Komend weekend staat de kwartfinale van de nationale beker op het programma. Van de acht overgebleven teams komen maar liefst drie teams uit de topdivisie. VV Utrecht Dames 1 wist in de achtste finales eredivisionist FAST met 3-2 te verslaan. In de kwartfinale mogen ze het nu opnemen tegen de huidige koploper van de eredivisie dames: Sliedrecht Sport.

Het eerste damesteam van Volleybalvereniging Utrecht draait uitstekend: de dames staan bovenaan in de topdivisie en de vooruitzichten voor de tweede competitiehelft zijn beter dan ooit. De selectie is fit, de begeleiding is top en bestuurlijk bereidt de club zich zelfs voor op promotie naar de eredivisie. De speelsters hebben al laten zien dat ze het hoogste niveau waardig zijn. In de voorbereiding versloegen ze al enkele eredivisieteams en eind november won het team in de landelijke bekercompetitie van FAST, destijds de nummer 5 in de eredivisie. Op zondag 6 januari treft VVU in de kwartfinale van de beker Sliedrecht Sport Dames 1, landskampioen in 2017/2018 en momenteel koploper in de eredivisie. Sliedrecht is torenhoog favoriet, maar de dames van VVU hebben daar geen boodschap aan. Ze gaan alles op alles zetten om te stunten.

Hulp van publiek

"Met de hulp van het publiek, dat ons ook tegen FAST waanzinnig heeft gesteund, zit een stunt er misschien wel in", zegt aanvoerster Bianca Gommans. De sterspeelster is sinds vorig seizoen passer/loper bij Utrecht. Voor haar heeft de wedstrijd een extra lading: ze werd met Sliedrecht tweemaal landskampioen. Gommans (30) was enkele jaren prof in België en Frankrijk en brengt samen met diagonaalspeelster Lisa Harmsen (27) veel ervaring in. De rest van het team is met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar relatief jong. "Als je wat ouder bent, ben je wat rustiger. Dat is prettig en in een jong team zorgt dat voor een goede balans", zegt Harmsen over haar team. De talentvolle spelverdeelster Leanne Verdonck is bezig aan haar derde seizoen bij VV Utrecht: "Als team maken we grote stappen. We hebben een fantastische combinatie van trainers. Ze vullen elkaar heel goed aan, met ieder zijn eigen specialisme op tactisch, technisch en mentaal vlak".

Toptrio trainers 

Arjen Schimmel, trainer/coach van de Utrechtse selectie, heeft bij VVU ondersteuning van twee ex-internationals. Wouter Stoltz is bezig aan zijn derde seizoen als assistent-trainer en ook Jasper Diefenbach is onlangs, na zijn afscheid bij Oranje, toegetreden tot de staf. Het drietal heeft in korte tijd een mooie eenheid van het relatief jonge damesteam weten te smeden. Stoltz: "Veel jeugdige talenten in je team betekent vaak dat het niveau van het team heel hoog kan zijn, maar ook makkelijk kan terugvallen. We werken hard aan de mentale volwassenwording van dit team en dat pakt verrassend goed uit. Als we ons topniveau kunnen bereiken en vasthouden, dan maken we het Sliedrecht met onze servicedruk en aanvallen bijzonder lastig". Diefenbach vult aan: "Het team is klaar om zich te testen tegen de top van Nederland. 6 januari is een mooie graadmeter om te zien waar we staan".

Inspiratie in USA

Schimmel is zojuist terug van de jaarlijkse Coaches Convention in het Amerikaanse Stanford: "Volleybal is daar de grootste zaalsport voor vrouwen: het university-team van Stanford speelt thuiswedstrijden in een kolkend stadion, met zo’n 5000 toeschouwers per wedstrijd. De begeleiding daar is 100% professioneel, met gelouterde toptrainers en coaches. Dat was voor mij niet alleen erg leerzaam en inspirerend op volleybalgebied, maar het wakkerde ook ambities aan om het volleybal in Utrecht groter te maken. Want er is niks mooiers dan voor veel publiek spelen. Het laat speelsters boven zichzelf uitstijgen. Hopelijk krijgen we op 6 januari ook het Sportcentrum Galgenwaard goed gevuld. Dan wordt het een héle mooie wedstrijd!".

Kwartfinale beker (zondag 6 januari)

15:00 uurVV Utrecht DS 1Sliedrecht Sport DS 1
15:30 uurPeelpush DS 1Springendal-Set-Up '65 DS 1
18:00 uurDros-Alterno DS 1Eurosped DS 1
18:30 uurSV Dynamo Apeldoorn DS 1Apollo 8 DS 1
Foto: Gino Fotografie, Assen

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×