Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben op het Europees kampioenschap in Wenen net naast het goud gegrepen. In een zinderende finale maakten ze het de nu recordkampioenen Anders Mol en Christian Sørum heel lastig. In de derde set wisten de Noren de wedstrijd alsnog te keren en wonnen hun vierde Europese titel op rij. Stefan Boermans en Yorick de Groot kunnen desondanks terugkijken op een zeer geslaagd eerste EK met de zilveren medaille als bekroning op hun internationale debuutseizoen.

Anders Mol en Christian Sørum wonnen het EK al in 2018 (Den Haag), 2019 (Moskou) en 2020 (Jurmala), zij konden het eerste team worden dat voor de vierde keer op rij de continentale titel zou pakken. In 2008, 2009 en 2010 waren het Nummerdor en Schuil die er drie-op-een-rij pakten, evenals de Zwitserse broers Martin en Paul Laciga (1998-2000). Een week nadat ze de olympische titel grepen, konden ze nogmaals geschiedenis schrijven.

Stefan Boermans en Yorick de Groot maken een stormachtige ontwikkeling door. Bijna anderhalf jaar geleden maakte Yorick de Groot pas de definitieve keuze voor beachvolleybal, tot die tijd combineerde hij dat met zaalvolleybal in de Eredivisie bij Sliedrecht Sport. Stefan Boermans ging in 2014 voor het eerst eens in de zaal meetrainen bij Webton Hengelo en bleek een natuurtalent. Via Draisma Dynamo in de Eredivisie ging hij naar beachen met Dirk Boehlé. Sinds vorig jaar zijn Boermans en De Groot een koppel en nu meten ze zich met de absolute wereldtop. In Gstaad wonnen ze in juli voor het eerst een 4-sterren World Tour evenement, toevalligerwijs dezelfde plek als waar Mol en Sørum hun eerste titel pakten.

Set 1
Een paar onwennige ballen zaten er in het begin van de eerste set nog tussen, maar al snel stonden Boermans en De Groot hun mannetje tegen het beste beachvolleybalteam van de laatste drie jaar. Door een killblock van Boermans (die ogenschijnlijk geen last had van de knieblessure die hij opliep in de halve finale) pakten de Nederlanders zelfs de voorsprong bij 7-6. Alleen drie opeenvolgende punten van de Noren zorgden voor het verschil dat pas bij 17-20 kleiner gemaakt kon worden. Met de rug tegen de muur scoorden de mannen van Beachvolleybal Team Nederland nog twee keer, maar moesten capituleren toen Christian Sørum hard voor het blok langs sloeg: 19-21.

Set 2
Het tweede bedrijf werd een ware thriller. Het waren de Nederlanders die uitliepen naar een 15-10 voorsprong, maar stukje bij beetje kwamen de Noren terug. Toch kregen Boermans en De Groot setpoints bij 20-18. Op het juiste moment waren de Noren weer scherp, met een blok van Mol werd het 20-20. Er volgden nog vijf setpoints voordat het raak was. Boermans zette zijn blok op Anders Mol en zorgde voor de 26-24.

Set 3
In de tiebreak leken de Nederlanders ontketend, ze hadden bij 11-8 de Noren in de tang. Maar zoals zo vaak kunnen die jonge maar ervaren Beachvolley Vikings uit een ander vaatje tappen. Een aanvallende score van Anders Mol, een uitgeslagen aanval van Yorick de Groot en twee killblocks op De Groot brachten het initiatief weer bij de Noren; 11-12. Sørum maakte het verschil twee door de bal nog eenvoudig weg te leggen langs het blok.

Nog een keer kon Yorick de Groot scoren, maar het was Anders Mol die de wedstrijd besliste. Met een spijkerharde aanval cross zette hij Noorwegen op matchpoint en met zijn derde blok op De Groot in zes punten haalde hij de recordtitel binnen.

Geweldig toernooi
Stefan Boermans en Yorick de Groot kunnen terugkijken op een geweldig toernooi waarin ze weliswaar in de poule verloren van Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, in de knock-outfase waren ze meedogenloos. In de kwartfinale versloegen ze de nummer 2 van de plaatsingslijst Perusic en Schweiner, in de halve eindstrijd maakten ze gehakt van de Polen Kantor en Losiak. De finale ging net naar de Noren, maar het visitekaartje van Stefan Boermans en Yorick de Groot is, net als die van Katja Stam en Raïsa Schoon bij de vrouwen, overduidelijk afgegeven.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn