Top-10 van 2017: King of the Court – Robert Meeuwsen

Top-10 van 2017: King of the Court – Robert Meeuwsen

December is traditioneel de maand voor aftellen en terugblikken. Met de smaakmakers van 2017 kijken we terug op de tien hoogtepunten van het bomvolle beachvolleybaljaar. Op 4: Robert Meeuwsen over het eerste King of the Court toernooi in Utrecht.

Hoe kijk je terug op 2017?
“2017 was best een moeilijk jaar voor ons. We begonnen nog sterk met de World Tour zege in Xiamen, maar daarna liep het qua prestaties niet bepaald lekker. In de belangrijkste periode in de zomer, tijdens de Major toernooien en de voorbereiding op het WK, kampte Alexander met een blessure. We moesten ons terugtrekken voor sommige toernooien en de voorbereiding op het WK was daardoor verre van optimaal. Onze bronzen medaille op het EK aan het einde van het seizoen zie ik wel als een lichtpuntje. Deze medaille was echt het resultaat van veel vechtlust.”

Afgelopen jaar vond er in Utrecht een noviteit plaats in het beachvolleybal: het eerste King of the Court toernooi. Kun je iets vertellen over de totstandkoming van dit concept?
“Ja, dit was echt een hoogtepunt in 2017. Wilco Nijland van Music and Sports (o.a. de organisator van de DELA Eredivisie Beachvolleybal) kwam vorige winter naar ons toe met dit concept. King of the Court is een bekende trainingsvorm in het volleybal, maar hij wilde het in een toernooivorm gaan organiseren. Alexander en ik waren direct enthousiast, en uiteindelijk hebben we het concept met vijf teams getest in Den Haag.

Al tijdens die testdag viel ons op hoe supergaaf het concept was. Je speelt met vijf teams een toernooi op één veld. Een kant van het veld is de ‘Kings kant’, als je aan deze kant staat kun je punten scoren. Zolang je de side-out blijft maken mag je aan deze kant blijven staan. Aan de andere kant staan de uitdagers, zij proberen aan de Kings kant te komen.  

Eigenlijk is het concept dat we toen in de winter hebben getest grotendeels overeind gebleven voor het eerste King of the Court toernooi in Utrecht. Het spel zat gewoon goed in elkaar.”

Op woensdag 14 juni was het zover, en werd het eerste King of the Court toernooi georganiseerd in Utrecht, midden in de stad voor de Stadsschouwburg. Wat is je bijgebleven van deze avond?
“Dit was een geweldige avond en een groot succes. Het King of the Court concept is een combinatie van sport en show, en zowel het publiek als de spelers vonden dat fantastisch. Het begon al met de warming-up, toen we met 10 spelers tegelijk gingen inslaan. We draaiden een gezamenlijke oefening, waarin iedereen aan elkaar set-ups gaf. Zelfs dat was al vermakelijk om te zien.

Alexander en ik wonnen het toernooi. Aangezien de side-out een van onze sterkste onderdelen is, past dit spel helemaal in ons straatje. Je gaat wel helemaal kapot als je keer op keer je positie aan de Kings kant moet verdedigen, met name omdat de uitdagers alles of niets spelen. Maar al met al was het erg leuk om te doen.”

Naast twee Nederlandse teams deden ook de internationale topteams Patterson/Brunner (USA), Smedins/Samoilovs (LAT) en Álvaro Filho/Saymon (BRA) mee. Wat waren hun reacties?
“Ja die vonden het prachtig. Casey Patterson bijvoorbeeld is gek op een beetje show, en daar leent dit concept zich perfect voor. Ze waren allemaal heel enthousiast en zouden graag vaker een King of the Court toernooi willen spelen.”

Wat is de toekomst van King of the Court in het beachvolleybal?
“Music and Sports wil graag het King of the Court toernooi in 2018 voortzetten en uitbreiden. Ook internationaal is er belangstelling. Ik hoop dat er nog meer King of the Court toernooien gaan volgen, het is een mooie manier om het seizoen te verlengen.”


Check ook de eerdere highlights in de top-10 van 2017:

Nummer 5: Marijke Boersma, vrijwilliger bij het DELA Beach Open
Nummer 6: Van Serie A naar het strand - Maarten van Garderen
Nummer 7: De World Tour zege van Madelein Meppelink
Nummer 8: De comeback van Sanne Keizer
Nummer 9: Het EK van Alexander Brouwer
Nummer 10: Het NK van Jasper Bouter

King Of The Court 2017
King Of The Court 2017 2
King Of The Court 2017 3
King Of The Court 2017 4
King Of The Court 2017 5
King Of The Court 2017 6
King Of The Court 2017 7
King Of The Court 2017 8
King Of The Court 2017 9

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×