt sloop Nederland dichterbij, en na een blok van Katja Stam werd het op 11-11 gelijk. Rusland wist niet wat het overkwam en produceerde geen punt meer. Nederland won de laatste zes punten op rij, en beëindigde de wedstrijd met een ace van Raïsa Schoon en een blok van Katja Stam: 15-11.

Lees hier de samenvattingen van het eerste en tweede finaleduel.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn