Eredivisie Dames

Talenten moeten vrouweneredivisie volwassen maken

Aan de dominantie van Sliedrecht Sport in de eredivisie bij de vrouwen viel afgelopen seizoen door geen enkele tegenstander te tornen. Met de verovering van zowel de Supercup, de nationale beker áls de tweede landstitel op rij onderstreepten de Zuid-Hollandsen hun suprematie. De regerend landskampioen bleef stevig op zijn troon. Een ambitieus Eurosped mag in de strijd om de Supercup als eerste een poging ondernemen om aan Sliedrechts stoelpoten te zagen.

Sliedrecht Sport
Matt van Wezel legde een stevig fundament waarop zijn opvolgster Vera Koenen het komende seizoen in sporthal De Basis mag voortbouwen. Tijdens de play-off finales gaf de naar Noorwegen vertrokken succescoach al aan hoe de talenten van afgelopen seizoen in heden en toekomst de kracht van de topploegen in ’s lands hoogste speelklasse zullen bepalen.

 “Verenigingen als Sliedrecht Sport, Eurosped maar ook Alterno bieden jeugdige talenten qua trainingsintensiteit en faciliteiten volop mogelijkheden en het zou voor deze clubs een prima uitdaging zijn als daar nog meer verenigingen bij aansluiten, om elkaar zo opstuwen naar een hoger niveau”, liet Van Wezel in mei optekenen. 

Doordat ervaren krachten als spelverdeelster Lisa Vossen en Carlijn Oosterlaken kozen voor hun maatschappelijke toekomst, leverde de ‘Treblewinnaar’ routine in. Met name met het vastleggen van Sarah van Aalen sloeg de landskampioen daarentegen een belangrijke slag waarmee het zelfs concurrenten van over de grens aftroefde. De 18-jarige spelverdeelster van Jong Oranje en het TalentTeam koos bewust voor Sliedrecht als tussenstation. “Een versterking voor Sliedrecht, maar ook een goede stap voor haar om nog niet naar het buitenland te gaan”, reageerde een verheugde Vera Koenen nadat de overgang van Van Aalen was beklonken.

Aan de zijde van Carlijn Ghijssen-Jans, Ana Reker, Florien Reesink, Esther Hullegie, Fleur Savelkoel, Christie Wolt en de overige nieuwelingen Jolijn de Haan, Demi Korevaar, Denise de Kant en Esther van Berkel mag de nieuwe spelverdeelster het nu met Sliedrecht Sport laten zien. In eigen land de hegemonie verdedigen. Op het internationale podium mag de Koenen-equipe al in oktober een waardevolle proeve van bekwaamheid afleggen. De dubbel in Champions League met de Oostenrijkse kampioen UVC Holding Graz vormt een mooie testcase naar een eventuele confrontatie in de tweede ronde met het Duitse Allianz MTV Stuttgart.

Team Eurosped
Van deelname aan het kampioenenbal kan men in Vroomshoop slechts dromen. Ook in het Twentse land probeert Team Eurosped echter verwoed met nieuw jeugdig elan aan de weg te timmeren. In sporthal Het Punt willen coach Jan Berendsen en zijn meiden de komende maanden nadrukkelijk een punt zetten. Met de wedstrijd om de Supercup als een eerste graadmeter voor de verliezende bekerfinalist van 2018. 

Berendsen en assistent Jeffrey Scharbaai kunnen opnieuw een beroep doen op Charlotte Haar, Eline Gommans, Judith Kamphuis, Rochelle Wopereis en Daphne Knijf. Eurosped nam afscheid van Bo Duteweert, Carlijn Koebrugge, Manon Doornenbal, Carmen Oude Luttikhuis, Marisa Mota, Laura Beach en Kim de Wild. Hun plaatsvervangsters zijn stuk voor stuk jonge speelsters, van wie de meesten al wel de nodige eredivisie-ervaring in hun bagage mee brengen.

Om de sportieve ambities kracht bij te zetten winkelde het management van Team Eurosped afgelopen zomer vooral op Papendal. Het kwartet Laura de Zwart, Susanna Kos, Vera Mulder en Dagmar Boom werd losgeweekt van het TalentTeam. Celine Keijsers (Gent) en het Alterno-duo Eline Timmerman en Kirsten Wessels maakten het zevental nieuwkomers compleet. 

De woorden van Diane Rademaker, bij Team Eurosped verantwoordelijk voor het technisch beleid, op de website van de club laten aan duidelijkheid niets te wensen over de doelstellingen. “Dit seizoen hebben we voor een strategie gekozen om de breedte van de selectie te versterken. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit is gelukt. We hebben nagenoeg twaalf gelijkwaardige speelsters. We hopen dat dit een lang seizoen voor ons gaat worden. We willen meedoen om de prijzen en daarvoor hebben we een brede selectie nodig. 

De wedstrijd
De ontmoeting tussen Sliedrecht Sport en Team Eurosped om de Supercup bij de vrouwen speelt zich af op zaterdag 29 september. Aanvangstijd in sporthal De Basis in Sliedrecht is 19.30 uur.

 

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×